Γιατί το Libra του Facebook «ταράζει τα νερά» και προκαλεί αντιδράσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το Libra του Facebook «ταράζει τα νερά» και προκαλεί αντιδράσεις
Oι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο εκφράζουν προβληματισμούς για το Libra, καθώς ανησυχούν πως δεν αποκλείεται να έρθει σε απευθείας ανταγωνισμό με τα επίσημα, εθνικά νομίσματα.

«Βροχή» πέφτουν οι αντιδράσεις διεθνώς για το ψηφιακό νόμισμα του Facebook, το Libra, με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε ΗΠΑ και Ευρώπη να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για πιθανή πρόκληση αναταραχών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Μόλις την περασμένη Τρίτη, ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προειδοποίησε πως τα ψηφιακά νομίσματα σαν το Libra θα μπορούσαν να «απειλήσουν» την υπεροχή του δολαρίου. Το «καμπανάκι» του Κερέ είναι παρόμοιο με πρόσφατη δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, πως «το Libra δεν θα έχει καμία αξιοπιστία», αλλά και πως το «ένα είναι το πραγματικό νόμισμα, το δολάριο».

Όπως επισημαίνει το CNBC, δεν είναι κοινό μυστικό πλέον πως οι ρυθμιστικές αρχές ανά τον κόσμο εκφράζουν προβληματισμούς για το Libra, καθώς ανησυχούν πως δεν αποκλείεται να έρθει σε απευθείας ανταγωνισμό με τα επίσημα, εθνικά νομίσματα. Ο προβληματισμός αυτός πηγάζει από τη μεγάλη επιρροή που έχει το Facebook σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σχεδόν 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη είναι ενεργοί χρήστες του Facebook σε μηνιαία βάση.

Πριν από μερικά 24ωρα, οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανίας άσκησαν δριμεία κριτική σε βάρος του Libra, υποστηρίζοντας πως τα σχέδια του Facebook για το ψηφιακό νόμισμα δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν βασικές παραμέτρους αναφορικά με θέματα χρηματοπιστωτικής ασφάλειας, προστασίας επενδυτών και αποφυγής υποθέσεων «βρώμικου» χρήματος. Μάλιστα, ο Μπρουνό Λεμέρ, ο «τσάρος» της γαλλικής οικονομίας δεν δίστασε να δηλώσει ότι, όσο περνάει από το χέρι του, το Libra δεν θα κάνει την εμφάνισή του σε γαλλικό έδαφος.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που προειδοποιεί ότι η κυκλοφορία του Libra στην αγορά θα περιορίσει αισθητά την ισχύ των εποπτικών και ρυθμιστικών αρχών. Και κανείς δεν ξεχνά, τα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί, παρά την ισχύ του, το Facebook. Σκάνδαλα τα οποία κατά κύριο λόγο αφορούν σε υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων.

Τι λέει το Facebook

Η πλευρά του Facebook ξεκαθαρίζει πως το ψηφιακό της νόμισμα δεν θα «παράξει» νέο χρήμα, καθώς το Libra θα είναι στενά συνδεδεμένο με το βασικό «καλάθι» των νομισμάτων, προκειμένου να έχει σταθερή αξία.

Σύμφωνα, πάντα, με το Facebook, πρωταρχικός στόχος του Libra θα είναι η διευκόλυνση των ανθρώπων ανά τον κόσμο στη διαδικασία μεταφοράς χρήματος.

Η δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης δεσμεύεται άλλωστε πως θα προστατεύσει με κάθε τρόπο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών-πελατών, ενώ, όπως γνωστοποιεί, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές.

Το Libra

Ήταν στα μέσα του περασμένου Ιουνίου όταν το Facebook ανακοίνωσε τα φιλόδοξα σχέδιά του να δημιουργήσει ένα νέο ψηφιακό νόμισμα, με στόχο να μεταβάλλει τις ισορροπίες στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Για τη δημιουργία του νέου ψηφιακού νομίσματος, στο οποίο έδωσε την ονομασία Libra, το Facebook προχώρησε στη σύσταση μιας κοινοπραξίας, της οποίας μάλιστα ηγήθηκε. Το κρυπτονόμισμα θα φέρει την ονομασία «Libra» και αναμένεται να βγει στις αγορές, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Στόχος του Libra είναι, με την ίδια ευκολία που κάποιος στέλνει ένα μήνυμα ή μια φωτογραφία, να μπορεί να στέλνει χρήματα οπουδήποτε ανά τον κόσμο, εύκολα και γρήγορα.

Μεταξύ των εταιρειών που προχώρησαν στη σύσταση της κοινοπραξίας περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Visa, η Stripe, η PayPal, η eBay, η Lyft, η Uber και η Spotify, αλλά και οι εξής: Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Xapo Holdings.

Το Libra δεν θα ελέγχεται από το Facebook, αλλά από μια μη κερδοσκοπική ένωση, η οποία θα υποστηρίζεται από μια σειρά εταιρειών και οργανισμών. Η μη κερδοσκοπική εταιρεία, η Libra Association, θα έχει έδρα στη Γενεύη της Ελβετίας και πρωταρχικός της στόχος θα είναι να είναι ευρέως προσβάσιμη, σταθερή και ασφαλής.

Ωστόσο, στόχος του Facebook είναι κάποια στιγμή να αποκομίσει κέρδη από αυτή τη νέα προσπάθεια και για το λόγο αυτό, προχώρησε στη σύσταση μιας νέας θυγατρικής εταιρείας, της Calibra. Η εταιρεία αυτή θα λειτουργεί σαν ψηφιακό «πορτοφόλι» και θα έχει στόχο να προωθεί τις συναλλαγές του νέου ψηφιακού νομίσματος, του Libra.

Ωστόσο, όπως έχει ξεκαθαρίσει από καιρό το Facebook, το κρυπτονόμισμα και η εταιρεία που θα βρίσκεται πίσω από αυτό, η Calibra, δεν θα έχουν στόχο τις πλατφόρμες που «τρέχει» το Facebook. «Οι στοχεύσεις είναι διαφορετικές και άρα οι πορείες θα είναι εντελώς ξεχωριστές», δήλωνε τον περασμένο Ιούνιο η εταιρεία.

«Το Internet αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού για κάθε τι που μπορεί να ψηφιοποιηθεί, εκτός από τα χρήματα», δηλώνει ο Ντέιβιντ Μάρκους, επικεφαλής της εταιρείας Calibra. «Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Υπάρχουν 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη που δεν έχουν καλή σχέση με τις διατραπεζικές/χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Σήμερα, ο καθένας, με ένα φθηνό smartphone, μπορεί να έχει πρόσβαση σε κάθε διαθέσιμη πληροφορία στον πλανήτη, εντελώς δωρεάν. Γιατί να μην συμβαίνει το ίδιο και με τα χρήματα;», διερωτάται ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider