Πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό εκατομμυρίων Αμερικανών αποκτά η Google (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόσβαση στο ιατρικό ιστορικό εκατομμυρίων Αμερικανών αποκτά η Google (vid)
Η Google θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιστορικό, τα ονόματα τις διευθύνσεις χωρίς να είναι υποχρεωμένη να ειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους ή τους γιατρούς.

Ανησυχία και προβληματισμό έχει προκαλέσει η συμφωνία της Google με την Ascension, το δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο ιατρικών υπηρεσιών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως έχει γίνει γνωστό, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, με αυτή τη συμφωνία αποκρά πρόσβαση στο απόρρητο ιατρικό ιστορικό εκατομμυρίων Αμερικανών, χωρίς τη συγκατάθεση τους.

Όπως αποκάλυψε το ρεπορτάζ, η συμφωνία που πέτυχε ο τεχνολογικός κολοσσός με την Ascension, η οποία είναι ιδιοκτήτρια 2.600 νοσοκομείων στις ΗΠΑ, η Google θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο ιστορικό, τα ονόματα και τις διευθύνσεις χωρίς να είναι υποχρεωμένη να ειδοποιήσει τους ενδιαφερόμενους ή τους γιατρούς.

Μεταξύ των δεδομένων που θα έχει πρόσβαση η Google είναι οι διαγνώσεις, τα αποτελέσματα εργαστηριακών ελέγχων, το ιστορικό νοσοκομειακής περίθαλψης και οι ηλικίες των ασθενών.

Πρόκεται για το project με την κωδική ονομασία Project Nightingale (Πρόγραμμα Αηδόνι), για το οποίο οι συζητήσεις ξεκίνησαν πριν από 8 μήνες και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Μάρτιο του 2020, ενώ σχετικό ρεπορτάζ της Guardian αποκαλύπτει πως ήδη 150 εργαζόμενοι της Google έχουν πρόσβαση με προσωπικά δεδομένα Αμερικανών πολιτών, καθώς η μεταφορά τους δεν πραγματοποιείται με τρόπο ασφαλή για τους πολίτες, όπως φαίνεται από το βίντεο που δημοσίευσε ανώνυμα ένας «μάρτυρας».

Δείτε εδώ το βίντεο:

Σε ανάρτησή της η Google διαβεβαιώνει ότι τα ευαίσθητα αυτά δεδομένα δεν θα συσχετιστούν με τους πελάτες της και διαβεβαιώνει πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα για έρευνα που έχει σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Από την πλευρά της η Ascension αναφέρει ότι σκοπός είναι η βελτιστοποίηση των ιατρικών υπηρεσιών και η ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούν να δράσουν υποστηρικτικά στις ιατρικές αποφάσεις.

Η Ascension, επίσης, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες νέφους (cloud services) της Google για την αποθήκευση των δεδομένων της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider