Έξι γιγαντιαίες μπαταρίες Tesla διατηρούν τα βρετανικά φώτα αναμμένα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έξι γιγαντιαίες μπαταρίες Tesla διατηρούν τα βρετανικά φώτα αναμμένα
Με αλματώδεις ρυθμούς βελτιώνεται η τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας.

Ένα έργο που χρησιμοποιεί γιγάντιες μπαταρίες Tesla χρησιμοποιήθηκε για την εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας για πρώτη φορά πριν από λίγες ημέρες.

Η μονάδα αποτελείται από έξι μπαταρίες Tesla megapack που μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές που θα χρησιμοποιηθούν σε περιόδους όπου η κατανάλωση θα φθάνει στο peak. Ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρισμού της χώρας χρησιμοποιεί την αγορά εξισορρόπησης για να συντονίσει την προσφορά και τη ζήτηση για να βεβαιωθεί ότι προσαρμόζονται ακριβώς.

Το κόστος εξισορρόπησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε φέτος το καλοκαίρι, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού μείωσαν την προσφορά και κατέστησαν δυσκολότερη την πρόβλεψη της χρήσης. Ο Διαχειριστής ξόδεψε 718 εκατομμύρια λίρες (932 εκατομμύρια δολάρια) για την εξισορρόπηση του δικτύου από τον Μάρτιο έως τον Ιούλιο για να αντιμετωπίσει τη χαμηλή ζήτηση και την υψηλή προσφορά ανανεώσιμων πηγών (η οποία ήταν κατά 39% υψηλότερη από ό,τι συνήθως).

Ένα νέο σύστημα υπολογιστών που χρησιμοποιεί ο Διαχειριστής επέτρεψε την ευκολότερη χρήση τεχνολογιών όπως μπαταρίες στην αγορά εξισορρόπησης. Στην ιδανική περίπτωση, οι μπαταρίες μπορούν να αντλούν ηλεκτρισμό από το δίκτυο όταν η παροχή αιολικής ή ηλιακής ενέργειας είναι άφθονη ή ακόμη και πέρα ​​από αυτό που χρειάζεται και να την αποθηκεύει για χρήση σε περιόδους αιχμής.

Τα επόμενα χρόνια, η αυξανόμενη χωρητικότητα της μπαταρίας θα προσθέσει ευέλικτη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για τους χειριστές δικτύου καθώς η χρήση ορυκτών καυσίμων αναμένεται να καταργηθεί πλήρως.

Η μονάδα Holes Bay των 7,5 μεγαβάτ στο Dorset στη νοτιοδυτική Αγγλία έχει κατασκευαστεί από την Fotowatio Renewable Ventures BV και την Harmony Energy Ltd.

Ακόμα κι έτσι, οι μεγάλες μονάδες μπαταριών έχουν ακόμη περίπου το ένα δέκατο του μεγέθους μιας μονάδας που λειτουργεί με αέριο. Ο Διαχειριστής της Βρετανίας άλλαξε τους κανόνες πέρυσι για να επιτρέψει σε χωρητικότητα μικρότερη από 1 μεγαβάτ να συμμετάσχει στην αγορά εξισορρόπησης.

Ο Διαχεριστής της χώρας προσπαθεί να «ανοίξει την αγορά σε ένα ευρύτερο φάσμα παρόχων και τεχνολογιών, να αυξήσει τον ανταγωνισμό για την εξισορρόπηση των υπηρεσιών και να προσφέρει μεγαλύτερη αξία για τους καταναλωτές. Θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο να είμαστε σε θέση να λειτουργούμε το δίκτυο με μηδενικό άνθρακα έως το 2025 », δήλωσε ο Roisin Quinn, επικεφαλής του εθνικού ελέγχου και επικεφαλής μηχανικός του διαχειριστή συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας National Grid.

Πηγή: Bloomberg

Πηγή photo: https://frv.com/

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider