Οι πελάτες των low cost αεροπορικών ακόμα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους από τις ακυρώσεις πτήσεων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πελάτες των low cost αεροπορικών ακόμα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους από τις ακυρώσεις πτήσεων
Ποια είναι χειρότερη εταιρεία στις επιστροφές χρημάτων από ακυρώσεις πτήσεων.

Οι πιο μεγάλες low cost αεροπορικές εταιρείες της Βρετανίας, από άποψη αριθμού διακίνησης επιβατών, φαίνεται πως δεν επιστρέφουν έγκαιρα στους πελάτες τους τα χρήματά από τις ακυρώσεις πτήσεων λόγω της πανδημίας. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει έρευνα της Which, τοποθετώντας τις Ryanair και easyJet στην κορυφή της συγκεκριμένης λίστας.

Σύμφωνα με την Which, η πλειονότητα των πελατών της Ryanair , οκτώ στους δέκα επιβάτες, περιμένουν τα χρήματά τους ακόμα και δύο μήνες μετά την επιβολή του lockdown. Συγκεκριμένα το 84% των πελατών της Ryanair δηλώνουν ότι δεν έχουν πάρει αποζημίωση εν συγκρίσει με το 23% των πελατών της British Airways και το 19% των πελατών της Jet2 που αναμένουν ακόμα την επιστροφή των χρημάτων τους από ακυρωμένες πτήσεις.

Μάλιστα, όπως διευκρινίζει η έρευνα της Which, μόνο το 5% των επιστροφών χρημάτων από ακυρωμένες πτήσεις επιστράφηκε στους πελάτες εντός του χρονικού πλαισίου των επτά ημερών που προβλέπει η βρετανική νομοθεσία για τέτοιες περιπτώσεις. Εν αντιθέσει το 39% των επιβατών της British Airways και το 29% των επιβατών της Jet2 έλαβαν την αποζημίωσή τους μέσα σε επτά ημέρες.

Να σημειωθεί ότι ήδη από τα μέσα Μαΐου, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας προειδοποίησε τις αεροπορικές εταιρείες ότι ο νόμος ήταν σαφής και ότι έπρεπε να προσφέρουν επιστροφές χρημάτων αντί για πιστωτικό κουπόνι, εάν τους ζητηθεί.

Εξίσου αργά κινείται στις αποζημίωσεις της και η άλλη μεγάλη low cost αεροπορική, η EasyJet, με το ποσοστό των μη αποζημιωθέντων πελατών να φτάνει το 60%.

«Η Ryanair μάλιστα σύμφωνα με την Which υιοθέτησε μια στρεβλή πολιτική ακύρωσης, εισάγοντας αρχικά online φόρμες αιτημάτων οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν. Στη συνέχεια απέστειλε vouchers ακόμα και στους πελάτες που είχαν επισταμένως ζητήσει επιστροφή χρημάτων.

Επιπλέον η εταιρεία άλλαξε αρκετές φορές το χρονικό πλαίσιο επιστροφής των χρημάτων, τονίζοντας ότι οι πελάτες ενδέχεται να περιμένουν έως και 12 μήνες για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους» τονίζει η Which.

Διαβάστε επίσης:

Σε ορισμένους πελάτες μάλιστα δόθηκε η απάντηση ότι η επιστροφή χρημάτων δεν είναι δυνατή λόγω των περιορισμών των μετακινήσεων και των κανόνων στα συστήματα πληρωμών που ισχύουν εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. «Το προσωπικό του τμήματος επιστροφών χρημάτων εργάζεται από το σπίτι και δεν του επιτρέπεται να διεκπεραιώσει καμία επιστροφή λόγω των κανονισμών ασφαλείας πληρωμών» ήταν η απάντηση σε κάποιο πελάτη του οποίου η πτήση είχε ακυρωθεί σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.

«Ο χρόνος διεκπεραίωσης των επιστροφών χρημάτων διαρκεί περισσότερο, διότι πρέπει να επεξεργαστούμε 10.000 φορές μεγαλύτερο όγκο ακυρώσεων από τον συνηθισμένο ενώ το προσωπικό μας είναι λιγότερο λόγω των μέτρων απαγόρευσης μετακινήσεων που ισχύουν» ανέφερε σε σχετική απάντησή της η εταιρεία. «Οι πελάτες που επιλέγουν να μην αποδεχτούν την δωρεάν αλλαγή κράτησης ή το voucher θα λάβουν επιστροφή χρημάτων εν ευθέτω χρόνω, μόλις τελειώσει αυτή η άνευ προηγουμένου κρίση», συμπλήρωνε.

Από πλευράς της η easyJet σημείωσε ότι: «οι πελάτες μπορούν να ζητήσουν επιστροφή χρημάτων υποβάλλοντας την online αίτηση που υπάρχει διαθέσιμη. Επεξεργαζόμαστε τα αιτήματα των πελατών και στόχων μας είναι να ικανοποιούνται σε λιγότερο από 28 ημέρες».

«Παρά τον αυξημένο φόρτο εργασίας που έχουν να διαχειριστούν οι συγκεκριμένες αεροπορικές ανταγωνιστές τους που επιχειρήσουν με τις ίδιες συνθήκες κατάφεραν να κάνουν πολύ καλύτερη δουλειά» αναφέρει η Which.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider