Στρώνει το …χαλί για υπεράκτια αιολικά πάρκα ο ΑΔΜΗΕ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στρώνει το …χαλί για υπεράκτια αιολικά πάρκα ο ΑΔΜΗΕ
Η μελέτη του ΑΔΜΗΕ  θα έρθει να «κουμπώσει» με την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Για την επόμενη ημέρα της ενέργειας προετοιμάζεται ο ΑΔΜΗΕ με μελέτη που έχει αναθέσει, η οποία θα αποτελέσει «θεμέλιο» για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων καθώς θα διασφαλίζει την ασφαλή - τεχνικά και οικονομικά - ένταξή τους στο εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι μελετητές, που βρίσκονται στο στάδιο προκαταρκτικής επεξεργασίας των δεδομένων, διερευνούν το ποιες θαλάσσιες περιοχές της χώρας είναι καλύτερες ως προς τη δυνατότητα συνδεσιμότητας των offshore αιολικών πάρκων σε συνδυασμό με το αιολικό δυναμικό τους. Επίσης, ο τελικός «χάρτης» που θα δημιουργηθεί θα δίνει και πολύτιμα στοιχεία για την βέλτιστη συνολική ισχύ των πάρκων σε κάθε θαλάσσια περιοχή της χώρας.

Έτσι, αφενός θα μπορεί να προσδιοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες ως προς τις ανάγκες εγκατάστασης νέων -θαλάσσιων ή χερσαίων- υποσταθμών και αφετέρου θα ξεκαθαρίσει και για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές το …τοπίο σχετικά με το εάν απαιτούνται ή όχι έξτρα κονδύλια για τη σύνδεση των αιολικών πάρκων που σχεδιάζουν να αναπτύξουν με το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος.

Πάντως, υπάρχουν σκέψεις να δοθεί σε επενδυτές και η δυνατότητα της συμμετοχής στην ανάπτυξη των ήδη προγραμματισμένων έργων διασύνδεσης νησιών που περιλαμβάνονται στο δεκαετές σχέδιο του ΑΔΜΗΕ, δίνοντάς τους έξτρα χωρητικότητα στα καλώδια για έργα ΑΠΕ που σκοπεύουν να αναπτύξουν σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση η μελέτη του ΑΔΜΗΕ θα έρθει να «κουμπώσει» με την αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), το οποίο αναμένεται ότι, για πρώτη φορά, θα περιλαμβάνει και κεφάλαιο για την θαλάσσια χωροταξία. Επιπλέον, θα αποτελέσει «μπούσουλα» για το ρυθμιστικό πλαίσιο των offshore πάρκων.

Παράλληλα, είναι αξιοσημείωτο ότι, την περασμένη Δευτέρα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προχώρησε σε ηλεκτρονικό συνοπτικό ανοιχτό διαγωνισμό αναζητώντας σύμβολο υποστήριξης σε θέματα θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού για το έργο με τίτλο «Διασυνοριακή Συνεργασία για Εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού – ΘΑΛ-ΧΩΡ 2» με κωδικό MIS 5033073 και κωδικό πράξης ΣΑ: 2018ΣΕ16160004.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider