Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και η Xiaomi

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ και η Xiaomi

Μια ακόμα κινεζική εταιρεία προστέθηκε πρόσφατα στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, εγκαινιάζοντας ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης στο σινοαμερικανικό εμπορικό πόλεμο, που ξεκίνησε με την Huawei. Ο λόγος για την Xiaomi, η οποία αποτελεί τον δεύτερο στόχο της απερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ, στις τελευταίες μάλιστα ημέρες της διακυβέρνησής της.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ χαρακτήρισε την Xiaomi ως μια «κομμoυνιστική, κινέζικη στρατιωτική εταιρεία» και κατ' επέκταση τα αμερικανικά funds καθώς και οι μεμονωμένοι επενδυτές απαγορεύεται να επενδύσουν στην εταιρεία και να κατέχουν μετοχές της. Μάλιστα ακόμα και αυτοί που διαθέτουν μετοχές θα πρέπει να προχωρήσουν στην από-επένδυση μέχρι το Νοέμβριο του 2021.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση της κινεζικής εταιρείας η οποία ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή της πως «δεν είναι μια κομμουνιστική κινεζική στρατιωτική εταιρεία και με κανέναν τρόπο δεν ανήκουμε, δεν ελεγχόμαστε ούτε συνδεόμαστε με τον κινεζικό στρατό». Παράλληλα υπογράμμισε ότι τα προϊόντα της απευθύνονται καθαρά σε εμπορική χρήση και με κανέναν τρόπο σε στρατιωτική. «Η εταιρεία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της και των μετόχων της», κατέληγε η ανακοίνωσή της Xiaomi.

Προς το παρόν η περίπτωση της Xiaomi δεν ομοιάζει με αυτή της Huawei αφού δεν αποκλείει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, την συνεργασία με αμερικανικές εταιρείες. Να θυμίσουμε ότι στην περίπτωση της Huawei εξαιτίας του αποκλεισμού συνεργασιών με αμερικανικές εταιρείες, καταργήθηκε το οικοσύστημα του Android από τις φορητές συσκευές της. Από το Μάιο του 2019, όταν και ανακοινώθηκαν τα μέτρα εις βάρος της, μέχρι και σήμερα, η Xiaomi αποδείχτηκε ένας από τους μεγάλους κερδισμένους, αφού τα μερίδια αγοράς της την οδήγησαν στην 3η θέση της κατάταξης των κατασκευαστών smartphones. Κάτι που θα μπορούσε να ανατραπεί εάν τα μέτρα αυξηθούν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider