BP: Η πετρελαϊκή ζήτηση μπορεί ήδη να έχει κορυφωθεί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
BP: Η πετρελαϊκή ζήτηση μπορεί ήδη να έχει κορυφωθεί
«Καταδικασμένη» δείχνει να είναι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου σύμφωνα με έκθεση της BP.

H ζήτηση πετρελαίου μπορεί να έχει ήδη φτάσει στο αποκορύφωμά της ενώ αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου πτώση, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεσή της η BP.

Η ζήτηση για πετρέλαιο μπορεί να μην ανακάμψει ποτέ πλήρως μετά από χτύπημα που δέχθηκε από την εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19 , σύμφωνα με τον πετρελαϊκό όμιλο, και μπορεί να αρχίσει να μειώνεται σε απόλυτους όρους για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία.

Η έκθεση της BP για το μέλλον της ενέργειας, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αναφέρει ότι το πετρέλαιο θα αντικατασταθεί από καθαρή ηλεκτρική ενέργεια από αιολικά πάρκα, ηλιακούς συλλέκτες και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, καθώς η ανανεώσιμη ενέργεια αναδύεται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ενέργειας.

Ο Spencer Dale, επικεφαλής οικονομολόγος της BP, δήλωσε ότι το όραμα της εταιρείας για το ενεργειακό μέλλον του κόσμου έγινε πιο πράσινο λόγω του συνδυασμού της πανδημίας και την επιτάχυνση της δράσης για το κλίμα.

Η έκθεση στην πραγματικότητα καταδικάζει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, αφού δύο από τα τρία σενάρια της έκθεσης διαπιστώνουν ότι η ζήτηση έφτασε στο αποκορύφωμά της το 2019.

Στο τρίτο σενάριο της BP, όπου κυριαρχεί η παραδοχή ότι η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής δεν επιταχύνεται, τα επίπεδα της ζήτησης πετρελαίου προδιαγράφεται ότι θα παραμείνουν σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα παρατηρήθηκαν το 2019 (έως τη δεκαετία του 2020) ενώ από το 2035 θα αρχίσει να μειώνεται.

Η έκθεση επιβεβαίωσε μια σειρά προειδοποιήσεων από ανεξάρτητους οικονομολόγους ενέργειας ότι ο αντίκτυπος του κορονοϊού θα προωθήσει την έναρξη της τελικής μείωσης της βιομηχανίας πετρελαίου από το τέλος της δεκαετίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Bernard Looney, δήλωσε ότι τα ευρήματα θα βοηθήσουν την εταιρεία να «κατανοήσει καλύτερα το μεταβαλλόμενο ενεργειακό τοπίο» και θα τη βοηθήσει καθοριστικά να αναπτύξει τα σχέδιά της για να γίνει εταιρεία μηδενικής ενέργειας έως το 2050.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider