Συνεχίζεται το δυναμικό comeback του επιχειρηματία Σάμι Φάις, o οποίος «μπαίνει» και στον χώρο των καλλυντικών μετά τη συμφωνία του με την ανερχόμενη ιταλική εταιρεία ΚΙΚΟ Milano.

Η είσοδος του Σάμι Φάις και στον συγκεκριμένο  κλάδο αναμένεται, να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην εγχώρια αγορά των καλλυντικών καθώς στη μάχη του ανταγωνισμού μπαίνει ένας ακόμη ισχυρός παίκτης.

Ο άνθρωπος που έφερε στην Ελλάδα τα Νike και μεσουρανούσε τις δεκαετίες του ’80 και ’90, έπειτα από μία περίοδο στην αφάνεια επανέκαμψε τα τελευταία χρόνια δυναμικά, με μια σειρά από σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Σήμερα ο Σάμι Φάις μέσω του ομίλου εταιρειών του δραστηριοποιείται στην αγορά των αθλητικών ειδών, «τρέχει» την αλυσίδα Καλογήρου ενώ κάνει την είσοδό του και στην αγορά τροφίμων μέσω της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο.

Ο επιχειρηματίας έγινε γνωστός στο ελληνικό επιχειρείν με την Elmec Sport στις αρχές της δεκαετίας του ‘80.  Σε ηλικία 19 μόλις ετών και ενώ σπούδαζε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο State University of Miami, έρχεται σε επικοινωνία με μια μικρή τότε εταιρεία στο Ορεγκον, τη Nike.

nike

Έτσι το 1978 αναλαμβάνει την εισαγωγή και διανομή σε Ελλάδα και Κύπρο, αθλητικών παπουτσιών της εταιρείας. Η πρώτη τριετής συμφωνία που κλείνει προέβλεπε την εισαγωγή στη χώρα μας, 5.000 ζευγαριών τον χρόνο.

Η κίνηση αυτή ήταν καθοριστική για την μετέπειτα πορεία της Elmec Ινο Φάις ΑΕ, της επιχείρησης που είχε ιδρύσει η οικογένειά του το 1953.

Το 1981, ο Σάμι Φάις ιδρύει την  Elmec Sport, διατηρώντας προς τιμήν της οικογενειακής επιχείρησης, το συνθετικό Elmec, το οποίο προερχόταν από το ELectrical MEChanical. Παράλληλα αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση της εταιρείας Sergio Tacchini.

Η Elmec Sport  τη δεκαετία του ‘80 και το ‘90 εξελίσσεται σε κομβικό παίκτη της αγοράς. Ο Σάμι Φάις επεκτείνεται και στη λιανική, ιδρύοντας τα Factory Outlet, αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο στο εμπορικό κέντρο Attica της Πανεπιστημίου και παράλληλα εξαγοράζει μέσω της θυγατρικής του, Ηπειρωτικής Εμπορικής, το ιστορικό κτήριο Μινιόν.

Ωστόσο μετά τη μεγάλη επιτυχία ήρθε το 2001 η απότομη πτώση, οι δικαστικές περιπέτειες και οι δύο μήνες φυλάκιση με κατηγορίες σχετικά με τη μετοχή των Μακεδονικών Κλωστηρίων και στη συνέχεια η απαλλαγή από τις κατηγορίες με βούλευμα.

Ο Έλληνας επιχειρηματίας επιστρέφει δριμύτερος το 2013. Μετά την επεισοδιακή διακοπή της συνεργασίας της Puma με τον όμιλο Γλου αναλαμβάνει εκείνος, αντιπρόσωπος των αθλητικών ειδών στην Ελλάδα.

Παράλληλα κάνει συνεργασίες μεταξύ άλλων με την Adidas, τη σουηδική Tretorn και την αμερικανική Prince, με τη μεγάλη αμερικάνική  εταιρεία αθλητικών ειδών, Under Armour, γίνεται master franchisee των ρούχων της ισπανικής Mango και ενώ προσθέτει στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες το brand μοτοσικλετών της Indian ως αναγέννηση της Harley-Davidson.

armour

Το 2016 το κοινό σχήμα One Outlet ΑΕ, οποία ελέγχεται από τον επιχειρηματία Σάμι Φάις, τη Notoscom και την αραβικών συμφερόντων GTE, ανακηρύσσεται από το ΤΑΙΠΕΔ προτιμητέος επενδυτής για την εξαγορά του 43,64% του ακινήτου της ιστορικής Αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη. H ίδια επιχείρηση λειτουργεί και το εμπορικό κέντρο One Salonica Outlet.

Από τις πλέον σημαντικές τοποθετήσεις του Σάμι Φάις ήταν και η επένδυση στο real estate.  Κορωνίδα στο συγκεκριμένο αυτό deal ήταν η ενέργεια και πιο συγκεκριμένα τα ηλιακά πάρκα σε Σάμο – Κέρκυρα, ενώ έκλεισε και δουλειές σχετικές με την αντιπροσώπευση σκαφών αναψυχής και μοτοσικλετών ή το ηλεκτρονικό εμπόριο.

καλογηρου

Τελευταίο απόκτημα του Σάμι Φάις ήταν προ διετίας η ιστορική αλυσίδα Καλογήρου με τα σχέδια του ομίλου να περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του δικτύου λιανικής μεταξύ άλλων  σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο.

Όπως όλα δείχνουν ο πολυπράγμων επιχειρηματίας δεν θα σταματήσει να επεκτείνει συνεχώς τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, διαδραματίζοντας ξανά  πρωταγωνιστικό ρόλο στα επιχειρηματικά δρώμενα.