Τις ανάγκες χρηματοδότησης του εμπορικού κλάδου προέβαλε η αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο της Γιώργο Καρανίκα, στη συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, η ΕΣΕΕ έθεσε ως αναγκαίες προϋποθέσεις ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας, την ισότιμη μεταχείριση του κλάδου του εμπορίου σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και την επιτάχυνση όλων των δράσεων στήριξης του ψηφιακού μετασχηματισμού των εμπορικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου επισήμαναν τον εμβληματικό αλλά και ουσιαστικό, όπως επισημαίνουν, χαρακτήρα που έχει για την ανάπτυξη των εμπορικών κέντρων στις πόλεις το Πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου», ζητώντας επιτάχυνση στη διαδικασία υλοποίησής του.

«Οι αρμοδιότητες του κυρίου Τσακίρη είναι καθοριστικής σημασίας για τους ρυθμούς που θα «τρέξει» το 2020 η αγορά και, ειδικότερα για τον κλάδο του εμπορίου, για το εάν η ανάπτυξη θα έχει πραγματικό αντίκρυσμα στις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις. Για το λόγο αυτό ζητήσαμε την άρση του καθεστώτος άνισης μεταχείρισης του εμπορίου στη τρέχουσα και την επόμενη Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ, ζητώντας την ένταξή του στις επόμενες δράσεις, ιδιαίτερα σε όσες σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΜμΕ και όχι μόνο» σημείωσε μετά το τέλος της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας και πρόσθεσε:

«Επισημάναμε ότι οι Εμπορικοί Σύλλογοι σε πολλές πόλεις επενδύουν πολλά στην υλοποίηση του Προγράμματος των Open Mall, ζητώντας την επίσπευση της υλοποίησης του. Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι τα αιτήματα του εμπορικού κόσμου θα εξεταστούν με τη δέουσα σοβαρότητα. Περιμένουμε να δούμε την έμπρακτη στήριξη της μεσαίας τάξης μέσα από όλα τα υπάρχοντα και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Γιάννης Τσακίρης επεσήμανε:

«Το εμπόριο είναι ένας σημαντικός, οριζόντιος κλάδος της επιχειρηματικότητας που διαπερνά αρκετούς τομείς της οικονομικής ζωής της χώρας. Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) έχει το όραμα, αλλά και τη διάθεση, να συμβάλει ενεργά στη μετάβαση του εμπορίου στη νέα εποχή ή στο «εμπόριο 4.0», αν προτιμάτε, με όρους σύγχρονους. Η συμβολή του ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, αλλά και της επόμενης, πρόκειται να είναι καταλυτική σε αυτήν τη μετάβαση.

Στη σημερινή μας συνάντηση με τον Πρόεδρο, κ. Γιώργο Καρανίκα, και με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΣΕΕ, συζητήσαμε διεξοδικά για το ελληνικό εμπόριο και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και με χαρά διαπίστωσα ότι οι απόψεις μας για την ανάδειξή τους σε κινητήριες δυνάμεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας συγκλίνουν».

Αναφορικά με το νέο ΕΣΠΑ, όπως επισημαίνει η ΕΣΕΕ, συμφωνήθηκε να αποστείλει η Συνομοσπονδία τις επόμενες ημέρες τις αναλυτικές της προτάσεις για την ενίσχυση των ΜμΕ και του εμπορίου στο πλαίσιο της νέας Προγραμματικής Περιόδου.