Δύο οι προσφορές για την αποεπένδυση της ΔΕΗ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύο οι προσφορές για την αποεπένδυση της ΔΕΗ
Κατατέθηκαν οι προσφορές για την πώληση της ΔΕΗ. Προηγήθηκαν διαβουλεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα της Τετάρτης.

Δύο προσφορές κατατέθηκαν τελικά για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ το μεσημέρι της Τετάρτης, με την κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την τσέχικη Indoverse να διεκδικούν, σύμφωνα με πληροφορίες, ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο (Φλώρινα και Μεγαλόπολη) και τον Μυτιληναίο να διεκδικεί τη Μελίτη.

Το ύψος των προσφορών αναμένεται να ανακοινωθεί το απόγευμα, ενώ προηγήθηκαν διαβουλεύσεις μέχρι την τελευταία στιγμή για τα «αγκάθια» που παρουσιάζονται στη διαδικασία της αποεπένδυσης (ΑΔΙ, εθελουσία κλπ). Η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Indoverse φέρεται να επιμένει σε αιρέσεις που είχε θέσει όπως είναι ο επιμερισμός των ζημιών.

Σημειώνεται ότι στους όρους του διαγωνισμού προβλέπεται ότι αν κάποιος δώσει προσφορά και για τις δύο μονάδες, τότε, αποκτά προβάδισμα έναντι των άλλων.

Η διοίκηση της ΔΕΗ θεωρεί ότι τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης είναι ενθαρρυντικά καθώς η Μεγαλόπολη κατέγραψε μηδενικές ζημιές (ενώ στο τρίτο τρίμηνο είχε σημειώσει ζημιές 3 εκατ. ευρώ ), ενώ η Μελίτη έκλεισε με ζημιές 0,9 εκατ. ευρώ (από ζημιές 5 εκατ. ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο).

Όπως εκτιμούν κύκλοι της επιχείρησης, «με τα μέτρα που λαμβάνονται η Μεγαλόπολη καθίσταται κερδοφόρα, ενώ με τα επικείμενα ΑΔΙ θα γίνει σημαντικά κερδοφόρα. Το ίδιο θα συμβεί και με τη Μελίτη με την προϋπόθεση ότι θα ξεκαθαρίσει η τιμή προμήθειας λιγνίτη από την Αχλάδα».

Σ ε κάθε περίπτωση, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες που θα επενδύσουν τους λιγνίτες θα πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένα ρίσκα σε σχέση με τα κόστη δικαιωμάτων εκπομπής αερίων ρύπων που βαρύνουν τις υπό πώληση μονάδες ενώ θα πρέπει να συνεκτιμήσουν τη βαθμιαία μείωση της χρήσης άνθρακα στο πλαίσιο των επιταγών της ΕΕ για χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider