Στον «αέρα» το μεγαλύτερο ηλεκτρικό αεροσκάφος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στον «αέρα» το μεγαλύτερο ηλεκτρικό αεροσκάφος
Το Cessna 208B Grand Caravan χρησιμοποίησε έναν ηλεκτροκινητήρα 750 ίππων.

Το «μεγαλύτερο ηλεκτρικό εμπορικό αεροσκάφος» του πλανήτη ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση και «έδωσε το παράδειγμα» για μεταφορά με μηδενικές εκπομπές ρύπων «στους αιθέρες».

Το Cessna 208B Grand Caravan απογειώθηκε από ένα αεροδρόμιο στη λίμνη Moses, στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη και χρησιμοποίησε έναν ηλεκτροκινητήρα 750 ίππων, που αναπτύχθηκε από μια εταιρεία με έδρα το Redmond με την επωνυμία magniX. Οι εργασίες για τη μετατροπή του αεροσκάφους πραγματοποιήθηκαν από την magniX και μια ακόμη εταιρεία, την AeroTEC.

«Το εμβληματικό Caravan υπήρξε ένα άλογο για τη βιομηχανία που μετακινεί ανθρώπους και μεταφέρει εμπορεύματα σε σύντομες διαδρομές εδώ και δεκαετίες», δήλωσε ο Roei Ganzarski, Διευθύνων Σύμβουλος της magniX.

«Αυτά τα ηλεκτρικά εμπορικά αεροσκάφη θα επιτρέψουν την προσφορά υπηρεσιών με τρόπο που δεν ήταν δυνατό στο παρελθόν», σημείωσε ο Ganzarski.

Η πτήση της Πέμπτης αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ηλεκτροκίνηση, αν και μικρό. Τον Δεκέμβριο του 2019, το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό αεροσκάφος στον κόσμο για εμπορική πτήση ολοκλήρωσε μια δοκιμαστική πτήση στον Καναδά. Το υδροπλάνο DHC-2 de Havilland Beaver που χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την πτήση ήταν επίσης εξοπλισμένο με κινητήρα από το MagniX.

Σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο για τις καθαρές μεταφορές, «η εμπορική αεροπορία αντιπροσωπεύει περίπου το 2% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα». Για τον τομέα των μεταφορών στο σύνολό του, είναι υπεύθυνος για περίπου 12% όλων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Σε μια προσπάθεια μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αεροπορίας, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες, όπως η KLM, χρησιμοποίησαν βιοκαύσιμα για να τροφοδοτήσουν τα αεροπλάνα τους. Τα τελευταία χρόνια είδαμε επίσης μια σειρά από καινοτόμα αεροσκάφη να πραγματοποιούν ταξίδια.

Το 2016, το Solar Impulse 2, ένα επανδρωμένο αεροσκάφος που τροφοδοτείται από ηλιακή ενέργεια, κατάφερε να περιηγηθεί στον κόσμο χωρίς να χρησιμοποιήσει καύσιμο.

Το 2018, ένα μη επανδρωμένο ηλιακό αεροσκάφος από τον ευρωπαϊκό γίγαντα αεροδιαστημικής Airbus ολοκλήρωσε μια πτήση διάρκειας 25 ημερών, 23 ωρών και 57 λεπτών.

Πηγή: CNBC

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider