Πίτσος: Η ελληνική βιομηχανία που έγινε γερμανική

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πίτσος: Η ελληνική βιομηχανία που έγινε γερμανική

Ήταν από τις ισχυρότερες βιομηχανίες λευκών συσκευών στη χώρα μας. Η Πίτσος ιδρύθηκε το 1865 και αρχικά ήταν μία μικρή επιχείρηση με το οικογενειακό όνομα που στεγαζόταν στο κέντρο της Αθήνας.

Κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου, η μικρή αυτή οικογενειακή βιοτεχνία, μετακόμισε στην οδό Έσλιν στους Αμπελοκήπους, τα ηνία της επιχείρησης ανέλαβε ο Απόστολος Πίτσος ο οποίος σπούδασε μηχανολογία στη Γερμανία και κατόρθωσε μέσα σε λίγα χρόνια να μεταμορφώσει τη μικρή αυτή βιοτεχνία σε βιομηχανία που κατασκεύαζε ηλεκτρικές συσκευές προμηθεύοντας όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Το 1959 όταν η επιχείρηση είχε πλέον μετακομίσει στου Ρέντη άρχισε να κατασκευάζει ψυγεία και θερμάστρες πετρελαίου, το 1968 ασπρόμαυρες τηλεοράσεις.

Τα δεδομένα άλλαξαν από το 1977 όταν η βιομηχανία περιήλθε κατά 60% στις γερμανικές βιομηχανίες BSH και Siemens.

Πλέον, ελέγχεται πλήρως από τη γερμανική εταιρεία BSH Finance and Holdings, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από τον όμιλο Robert Bosch. Παράγει, εισάγει και εμπορεύεται ψυγεία, κουζίνες και κάθε άλλου είδους ανάλογες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές. Τα τελευταία χρόνια έχει περιορίσει τον όγκο των εγχωρίως παραγομένων προϊόντων της, ενδεχομένως εν όψει ανακατατάξεων στην παραγωγική δομή του διεθνούς ομίλου.

Η ελληνική εταιρεία εδρεύει στην Κηφισιά Αττικής, ενώ η βιομηχανική μονάδα της βρίσκεται στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη Αττικής όπου παράγονται κουζίνες και ψυγεία και καταψύκτες οικιακού τύπου. Υποκαταστήματα της επιχείρησης λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και τη Λευκωσία, στην Κύπρο. Τα προϊόντα και τα εμπορεύματά της φέρουν τα σήματα «Pitsos», «Bosch», «Siemens», «Gaggenau» και «Neff».

Με ίδια μέσα και συμβεβλημένα συνεργεία η εταιρεία παρέχει δίκτυο service ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε όλη τη χώρα, ενώ στον Ασπρόπυργο Αττικής διαθέτει αποθήκες.

Σύμφωνα με τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της για το 2015, η BSH Οικιακές Συσκευές αύξησε εκ νέου τις πωλήσεις της, ύστερα από οκτώ διαδοχικά έτη καταγραφής μειωμένων πωλήσεων.

Ειδικότερα οι πωλήσεις της το 2015 ανήλθαν σε 155,40 εκατ. ευρώ, από 143,40 εκατ. ευρώ την προηγούμενη οικονομική χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 8,4% σε ποσοστό και 12 εκατ. ευρώ σε αξία

Επίσης, το 70,5% των εσόδων της (109,54 εκατ. ευρώ) προήλθε από πωλήσεις στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο 29,5% (45,86 εκατ. ευρώ) από πωλήσεις σε άλλες χώρες.

Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 3,68 εκατ. ευρώ από 3,07 εκατ. ευρώ το 2014.

Η επιχείρηση το 2015 απασχόλησε κατά μέσον όρο 494 εργαζόμενους, έναντι 508 το 2014.

Για το 2016 η διοίκηση της εταιρείας προέβλεπε αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 2%, αλλά μείωση του όγκου παραγωγής, προφανώς λόγω ασθενέστερης ζήτησης από το δίκτυο της μητρικής της. Το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D), που διαθέτει, συμμετείχε στις διαδικασίες του γερμανικού ομίλου για την ανάπτυξη εξαρτημάτων για τη νέα γενιά εντοιχιζόμενων (EOX3 Range) και ελεύθερων (EFC3 and EFC5 Range) οικιακών συσκευών του. Συγχρόνως, αναζητούσε μεθόδους βελτίωσης των παραγωγικών διαδικασιών και ενίσχυσης της παραγωγικότητας στο ελληνικό εργοστάσιο του ομίλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider