Real estate: Γιατί η ελληνική κτηματαγορά υπολείπεται σε διαφάνεια

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Real estate: Γιατί η ελληνική κτηματαγορά υπολείπεται σε διαφάνεια
Παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες που έχουν γίνει, η αγορά ακινήτων παραμένει ακόμη αδιαφανής στην Ελλάδα, αναφέρουν στελέχη της αγοράς, τονίζοντας πως η διαδικασία προς την πλήρη διαφάνεια κρίνεται «επίπονη, δύσκολη και αβέβαιη».

Πιθανούς τρόπους αύξησης της διαφάνειας στο εγχώριο real estate παρουσίασαν παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο διήμερο συνέδριο της Prodexpo.

Ανέλυσαν, μάλιστα, τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν με στόχο την ορθή λήψη αποφάσεων στην κτηματαγορά, ώστε κάθε επένδυση να κρίνεται συμφέρουσα και δη επικερδής.

«Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα λειτουργεί μεν με ορθολογικά κριτήρια, ωστόσο η χώρα μας κατατάσσεται περίπου στη μέση, από πλευράς διαφάνειας, διεθνώς», δήλωσε ο διευθυντής της Alpha Αστικά Ακίνητα, Κωνσταντίνος Πάλλης.

«Παρά τις φιλόδοξες προσπάθειες που έχουν γίνει, η αγορά ακινήτων παραμένει ακόμη αδιαφανής στην Ελλάδα», προσθέτει, εξηγώντας ότι η διαδικασία προς την πλήρη διαφάνεια κρίνεται «επίπονη, δύσκολη και αβέβαιη».

Προχωρούν σημαντικές επενδύσεις όπως το Ελληνικό και η ανάπλαση στον Πειραιά

Ο κ. Πάλλης παραδέχθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια – κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα – οι επενδύσεις στο real estate ήταν περιορισμένες. Πλέον, ωστόσο, αναγνωρίζει πως η αγορά έχει αρχίσει και πάλι να «ζεσταίνεται», καθώς αυξάνεται, όπως σημείωσε, η ζήτηση.

Μάλιστα ο ίδιος χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις επενδύσεις που έρχονται στο Ελληνικό, καθώς και τη δρομολογούμενη ανάπλαση στον Πειραιά.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο ιδρυτής της Potamianos Real Estate και πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, παραδέχθηκε ότι «είμαστε ακόμη μακριά» από τις συνθήκες της πλήρους διαφάνειας.

«Παρακολουθώντας στενά τις πράξεις στην αγορά, αντιλαμβανόμαστε όλοι τα χαρακτηριστικά των αγοραπωλησιών δεν είναι αυτά που θα έπρεπε να είναι», τόνισε ο κ. Ποταμιάνος για να συμπληρώσει πως «η ελληνική αγορά λειτουργεί περισσότερο με το ένστικτο και βρίσκεται δυστυχώς ‘σε διαφορά φάσης’ με άλλες κτηματαγοράς».

«Η αγορά έχει ανάγκη από ποσοτικά αλλά και από ποιοτικά στοιχεία», τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Φώτης Μουζάκης.

Διαβάστε επίσης:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider