Ικτίνος: Ανοδικά μεγέθη στο 5μηνο, έρχονται νέα έργα – Γιατί ποντάρει σε θετικό 2024

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ικτίνος: Ανοδικά μεγέθη στο 5μηνο, έρχονται νέα έργα – Γιατί ποντάρει σε θετικό 2024
Γιατί η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας Ικτίνος είναι αισιόδοξη για τον τομέα μαρμάρων φέτος. Σημαντική ενίσχυση οικονομικών μεγεθών στους πρώτους μήνες. Πώς αντιστάθμισε μέρος των απωλειών από την Κίνα. Νέα έργα 22 εκατ. ευρώ. Η ενίσχυση της παραγωγής.

Καλή χρονιά για τον κλάδο των μαρμάρων, γενικότερα, και την εταιρεία Ικτίνος, ειδικότερα, προβλέπεται να είναι το 2024 στο σύνολό του, μετά από ένα δύσκολο έτος για τον τομέα αλλά και την εισηγμένη, υπό την κα. Ιουλία Χαϊδά (Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος του ομίλου εταιρειών ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ). Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, εάν επιβεβαιωθούν και στη συνέχεια, από στοιχεία που αναφέρθηκαν στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ικτίνος. Όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της διοίκησης της εισηγμένης, οι πωλήσεις της μητρικής στο 5μηνο του 2024 ανήλθαν σε 11,9 εκατ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο 5μηνο του 2023 είχαν ανέλθει σε 10,2 εκατ. ευρώ. Υπήρξε δηλαδή μια αξιοσημείωτη αύξηση κατά 1,7 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 16,1%.

Ανοδικά στο 5μηνο 2024

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στο 5μηνο του 2024 διαμορφώθηκε στα 12,9 εκατ. ευρώ, από 11,1 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξημένος κατά 1,8 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 16,3%.

Τα Κέρδη προ φόρων χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της μητρικής για το 5μηνο του 2024, ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ ενώ το 5μηνο του 2023 είχαν ανέλθει σε 0,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,8 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 317%. Αντίστοιχα σε ενοποιημένη βάση το EBITDA ανήλθε στο 1,7 εκατ. ευρώ (από 0,5 εκατ. ευρώ) αυξημένα κατά 1,2 εκατ. ευρώ και σε ποσοστό 213%. Ο δανεισμός του ομίλου στις 31/5/2024 μειώθηκε κατά 1,8 εκατ. ευρώ από 48 εκατ. ευρώ στις 31/12/2023 σε 46,2 εκατ. ευρώ στις 31/5/2024.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Ικτίνος ολοκλήρωσε την αναδιάρθρωση του δανεισμού της με την ALPHA BANK, ενώ με την ΕΤΕ και την ATTICA BANK έχει συμφωνηθεί το γενικό πλαίσιο και αναμένεται άμεσα να υπογραφούν οι σχετικές συμβάσεις. Η αναδιάρθρωση αφορά χρεολύσια Ομολογιακών Δανείων των ετών 2023-2025 συνολικής αξίας 11,049 εκατ. ευρώ.

Πώς αντιστάθμισε μέρος των απωλειών από την Κίνα

Όπως και άλλη φορά έχουμε αναφέρει, η Ικτίνος είχε απώλειες από την Κίνα. Ωστόσο, η εταιρεία αντιστάθμισε μέρος των απωλειών από την αγορά της Κίνας επιτυγχάνοντας τριπλασιασμό των εξαγωγών σε αγορές, όπως η Ινδία, η Αίγυπτος και η Τυνησία. Κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες νέες αγορές σε χώρες στη Νότια Αμερική, και στη ΝΑ Ασία. Ετσι, η εταιρεία μείωσε την εξάρτηση της από την αγορά της Κίνας και με οργανωμένες κινήσεις άλλαξε το μίγμα πωλήσεων της αναπτύσσοντας δίκτυο πωλήσεων έτοιμων προϊόντων με την ανάληψη προμήθειας μαρμάρων σε μεγάλα έργα του εξωτερικού.

Οι ενέργειες αυτές απέδωσαν και ήδη έχει αναλάβει και εκτελεί από την αρχή του 2024, έργα συνολικής αξίας 12 εκατ. ευρώ που θα εκτελεσθούν ως το τέλος του έτους (Αμερική 3 έργα αξίας 4,5 εκατ., Βιετνάμ 1 έργο αξίας 5 εκατ. ευρώ και Τουρκμενιστάν 1 έργο αξίας 2,5 εκατ.), ενώ, αναμένεται και η τελική επιβεβαίωση νέων παραγγελιών για προμήθεια μαρμάρων, ύψους 10 εκατ. ευρώ και σε άλλα έργα του εξωτερικού.

Η ενίσχυση της παραγωγής

Η Ικτίνος έχει ενισχύσει την παραγωγή της σε πρώτη ύλη, από τις αρχές του 2024 με τη λειτουργία τεσσάρων νέων λατομείων:

-στην θέση Μαντριά στη Δράμα, λατομείο με λευκό δολομίτικο μάρμαρο

-στη θέση Αγ. Πέτρος της Δράμας, με λευκό δολομιτικό μάρμαρο

-στη θέση Λιθαροστρούγκα της Λειβαδιάς, με γκρι μάρμαρο

-στη θέση Στοιχειωμένο της Λειβαδιάς με μπεζ μάρμαρο

Σημειώνεται ότι η ζήτηση κυρίως για τα λευκά μάρμαρα είναι πολύ υψηλή και τα λευκά δολομιτικά μάρμαρα που εξορύσσονται από τα δυο νέα λατομεία της ΙΚΤΙΝΟΣ, έχουν ευρεία αποδοχή και εκτιμάται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση αφού πρόκειται για μάρμαρα εφάμιλλα ή και καλύτερα από το μάρμαρο που εξορύσσεται στο μεγάλο λατομείο του Βώλακα, που σημαίνει αύξηση παραγωγής κατά 10% περίπου για το 2024. Παράλληλα, προχωρά και η διαδικασία επέκτασης του υφιστάμενου λατομείου περίπου 100 στρεμμάτων στο Βώλακα, που θα επιφέρει μια αύξηση παραγωγής της τάξης του 20% για το 2024.

Οι νέες τεχνολογίες

Να σημειωθεί ότι η Ικτίνος αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες, προς όφελος της δραστηριότητας της, προσβλέποντας σε μελλοντικά επιχειρηματικά οφέλη. Πρόσφατα, υιοθέτησε και εφαρμόζει μια νέα τεχνολογία, το INSPIRER, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποτελεί ένα εξελιγμένο σύστημα επιτήρησης λατομείων μαρμάρου. Μέσω των αισθητήρων που είναι εγκατεστημένοι στα μηχανήματα, η εταιρεία λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, τη λειτουργία, τις ώρες λειτουργίας και την κατανάλωση καυσίμων. Αυτά τα δεδομένα αναλύονται για την παραγωγή στατιστικών και τη δημιουργία προβλέψεων σχετικά με την απόδοση και τη συντήρηση των μηχανημάτων. Συνολικά, το INSPIRER συνεισφέρει στη βελτίωση της απόδοσης, τη μείωση των κινδύνων και την αύξηση της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας.

Η ενέργεια

Με την αύξηση των τιμών της ενέργειας η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, όπως η αιολική αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων μιας επιχείρησης. Η Ικτίνος κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιώντας τα αιολικά της πάρκα, τα οποία προσφέρουν μια σταθερή και προβλέψιμη πηγή ενέργειας με μειωμένο κόστος.

Το μέλλον των λατομείων της εταιρείας είναι συνυφασμένο με το μέλλον των τοπικών κοινωνιών που τα φιλοξενούν, για αυτό και η Ικτίνος υιοθετεί και εφαρμόζει με επιτυχία την υπόγεια εξόρυξη μαρμάρων σε ορισμένα λατομεία της, η οποία αποτελεί την πιο σύγχρονη και πλέον φιλική μέθοδο εξόρυξης, αφού δεν προκαλεί κάποια επέμβαση στο έδαφος και αφήνει μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πειραιώς – Dimand: Ποιες είναι και τι φέρνουν οι πρώτες μεγάλες real estate συνεργασίες 500 εκατ. ευρώ σε Αθήνα, Λαύριο, Θεσσαλονίκη

Intrakat: Βάζει ψηλά τον πήχη για μεγέθη, έργα και εξαγορές – Προς υπογραφή συμβάσεις 500 εκατ. ευρώ

ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ.: Επενδυτικό πλάνο 50,4 εκατ. με τη «σφραγίδα» του Ταμείου Ανάκαμψης – Ποια είναι τα νέα σχέδια

gazzetta
gazzetta reader insider insider