«Μαύρος» Δεκέμβρης για τους εμπόρους

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μαύρος» Δεκέμβρης για τους εμπόρους

Σε 100 εκατ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες από τον εορταστικό τζίρο των εμπορικών καταστημάτων τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι υποχρεώσεις των καταναλωτών σε φόρους, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία απορρόφησαν τα χρήματα που άλλοτε κατευθύνονταν στην αγορά για δώρα και άλλες γιορτινές αγορές ενώ ακόμα και το βοήθημα που δόθηκε στους χαμηλοσυνταξιούχους δεν έφτασε στα ταμεία των εμπορικών επιχειρήσεων καθώς κάλυψε πάγιες ανάγκες των νοικοκυριών.

Μαλιστα οι καταναλωτές επέλεξαν μικρά συμβολικά δώρα, καθώς ο φετινός προυπολογισμός ήταν ιδιαίτερα χαμηλός. Οι πρώτες εκτιμήσεις του τζίρου για τον φετινό Δεκέμβριο, σύμφωνα με το ΙΝ.ΕΜ.Υ.της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας φαίνεται τελικά να διαμορφώνεται σε επίπεδα χαμηλότερα των 4 δις ευρώ , έναντι των 4,1 δις ευρώ το 2015 και των 6,43 δις ευρώ τζίρου το 2009.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του εμπορικού κόσμου η σωρευτική μείωση του τζίρου φτάνει πλέον στο 38% και οι απώλειες σε διάστημα εξαετίας ξεπερνούν τα 2,43 δις ευρώ με ότι αυτό σημαίνει για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Μάλιστα, φετινή πτωτική πορεία του τζίρου στα καταστήματα λιανικής, οφείλεται εν πολλοίς στη πληθώρα φορολογικών υποχρεώσεων ύψους 4 δις ευρώ που έπρεπε να διευθετηθούν μέχρι το τέλος του έτους και κυρίως στη τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, τη προτελευταία δόση ΕΝΦΙΑ, τη πληρωμή των τελών κυκλοφορίας 2017, την όποια δόση στο πλαίσιο ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, τη καταβολή παρακρατούμενων φόρων από τις επιχειρήσεις, ΦΠΑ και ΦΜΥ, όλα όσα δηλαδή, συνιστούν παράγοντες περιορισμού της καταναλωτικής δαπάνης και απομύζησης δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην πραγματική οικονομία.

Όπως επισημαίνουν έμποροι τις φετινές γιορτές οι επιχειρήσεις κατάφεραν να δουλέψουν ικανοποιητικά μόλις τρεις ημέρες αφού εκτός των μικρών εισοδημάτων εχθρός ήταν και ο καιρός που απέτρεψε τους καταναλωτές να πραγματοποιήσουν τις καθιερωμένες βόλτες στην αγορά ιδιαίτερα την εβδομάδα μετά τα Χριστούγεννα.

Αν κάποτε ο Δεκέμβρης κάλυπτε το 30% με 35% του ετήσιου τζίρου αρκετών επιχειρήσεων αυτό πλέον αποτελεί παρελθόν με το Δεκάμερο που πέρασε να έχει το χαμηλότερο τζίρο των τελευταίων ετών. Μάλιστα σημαντική ήταν η πτώση ακόμα και στην αγορά των τροφίμων καθώς όπως σημειώνουν οι κρεοπώλες οι καταναλωτές περιόρισαν σημαντικά τις αγορές τους τις γιορτές επιλέγοντας μάλιστα φθηνότερε είδη και γυρίζοντας την πλάτη ακόμα και στην παραδοσιακή γαλόπουλα.

«Ο διαρκώς μειούμενος εορταστικός τζίρος των τελευταίων ετών αποτυπώνει τις ολοένα και δυσχερέστερες συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να επιβιώσουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Η υιοθέτηση προτάσεων που έχουν κατατεθεί από πλευράς παραγωγικών φορέων, οι οποίες διαθέτουν τόσο την απαιτούμενη εμπειρία όσο και την επιστημονική τεκμηρίωση, αποτελεί την πλέον ρεαλιστική λύση για άρση του αδιεξόδου και επιστροφή στη κανονικότητα» σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης .

Πάντως και για το 2017 δεν προβλέπεται αντιστροφή του αρνητικού κλίματος όπως δείχνουν και οι 'ερευνες για την καταναλωτική συμπεριφορά.Μάλιστα οι Έλληνες εμφανίζονται ως οι πλέον απαισιόδοξοι πολίτες της Ε.Ε. για την οικονομία, την ανεργία, αλλά και την κατάσταση και τις προοπτικές του νοικοκυριού τους.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο σε όλα τα κράτη-μέλη για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το 72% των Ελλήνων θεωρεί ότι η κατάσταση στο νοικοκυριό του είναι κακή έως πολύ κακή ενώ σε ερώτηση για το πώς βλέπουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, το 8% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη, το 64% χειρότερη και το 30% προβλέπει στασιμότητα.Σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Έλληνες τη χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 28%, ενώ το 72% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή. Για τους επόμενους 12 μήνες βελτίωση βλέπει μόνο το 7%, ενώ επιδείνωση προβλέπει το 48%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider