«Βροχή» καταθέσεων από την Ευρώπη συγκεντρώνει η Praxia Bank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βροχή» καταθέσεων από την Ευρώπη συγκεντρώνει η Praxia Bank
Το δελεαστικό επιτόκιο που προσφέρει έχει βρει «ευήκοα ώτα» στην κεντρική Ευρώπη, όπου τα επιτόκια καταθέσεων είναι αρνητικά.

Εκατοντάδες εκατομμύρια σε καταθέσεις έχει συγκεντρώσει ήδη η Praxia Bank από τη Γερμανία, την Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Raisin.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το επιτόκιο 1,40% που προσφέρει η πρώτη ελληνική ψηφιακή τράπεζα έχει βρει «ευήκοα ώτα» στην κεντρική Ευρώπη, όπου τα επιτόκια καταθέσεων είναι αρνητικά. Πηγές του τραπεζικού κλάδου εκτιμούν ότι η Praxia δεν θα δυσκολευτεί να αντλήσει καταθέσεις 1 δισ. ευρώ -ενδεχομένως και πολύ σύντομα.

Η πλατφόρμα καταθέσεων Raisin, ή WeltSparen όπως είναι γνωστή στη Γερμανία, προσφέρει «μεσιτικές υπηρεσίες» σε μικρότερες τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, από χώρες όπως η Πολωνία, η Τσεχία, η Πορτογαλία, η Μάλτα κ.α. οι οποίες επιδιώκουν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους διευρύνοντας την καταθετική τους βάση.

praxia
Η προσφορά επιτοκίου καταθέσεων που προσφέρει η Praxia μέσω της πλατφόρμας της Raisin στη Γερμανία (WeltSparen) 

Η Praxia Bank είναι η πρώτη ελληνική τράπεζα που αξιοποιεί τη νέα αυτή δυνατότητα και η ένθερμη ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία αυτή στο ευρωπαϊκό καταθετικό κοινό εκπέμπει θετικά μηνύματα για την αξιοπιστία της χώρας. Την απόφασή αυτή έλαβε προκειμένου να συγκεντρώσει μια κρίσιμη μάζα καταθέσεων προτού ανοίξει τις πύλες της στο ελληνικό κοινό. Για να το πετύχει αυτό, πληρώνει «ακριβά» τις καταθέσεις που αντλεί από την Ευρώπη, αφού επιπλέον του επιτοκίου 1,40% που παρέχει στους καταθέτες, επιβαρύνεται και με προμήθεια 40 μονάδων βάσης περίπου (0,40%) στη Raisin.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο που προσφέρει κάθε τράπεζα συνδέεται άρρηκτα με τον κίνδυνο της χώρας από την οποία προέρχεται, όπως ακριβώς ισχύει και με την έκδοση των ομολόγων. Το επιτόκιο που προσφέρει η Praxia είναι, ως εκ τούτου, μεταξύ των πιο δελεαστικών που παρέχει η πλατφόρμα.

Στελέχη του κλάδου, ωστόσο, εξηγούν στο insider.gr ότι είναι αναγκαίο η νέα τράπεζα να περάσει από αυτό το μεταβατικό στάδιο και είναι θετικό που αξιοποιεί τα νέα ψηφιακά εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη τραπεζική, ως τράπεζα της Ευρωζώνης. Ακόμη και αν συνεχίσει να αντλεί καταθέσεις από την Ευρώπη με κόστος 1,80% λόγου χάρη, βγαίνει κερδισμένη όταν μετατρέπει τη ρευστότητα αυτή σε επιχειρηματικά δάνεια με επιτόκιο 5-6% ή -αργότερα- σε καταναλωτικά με επιτόκιο άνω του 11%,

Ξεκίνησαν οι εκταμιεύσεις δανείων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η challenger bank έχει προχωρήσει ήδη σε εκταμιεύσεις σε μεγάλους εταιρικούς πελάτες και όσο αυξάνονται οι καταθέσεις μέσω της Raisin, θα αυξάνονται και τα δάνεια που χορηγεί. Ο ισοσκελισμός παθητικού-ενεργητικού της τράπεζας είναι ευνόητο ότι θα γίνει σταδιακά, καθώς όσο αυξάνεται το παθητικό της με τις καταθέσεις που συγκεντρώνει, θα αυξάνεται και το ενεργητικό της με τα δάνεια που θα χορηγεί.

Όπως έχει δηλώσει πρόσφατα η διοίκηση της τράπεζας, τα πρώτα προϊόντα εταιρικής και λιανικής τραπεζικής θα διατεθούν στην ελληνική αγορά μετά το καλοκαίρι. Το σενάριο των εθνικών εκλογών τον Οκτώβριο ενδέχεται να σημαίνει μια μικρή αναβολή στα σχέδια της τράπεζας, ωστόσο, ο σχεδιασμός της για ολοκληρωμένο launch εντός του φθινοπώρου αναμένεται να τηρηθεί.

Τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν δάνεια για μικρομεσαίες και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και καταθετικά προϊόντα για ιδιώτες. Η καταναλωτική πίστη περιλαμβάνεται στα επόμενα σχέδια ανάπτυξης της Praxia, τα οποία αναμένεται να δρομολογηθούν ενδεχομένως από το επόμενο έτος.

Συμπληρώθηκαν οι επιτελικές θέσεις

Κλείνοντας έναν περίπου χρόνο από τη σύστασή της τον Απρίλιο 2018, η πρώτη ψηφιακή τράπεζα της χώρας μας αριθμεί σήμερα 155 εργαζόμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτελικές θέσεις στη διοικητή της δομή έχουν πλέον «κλείσει», μετά και τις αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών που σημειώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο. Το δυναμικό της τράπεζας εξακολουθεί, ωστόσο, να ενισχύεται όσο βαδίζει προς την πλήρη λειτουργία της στα τέλη του έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider