Nomura και Credit Suisse προειδοποιούν για μεγάλες ζημιές από την κατάρρευση της Archegos Capital Management - Ο άνθρωπος πίσω από το selloff

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nomura και Credit Suisse προειδοποιούν για μεγάλες ζημιές από την κατάρρευση της Archegos Capital Management - Ο άνθρωπος πίσω από το selloff
Για μεγάλες ζημιές προειδοποιούν οι Credit Suisse και η Nomura μετά τις ξαφνικές ρευστοποιήσεις ύψους περίπου 20 δισ. δολαρίων σε κινεζικές και αμερικανικές μετοχές, καθώς ο πελάτης τους, η Archegos Capital Management προέβη σε ένα τέραστιο ξεπούλημα assets.

Για μεγάλες ζημιές προειδοποιούν οι Credit Suisse και η Nomura μετά τις ξαφνικές ρευστοποιήσεις κινεζικών και αμερικανικών μετοχών αξίας περίπου 20 δισ. δολαρίων, καθώς ο πελάτης τους, το hedge fund Archegos Capital Management, προέβη σε ένα τέραστιο ξεπούλημα συμμετοχών.

Η Nomura είναι πιθανό να δει τα κέρδη της να εξανεμίζονται στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσης, ενώ η Credit Suisse προειδοποίησε ότι το selloff θα μπορούσε να έχει «μεγάλο και ουσιαστικό» αντίκτυπο στα οικονομικά μεγέθη α' τριμήνου.

Η μετοχή της μεγαλύτερης ιαπωνικής επενδυτικής τράπεζας βρέθηκε να υποχωρεί έως και 16% τη Δευτέρα στο Τόκιο -στη χειρότερη ημερήσια πτώση στην ιστορία της- διαγράφοντας πάνω από 3,2 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της, καθώς η Nomura προειδοποίησε για τις πρόσφατες συναλλαγές με ανώνυμο πελάτη και για τον κίνδυνο «σημαντικής ζημίας» στην αμερικανική θυγατρική της. Σε ό,τι αφορά τη ζημία της Credit Suisse, δύο πηγές κοντά στην τράπεζα εκτίμησαν ότι μπορεί να φτάσει μεταξύ 3 και 4 δισ. δολαρίων.

Η ιαπωνική και η ελβετική τράπεζα παρείχαν prime χρηματιστηριακές υπηρεσίες στην Archegos η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην διαχειριστή κεφαλαίων Bill Hwang, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, προσκείμενες στην υπόθεση. Οι prime χρηματιστές δανείζουν μετρητά και αξιόγραφα στα hedge funds και επεξεργάζονται τις συναλλαγές τους.

Η Credit Suisse ανέφερε σε δήλωσή της τη Δευτέρα: «Ένα σημαντικό hedge fund με έδρα τις ΗΠΑ αθέτησε τα margin calls που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα η Credit Suisse και συγκεκριμένες άλλες τράπεζες. Μετά την αδυναμία του fund να εκπλήρώσει αυτές τις δεσμεύσεις του, η Credit Suisse και ένας αριθμός άλλων τραπεζών βρίσκονται στη διαδικασία εξόδου από αυτές τις θέσεις».

Έκθεση στo selloff της Archegos έχει και η Deutsche Bank, ωστόσο πολύ μικρότερη σε σχέση με τις άλλες δύο τράπεζες, μεταδίδουν οι FT.

H Goldman Sachs από την πλευρά της είπε στους μετόχους της πως τυχόν ζημιές αντιμετωπίσει από την Archegos θα είναι ασήμαντες.

Ο trader πίσω από το ξεπούλημα

Ένα μυστήριο σε μια χρονιά ανατροπών στην Wall Street ήταν η ταυτότητα του trader, οι επίμονες αγορές του οποίου είχαν ωθήσει τις μετοχές των ViacomCBS, Discovery και μερικών άλλων εταιρειών σε άνοδο την ώρα που η υπόλοιπη αγορά είχε πάρει την κατιούσα.

Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που επικαλείται η WSJ, η απάντηση είναι ο πρώην διαχειριστής της Tiger Asia, Bill Hwang. Αργά την περασμένη εβδομάδα οι Morgan Stanley, Goldman Sachs Group και Deutsche Bank ξεφορτώθηκαν απότομα μεγάλες ποσότητες μετοχών αυτών των εταιρειών και άλλων, στο πλαίσιο ρευστοποίησης θέσεων στην Archegos Capital Management του Hwang, η οποία αθέτησε μεγάλα margin calls.

Οι πωλήσεις προσέγγισαν τα 30 δισ. δολάρια σε αξία και πυροδότησαν απώλειες 27% στη μετοχή τηξς ViacomCBS, σε μια ασυνήθιστα μεγάλη πτώση για μετοχή μεγάλης κεφαλαιοποίησης σε μια ημέρα που δεν υπήρξαν σημαντικές ειδήσεις. Κεφαλαιοποίηση δισεκατομμυρίων από άλλες εταιρείες εξανεμίστηκε καθώς οι πωλήσεις συνεχίστηκαν, εκπλήσσοντας τους μετέχοντες στην αγοράς οι οποίοι χαρακτήρισαν άνευ προηγουμένου το μέγεθος και την ταχύτητα αυτών των ρευστοποιήσεων.

Οι ρευστοποιήσεις φαίνεται να έχουν αφήσει την Archegos, η οποία εκτιμάται ότι διαχειριζόταν 10 δισ. δολάρια της προσωπικής περιουσίας του Hwang και της οικογένειάς του, υπό εξαιρετική πίεση μετά τις βαριές απώλειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider