ΕΕ: Χαραμάδα για τη «χρηματοδότηση» του φυσικού αερίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Χαραμάδα για τη «χρηματοδότηση» του φυσικού αερίου
Χρηματοδότηση για έργα φυσικού αερίου υπό προϋποθέσεις.

«Χαραμάδα» για χρηματοδότηση κάποιων ορυκτών καυσίμων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αφήνει τελικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Κομισιόν είχαν υποστηρίξει σθεναρά την εξαίρεση της πυρηνικής ενέργειας και των ορυκτών καυσίμων από την πρόσβαση στις ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης, ωστόσο τη Δευτέρα, τέθηκε το θέμα χρηματοδότησης ορισμένων έργων ορυκτών καυσίμων. Όπως υποστήριξαν, τα έργα πυρηνικής ενέργειας θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από την πρόσβαση στα κεφάλαια της ΕΕ, όμως, άλλα ορυκτά καύσιμα θα μπορούσαν να λάβουν κάποια χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης.

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, το οποίο διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ (45 δισεκατομμύρια δολάρια) επιχειρεί να συμβάλει στην ανάκαμψη των κρατών-μελών της μετά την πανδημία αλλά βασική προτεραιότητα του μπλοκ για το 2021-27, παραμένει η απανθρακοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό και παρά την προτίμηση για "πράσινα" έργα, η Επιτροπή θα μπορούσε να κάνει εξαιρέσεις και να εγκρίνει ορισμένα έργα φυσικού αερίου που δεν πληρούν τα πράσινα κριτήρια.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί και θα ψηφιστεί τον Σεπτέμβριο ενώ θα ξεκινήσουν συνομιλίες με την Επιτροπή της ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις στο Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με τους τελικούς όρους της χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider