Τεχνητή νοημοσύνη της Google εντοπίζει τον καρκίνο του προστάτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνητή νοημοσύνη της Google εντοπίζει τον καρκίνο του προστάτη
Η νέα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης (AI) της εταιρείας αξιολογεί τις βιοψίες με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 72%.

Με υψηλά ποσοστά ακρίβειας εντοπίζει την επιθετικότητα του καρκίνου του προστάτη η νέα εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η Google, έξι μήνες μετά το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που είχε υλοποιήσει για να διαγινγώσκει τον καρκίνο του μαστού.

Σύμφωνα με νέα δημοσίευση της αμερικανικής εταιρείας η νέα εφαρμογή AI μπορεί να αξιολογήσει αποτελέσματα βιοψιών για καρκίνο του προστάτη με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει το 72%.

Το εν λόγω σύστημα τεχνητής νοημοσύνης υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Ναυτικού στο Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια και έξι εξειδικευμένων παθολόγων.

Το σύστημα ΑΙ της Google εκπαιδεύτηκε αρχικά σε μεγάλα δείγματα προστάτη που είχαν αφαιρεθεί χειρουργικά από ασθενείς και στη συνέχεια προχώρησε στα αποτελέσματα βιοψιών πολύ μικρότερου μεγέθους.

Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, το σύστημα υπερτερούσε έναντι γνωματεύσεων19 γενικών παθολόγων, χωρίς εξειδίκευση στη συγκεκριμένη ασθένεια. Ειδικότερα, οι παθολόγοι εντόπισαν το 58% των συνολικά 498 περιπτώσεων ενώ το σύστημα ΑΙ της Googleεντόπισε το 72% αυτών.

Όπως αναφέρει η Google, ο αλγόριθμός της λειτουργεί βάσει της μεθόδου αξιολόγησης Gleason και δίνει απάντηση σε περιπτώσεις που οι γιατροί κατά 50% διαφωνούν.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider