Wood Mackenzie: Η ΕΕ πρέπει να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ για το κλίμα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wood Mackenzie: Η ΕΕ πρέπει να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ για το κλίμα

Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αποθήκευση, διαφορετικά δεν θα επιτύχει τους κλιματικούς στόχους της για το 2030, ανέφερε την Πέμπτη έκθεση της Wood Mackenzie.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Δεκέμβριο συμφώνησαν να μειώσουν τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030, ενισχύοντας ουσιαστικά τον υπάρχοντα στόχο του 40%.

Ωστόσο, η ανάλυση Wood Mackenzie προβλέπει ότι, σύμφωνα με τα τρέχοντα σχέδια, η Ευρώπη θα μειώσει τις εκπομπές κατά 46% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Για την επίτευξη του νέου στόχου, η ΕΕ χρειάζεται σημαντική αύξηση της ανανεώσιμης ισχύος και ενίσχυση της αποθήκευσης αιολικής, ηλιακής ενέργειας και ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι το οποίο ισοδυναμεί σε περίπου 585 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεις έως το 2030, ανέφερε η έκθεση.

Απαιτείται επίσης τεχνολογία για τη δέσμευση και αποθήκευση εκπομπών άνθρακα (CCS), την ευρεία χρήση υδρογόνου, περισσότερα ηλεκτρικά οχήματα και μεταρρυθμίσεις του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS), συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής κατώτατης τιμής στο κόστος των εκπομπών άνθρακα .

Μια τιμή στα 65 δολάρια ανά τόνο άνθρακα θα εξασφάλιζε τη μέγιστη δυνατή μετάβαση από τους ρυπαίνοντες σταθμούς άνθρακα λιγνίτη σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με χαμηλότερες εκπομπές αερίων και θα έδινε ώθηση στις επενδύσεις, ανέφερε η έκθεση.

Το επίπεδο τιμών είναι σχεδόν 30% υψηλότερο από τις τρέχουσες τιμές αναφοράς στο ETS της Ευρώπης 39 ευρώ / τόνο (47,03 $).

«Η παροχή εγγυήσεων για την τιμή του άνθρακα τθα βοηθούσε στην ανάπτυξη αυτής τη δέσμης έργων CCS και υδρογόνου που απαιτούνται», δήλωσε ο Διευθυντής Έρευνας της Wood Mackenzie, Murray Douglas.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider