Ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις: Μήνας εξελίξεων ο Νοέμβριος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις: Μήνας εξελίξεων ο Νοέμβριος
Εξελίξεις μέσα στο Νοέμβριο όπου αναμένεται να προχωρήσει η διπλή διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και να κλείσει η εκκρεμότητα για το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ΔΕΔΔΗΕ.

Σε μήνα εξελίξεων για τις αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια εξελίσσεται ο Νοέμβριος. Ειδικότερα, το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει η διπλή διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ. Ουσιαστικά πρόκειται για δύο παράλληλους διαγωνισμούς, με το ΤΑΙΠΕΔ να διαχειρίζεται το χαρτοφυλάκιο του εργοστασίου της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αγ. Ιωάννη Βοιωτίας και με τον Ειδικό Διαχειριστή να «τρέχει» την πώληση του ενεργητικού που ανήκει στη νικελοβιομηχανία, όπως είναι τα μεταλλευτικά δικαιώματα στα πέντε μεταλλεία της Εύβοιας, στο μεταλλείο της Καστοριάς και στο λιγνιτωρυχείο στα Σέρβια Κοζάνης.

Παράλληλα, κλείνει τις επόμενες ημέρες από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) η εκκρεμότητα που αφορά στο ρυθμιστικό πλαίσιο για τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ). Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την εκκίνηση του market test το οποίο θα καταδείξει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πώληση του 49% των μετοχών της θυγατρικής της ΔΕΗ. Στη συνέχεια η επιχείρηση θα προχωρήσει στη σύνταξη των τευχών του διαγωνισμού, ώστε τον Φεβρουάριο του 2021 να γίνει η προκήρυξη για την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή. Στόχος είναι εντός της άνοιξης του 2021 να έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής.

Να σημειωθεί ότι το business plan του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει ένα μεγάλο επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ το οποίο θα …ξεδιπλωθεί έως το 2024, σύμφωνα με τα όσα είχε αναφέρει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης από το βήμα του Athens Investment Forum. Επίσης, το επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή των δικτύων διανομής ρεύματος περιλαμβάνει και το περίφημο project της εγκατάστασης 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τον υπουργό, υπολογίζεται σε περίπου 850 εκατ. ευρώ, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) να έχει αιτηθεί τη χρηματοδότησή του από το «πορτοφόλι» του Ταμείου Ανάκαμψης. Το συγκεκριμένο έργο κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικό για την πορεία ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή καθώς θα του προσδώσει υπεραξία αυξάνοντας την περιουσιακή του βάση, άρα και το δέλεαρ για τους επενδυτές.

Μετατίθενται χρονικά και οι διαγωνισμοί για την ΔΕΠΑ

Όσο για τους διαγωνισμούς για τις δύο ΔΕΠΑ, τον Φεβρουάριο του 2021 εκτιμάται ότι θα έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τον Μάρτιο του 2021 για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, παρότι το αναθεωρημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Asset Development Plan - ADP) του ΤΑΙΠΕΔ προσδιόριζε τη λήξη της τελικής φάσης για την Εμπορία τον Δεκέμβριο και για τις Υποδομές τον Ιανουάριο, εντούτοις σειρά εκκρεμοτήτων φαίνεται ότι έχουν ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα.

Έτσι, με το χρονοδιάγραμμα να έχει επιμηκυνθεί, στα δεδομένα στα οποία έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι επενδυτές θα μπορέσουν να προστεθούν και τα οικονομικά στοιχεία του τρίτου τριμήνου του έτους, τα οποία είναι σαφώς βελτιωμένα, όπως και τα μερίδια της ΔΕΠΑ Εμπορίας στην αγορά, ανεβάζοντας έτσι την αξία της εταιρείας.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση εκτιμά ότι τον Ιανουάριο θα υπάρχουν νεότερα και από το μέτωπο της δικαστικής διένεξης ΔΕΠΑ - ELFE, συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΔΕΠΑ είχε προσφύγει στο Εφετείο κατά της πρωτόδικης απόφασης η οποία είχε δικαιώσει την πρώην βιομηχανία λιπασμάτων ως προς τον τρόπο τιμολόγησης των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγόραζε, με συνέπεια να περιορίζονται στο μισό οι οφειλές της προς τη δημόσια επιχείρηση (από 120 στα 60 εκατ. ευρώ).

Όσο για τη ΔΕΠΑ Υποδομών, ο καθορισμός των τιμολογίων για τα δίκτυα διανομής αερίου από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα βοηθούσε τους επενδυτές σε μια ορθή αποτίμηση πριν ετοιμάσουν τις οικονομικές τους προτάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider