Πετρέλαιο: Πόσο θα πέσουν οι τιμές στην αντλία

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Πόσο θα πέσουν οι τιμές στην αντλία
Στην ελληνική αγορά καυσίμων αυτό το διάστημα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τιμή της αντλίας.

Μια ημέρα μετά την ελεύθερη πτώση του πετρελαίου κατά 30% και το κραχ στο Χρηματιστήριο, η αγορά προσπαθεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι βραχυπρόθεσμες συνέπειες, πώς θα κινηθούν οι τιμές και πώς θα επηρεάσουν αυτές την οικονομία και τους καταναλωτές.

Στην ελληνική αγορά καυσίμων, αυτό το διάστημα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην τιμή της αντλίας, με το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει κάνει «στενό μαρκάρισμα» με ελέγχους προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι τιμές θα πέσουν αρκετά ώστε να ακολουθήσουν (στο ποσοστό που μπορούν) τις διεθνείς τάσεις.

Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές

Όπως είναι πλέον ευρέως γνωστό, από την τελική τιμή μόνο το 40% αφορά στο καύσιμο καθώς τα υπόλοιπα είναι φόροι και επιβαρύνσεις. Επομένως μία πτώση της τάξεως του 20% (όπως καταγράφτηκε το απόγευμα της Δευτέρας) δεν σημαίνει ότι στην Ελλάδα αυτόματα η τιμή των πετρελαιοειδών θα μειωθεί κατά 20%. Ουσιαστικά, αυτό θα επηρέαζε κατά -2% την τιμή αντλίας την επόμενη ημέρα (σήμερα Τρίτη), κατά -2% (και συνολικά -4%) την μεθεπόμενη (Τετάρτη) κλπ. Και βέβαια αυτά όλα επαληθεύονται μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η διεθνής τιμή θα διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Δεν πρέπει να αγνοείται ότι η πορεία της λιανικής τιμής των πετρελαιοειδών προϊόντων πρατηρίου, καθορίζεται από την πορεία της διεθνούς τιμής του αντίστοιχου προϊόντος, το οποίο επηρεάζει σε πρώτο στάδιο τις διυλιστηριακές τιμές, στη συνέχεια τις τιμές χονδρικής των εταιρειών εμπορίας, βάσει των οποίων αγοράζουν τα πρατήρια και διαμορφώνουν τις τελικές λιανικές τιμές.

Ένας δεύτερος παράγοντας που επηρεάζει την τιμή είναι η ισοτιμία δολαρίου/ευρώ. Όταν το αμερικανικό δολάριο είναι ισχυρό η τιμή πέφτει. Κάνοντας τις πράξεις, θα δούμε ότι αν για παράδειγμα αυξηθεί το πετρέλαιο και αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διακύμανση στην τιμή του πετρελαίου προς τα επάνω π.χ κατά 10%, αυτό συνεπάγεται ισάξια αύξηση των διεθνών τιμών καυσίμων (δηλαδή κατά 10% ), η οποία ουσιαστικά επηρεάζει την τελική τιμή κατά 3-4% (το ποσοστό είναι ενδεικτικό για να γίνει αντιληπτή η μεταβολή).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider