ΙΚΤΙΝΟΣ: Ενίσχυση μεγεθών, νέες επενδύσεις – Εξάγει μάρμαρο σε 90 χώρες, ποιες καλύπτουν το κινεζικό «κενό»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΚΤΙΝΟΣ: Ενίσχυση μεγεθών, νέες επενδύσεις – Εξάγει μάρμαρο σε 90 χώρες, ποιες καλύπτουν το κινεζικό «κενό»
Κύκλο εργασιών στα 32 εκατ. ευρώ για το 2024, αυξημένο κατά 36%, αναμένει η διοίκηση της Ικτίνος Ελλάς. Γιατί μειώθηκαν στο 35%, από 65%, οι εξαγωγές στην Κίνα. Με Ινδία, ΗΠΑ, Αραβικό κόλπο, Β. Αφρική και ΝΑ Ασία επιχειρεί να καλύψει τις απώλειες. Ποιες είναι οι 4 νέες επενδύσεις σε λατομεία. Τι συμβαίνει με το ενεργειακό κόστος. «Κλείνει» 50 χρόνια ζωής

Με ενισχυμένα μεγέθη αναμένεται να κινηθεί ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Ικτίνος το 2024, με τις πρώτες εκτιμήσεις της διοίκησης της εισηγμένης να «βλέπουν» έσοδα περίπου 32 εκατ. ευρώ, δίχως να υπολογίζεται η ανάληψη τυχόν νέων έργων – συμβολαίων. Προς το παρόν αναμένεται η δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών του 2023, με τον τζίρο να εκτιμάται στα επίπεδα των 23,5 εκατ. ευρώ, άρα η φετινή χρονιά θα είναι ανοδική κατά τουλάχιστον 35%, αν και τα μεγέθη παραμένουν σε απόσταση από το υψηλό των 53 εκατ. ευρώ που καταγράφηκε το 2018, αν και έκτοτε έχουν μεσολαβήσει η πανδημία, πολεμικές συγκρούσεις, ραγδαία άνοδος ενεργειακού, κατασκευαστικού και εργατικού κόστους, πληθωρισμός κ.α.

Αν και το πρώτο τρίμηνο του έτους πάντα είναι το πιο αδύναμο, η εταιρεία κατέγραψε αύξηση στον κύκλο εργασιών 10% σε σχέση με το Α τρίμηνο του 2023. Ασφαλείς προβλέψεις για το σύνολο της χρήσης θα μπορούν να δοθούν μετά το πέρας του α' εξαμήνου, ωστόσο η διοίκηση εστιάζει στην ανάπτυξη των εργασιών της και την επιστροφή στην κερδοφορία, εφόσον εξομαλυνθούν οι εξωγενείς παράγοντες που ταλανίζουν την βιομηχανική παραγωγή και τις εξαγωγές. Καθώς τα αποτελέσματα για το 2023 ήταν αρνητικά , η εισηγμένη έχει προβεί σε αναδιάρθρωση του δανεισμού της μεταφέροντας δόσεις που αφορούν στην καταβολή κεφαλαίων ύψους 3.000.000 για τα έτη 2024-2025 στη λήξη των δανείων (πετυχαίνοντας και μείωση επιτοκίων στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης), έτσι ώστε να αποκτήσει απαραίτητη ρευστότητα).

Η Κίνα και οι άλλες αγορές

Όπως σημείωσε χτες η κα. Ιουλία Χαϊδά, Αναπληρώτρια Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου εταιρειών ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ, που μάλιστα έχει γενέθλια το 2024 καθώς «κλείνει» μισό αιώνα ζωής, στο πλαίσιο συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, η Ικτίνος βρίσκεται σε θέση να καλύψει σχεδόν τις απώλειες, σε ποσοστό τζίρου, από τις εξαγωγές προς την Κίνα, όπου έχει «κάτσει» η οικοδομική δραστηριότητα, άρα και η ζήτηση για το κορυφαίο και ποιοτικό προϊόν της ελληνικής εξαγωγικής, το περίφημο λευκό μάρμαρο. Το 2020 η Κίνα απορροφούσε περίπου το 65% του τζίρου της ΙΚΤΙΝΟΣ, σε επίπεδο εξαγωγών, ωστόσο, τώρα η μεγάλη ασιατική αγορά αποτελεί το 30-35% επί των πωλήσεων.

Αν και η διοίκηση της ΙΚΤΙΝΟΣ αναμένει μια αναθέρμανση προσεχώς, ήδη έχει κάνει βήματα για να «αντικαταστήσει» αυτές τις απώλειες, έχοντας ενισχύσει την θέση της σε υφιστάμενες δυνατές αγορές είτε «απλώσει» αποτύπωμα σε νέες χώρες. Οι ΗΠΑ (5% επί των εξαγωγών, πρώτη χώρα μετά την Κίνα σε εξαγωγές), οι χώρες του Αραβικού κόλπου (κατά βάση Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Κατάρα κ.α., με συνολικό μερίδιο 7%), το Μεξικό, η Ινδία πλέον (τα τελευταία χρόνια έχουν τριπλασιαστεί οι εξαγωγές, στο 1 εκατ. ευρώ), οι χώρες της Β. Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Αίγυπτος), αλλά και χώρες της υποσαχάριας, έχουν αντισταθμίσει το «κενό» από την Κίνα.

Η ΙΚΤΙΝΟΣ, βέβαια, δεν έχει χάσει τους 10-15 σημαντικούς πελάτες στην χώρα, πάντως, καταγράφεται ύφεση της ζήτησης αλλά και στροφή της ζήτησης για επιλεκτικά προϊόντα υψηλού ποιοτικού προφίλ. Την περίοδο προ πανδημίας οι εξαγωγές της εταιρείας προς την Κίνα ανέρχονταν στο 60% του κύκλου εργασιών, αλλά λόγω των γνωστών θεμάτων που παρουσίασε η αγορά της Κίνας μετά την πανδημία στην οικοδομική της δραστηριότητα ,οι εξαγωγές μειώθηκαν.

Κινήσεις έχουν γίνει και σε άλλες νέες αγορές σε χώρες στην Νότιας Αμερική, και στη ΝΑ Ασία. Την ίδια στιγμή η εταιρεία, έχει αυξήσει αισθητά τις πωλήσεις ετοίμων προϊόντων μέσω ανάπτυξης του δικτύου πωλήσεων της αλλά και με την ανάληψη μεγάλων έργων του εξωτερικού (Αμερική - ΗΑΕ- Σ. Αραβία - Βιετνάμ ).

Το εξαγωγικό προφίλ

Να σημειωθεί ότι το 95% της παραγωγής της εισηγμένης εξάγεται και μόλις το 5% αφορά στην εγχώρια ζήτηση. Η ΙΚΤΙΝΟΣ ανοίγει βηματισμό για νέες ισχυρές, αγορές όπως αυτή της Ινδίας μεταξύ άλλων, εντατικοποιώντας την παρουσία της με μεγαλύτερη ποικιλία παραγόμενων προϊόντων, με επενδύσεις σε νέα λατομεία και νέες τεχνολογίες, αναδιάρθρωση του δανεισμού , εξοικονόμηση ενέργειας και ανθρωπίνων πόρων με στόχο την ανάπτυξή της μέσω βιώσιμης λειτουργίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Η Ικτίνος έχει ισχυροποιήσει ιδιαίτερα τη θέση της ανάμεσα στις μεγαλύτερες εταιρείες μαρμάρου στην Ελλάδα και παγκοσμίως , κατέχοντας μερίδιο αγοράς άνω του 15% μέσω ενός ιδιαίτερα αναπτυγμένου δικτύου πωλήσεων, εξάγοντας σε περισσότερες από 90 χώρες.

Οι 4 νέες επενδύσεις σε Δράμα, Λειβαδιά

Σημαντικές για την εταιρεία, προς την κατεύθυνση της εκ νέου ανάπτυξης, είναι και οι 4 επενδύσεις που έχει κάνει σε αντίστοιχα λατομεία εξόρυξης μαρμάρου, συνολικού ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ, 2 στην περιοχή της Δράμας (κοντά στον Βώλακα) και 2 στην Λειβαδιά. Για την ενίσχυση της παραγωγής της ΙΚΤΙΝΟΣ, ήδη από τις αρχές του 2024 λειτουργούν τέσσερα νέα λατομεία και ειδικότερα, στην περιοχή της Δράμας, λατομείο με λευκό δολομίτικο μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζεται εξόρυξη 9.000 τόνων. Δεύτερο λατομείο στην περιοχή της Δράμας , με λευκό δολομιτικό μάρμαρο από το οποίο αναμένεται η εξόρυξη 5.000 τόνων.

Επίσης, στην περιοχή της Λειβαδιάς, δύο λατομεία ένα με γκρι μάρμαρο από το οποίο προγραμματίζετε εξόρυξη 4.000 τόνων και με μπεζ μάρμαρο για εξόρυξη 4.000 τόνων. Η ζήτηση κυρίως για τα λευκά μάρμαρα είναι πολύ υψηλή και τα λευκά δολομιτικά μάρμαρα που εξορύσσονται από τα 2 νέα λατομεία της ΙΚΤΙΝΟΣ , εκτιμάται ότι θα έχουν αυξημένη ζήτηση και ευρεία αποδοχή αφού πρόκειται για μάρμαρα εφάμιλλα ή και καλύτερα από το μάρμαρο που εξορύσσεται στο μεγάλο λατομείο του Βώλακα, που σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή κατά 25% και καλύτερη ποιότητα έτσι ώστε να μπορεί η εταιρεία να εξυπηρετήσει την ζήτηση που είναι αυξημένη για το συγκεκριμένο μάρμαρο.

Σημειώνεται, ότι προχωρά και η διαδικασία επέκτασης του υφιστάμενου λατομείου που θα επιφέρει μια αύξηση παραγωγής της τάξης του 20%, μια υπόθεση που χρονίζει αλλά η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι θα λυθεί πολύ σύντομα. Να σημειωθεί ότι τα διάφορα χρωματιστά μάρμαρα, όπως τα γκρι και τα μπεζ αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις σε διακοσμητικές επιλογές και τυγχάνουν υψηλής ζήτησης επίσης. Κατά τη διοίκηση της εταιρείας, με τα νέα λατομεία Δράμας θα επιτευχθεί άνοδος 25% της παραγωγής το 2024 (+20 χιλ. τόνοι).

Ο κλάδος και οι προοπτικές

Όπως σημειώθηκε, ο κλάδος είναι σε πτώση (κατά 30% σε σχέση με το 2018-201α) τα τελευταία έτη, αλλά σε ίδια επίπεδα σε σχέση με το 2022, ενώ ρόλο έχει παίξει και η άνοδος ενεργειακού κόστους, που όμως δεν το έχει περάσει η ΙΚΤΙΝΟΣ στα προϊόντα της για να μη χάσει σε επίπεδο ανταγωνισμού από κορυφαίες «γειτονικές» παραγωγούς μαρμάρου, όπως η Τουρκία, η Ιταλία κ.α. Επίσης, η εφοδιαστική αλυσίδα έχει πληγεί και από τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα. Πάντως, η διοίκηση της εταιρείας βλέπει μια αναθέρμανση για τη ζήτηση διεθνώς αλλά και σε εγχώριο επίπεδο. Χρησιμοποιεί δε νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσει την άνοδος του ενεργειακού κόστους.

Σήμερα, η ΙΚΤΙΝΟΣ, για να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις που έχουν αναδυθεί από το 2020 με την πανδημία και συνεχίζονται, όπως η αύξηση του κόστους εργασίας και ενέργειας, οι γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, η αβεβαιότητα σχετικά με τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές, οι συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τα σοβαρά προβλήματα, που ταλανίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως το κλείσιμο της διώρυγας του Σουέζ με αποτέλεσμα την αύξησή των ναύλων αλλά και του χρόνου μεταφοράς των εμπορευμάτων και τέλος η πίεση από την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Η εξοικονόμηση ενέργειας και ανθρωπίνων πόρων αποτελεί βασική μέριμνα και επιτυγχάνεται με την εφαρμογή αποδοτικότερων διαδικασιών παραγωγής, τη χρήση πιο αποδοτικών τεχνολογιών για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με την εκμετάλλευση της νέας τεχνολογίας. Σε αυτό το πλαίσιο πρόσφατα η ΙΚΤΙΝΟΣ εφάρμοσε μια νέα τεχνολογία, το INSPIRER, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και αποτελεί ένα εξελιγμένο σύστημα επιτήρησης λατομείων μαρμάρου. Μέσω των αισθητήρων που είναι εγκατεστημένοι στα μηχανήματα, λαμβάνουμε πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία, τη λειτουργία, τις ώρες λειτουργίας και την κατανάλωση καυσίμων. Αυτά τα δεδομένα αναλύονται για την παραγωγή στατιστικών και τη δημιουργία προβλέψεων σχετικά με την απόδοση και τη συντήρηση των μηχανημάτων. Συνολικά, το INSPIRER συνεισφέρει στη βελτίωση της απόδοσης , τη μείωση των κινδύνων και την αύξηση της ασφάλειας στον εργασιακό χώρο, ενώ παράλληλα συμβάλλει στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας.

Με την αύξηση των τιμών της ενέργειας η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας όπως η αιολική ενέργεια αποτελεί στρατηγική επιλογή για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων. Τα αιολικά πάρκα της Ικτίνος αποτελούν ένα παράδειγμα αυτής της προσέγγισης, καθώς προσφέρουν μια σταθερή και προβλέψιμη πηγή ενέργειας με μειωμένο κόστος συγκριτικά με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία τι έχει και αιολικό πάρκο ισχύος 22MW στην Δράμα.

Ιστορία 50 ετών

Η εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ ΑΕ ιδρύθηκε το 1974 από τον Ευάγγελο Χαϊδά και φέτος συμπληρώνει τα 50 χρόνια αδιάλειπτου λειτουργίας έχοντας επιτύχει να αποτελεί μια από τις πλέον εξαγωγικές βιομηχανίες της χώρας, εξάγοντας τα προϊόντα της στις μεγαλύτερες και πλέον απαιτητικές αγορές του πλανήτη. Η ΙΚΤΙΝΟΣ αποτελεί μια καθετοποιημένη μονάδα με 10 λατομεία εκμετάλλευσης μαρμάρων στη Βόρεια Ελλάδα και 3 μονάδες κοπής και επεξεργασίας στην Αθήνα και τη Δράμα.

Στα 50 χρόνια της πορεία της η ΙΚΤΙΝΟΣ έχει προμηθεύσει μάρμαρα σε πολλά και μεγάλα έργα διεθνούς αναγνώρισης:

· Λατομείο Βώλακας: Μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε στο πεντάστερο ξενοδοχείο JW MARRIOT HOTEL, JAIPUR, INDIA στο οποίο η εταιρεία μας προμήθευσε όγκους για 13.000 μ2 καδρέτα μαρμάρου σε ειδικές διαστάσεις, στο κτήριο της Γαλλικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ένα εμβληματικό κτήριο το οποίο επενδύθηκε με 10.000 μ2 μάρμαρα ειδικών διαστάσεων σε ορθομαρμάρωση , στο κτήριο της Γαλλικής τηλεόρασης, ένα εμβληματικό κτήριο το οποίο επενδύθηκε με 15.000 μ2 μάρμαρα ειδικών διαστάσεων σε ορθομαρμάρωση.

·Λατομείο Χρυσή Αράχνη (Καβάλα): Μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε στα lobby,στους κοινόχρηστους χώρους στα καζίνο στις σουίτες και στα μπάνια έξι ξενοδοχείων-casino της αλυσίδας Wynn, 2 στο LAS VEGAS, 3 Macau και 1 στη Βοστόνη των Η.Π.Α., ‘όπως και στο το εμβληματικό Hard Rock guitar hotel and Casino στην Florida

·Λατομείο Νέστος (Καβάλα): Μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε στο κολυμβητήριο Luzhniki στη Μόσχα, στο επιχειρηματικό μέγαρο ICD Brookfield Place στα UAE, στο συγκρότημα κατοικιών Williams "Prive Island" Miami Florida, Usa

·Λατομείο Κάλλιστον – Πύργων (Δράμα): Μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε στο αεροδρόμιο LAS PALMAS στην Ισπανία

·Λατομείο Θάσου Σαλιάρα: Μάρμαρο που χρησιμοποιήθηκε στα ιερά τεμένη της Μέκκα και της Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία, αλλά και σ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Περιβαλλοντικό βήμα» στο κοινό project ΤΕΜΕΣ, Intracom, Προκοπίου για την ανάπλαση της Ακτής Β’ Βούλας

Ακίνητα: «Έπεσαν» 2 δισ. ευρώ στο εγχώριο real estate – Θετικές προοπτικές, πιθανές διορθώσεις τιμών

Mytilineos: Fast track διαδικασίες για τη στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση στον Βόλο

gazzetta
gazzetta reader insider insider