ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ στην τριετία – Είσοδος στις τηλεπικοινωνίες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΕΗ: Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ στην τριετία – Είσοδος στις τηλεπικοινωνίες
Το νέο business plan για την περίοδο 2021-2023, όπως επεσήμανε ο κ. Στάσσης περιλαμβάνει επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να στηρίξουν τις ΑΠΕ, αλλά και την αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ, με ψηφιοποίηση δικτύων και ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά και η είσοδος στις τηλεπικοινωνίες βρίσκονται στο επίκεντρο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ, το οποίο παρουσίασε χθες το βράδυ ο επικεφαλής της επιχείρησης κ. Γιώργος Στάσσης, μιλώντας στους επενδυτές στο πλαίσιο της Investor Day.

Το νέο business plan για την περίοδο 2021-2023, όπως επεσήμανε ο κ. Στάσσης περιλαμβάνει επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να στηρίξουν τις ΑΠΕ, αλλά και την αναπτυσσόμενη αγορά των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Οι επενδύσεις στα δίκτυα εκτιμάται ότι θα φτάσουν στην τριετία περίπου τα 1,4 δισ. ευρώ. Άλλωστε ο σχεδιασμός περιλαμβάνει, για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, την τοποθέτηση περισσότερων από 1.000 υποδομών φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων, οι οποίες μεσοπρόθεσμα σχεδιάζεται να φτάσουν τις 10.000.

Αξιοσημείωτη ήταν η ανακοίνωση και για την είσοδο της επιχείρησης στις τηλεπικοινωνίες. Τα νέα επιχειρησιακά πλάνα για τον μετασχηματισμό της περιλαμβάνουν την αξιοποίηση των 242.000 χιλιομέτρων δικτύων ηλεκτρισμού του ΔΕΔΔΗΕ για τη μεταφορά οπτικών ινών προκειμένου η ΔΕΗ να μετεξελιχθεί και σε πάροχο υπηρεσιών στις τηλεπικοινωνίες.

Ο κ. Στάσσης αναφέρθηκε επίσης στα αυξημένα λειτουργικά κέρδη και EBITDA του 9μήνου του 2020 και μίλησε για τον στόχο να φτάσουν το 2023 πάνω από 1,1 δισ. ευρώ. Επίσης για το 2023 προβλέπονται έσοδα μεγαλύτερα των 4 δισ. ευρώ, δαπάνες κεφαλαίου περίπου 1.1 δισ. ευρώ και επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ.

Εως και το 2023 προγραμματίζεται η μείωση της συμβατικής παραγωγής (από ορυκτά καύσιμα) από 11 GW σήμερα σε 8.5 GW, η αύξηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από 0,2 GW σήμερα σε 1.5 GW το 2023, το μερίδιο λιανικής από 28.9 TWh (τεραβατώρες) στις 38.4 TWh και η αύξηση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης στη διανομή (distribution RAB) από 3.0 δισ. ευρώ σε 3.5 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τις λιγνιτικές μονάδες, όπως είναι ήδη γνωστό, η ισχύς τους θα περιοριστεί κατά 54% έως το 2023 και θα σβήσουν οριστικά 2028. Αντιστοίχως θα μειωθούν και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά 62%, περιορίζοντας έτσι και τα κονδύλια που δαπανούνται για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Την παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα θα αντικαταστήσει σταδιακά η πράσινη ενέργεια με το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ από 0,3 TWh το 2019 θα φτάσει στις 1,6 TWh το 2023.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider