«Θριάσιο 2»: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το κοινό σχήμα των Hellenic Train – DAMCO για το logistics center

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Θριάσιο 2»: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού το κοινό σχήμα των Hellenic Train – DAMCO για το logistics center
Γνωστοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2024 στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η νέα κοινή εταιρεία που πρόκειται να συστήσουν οι «HELLENIC TRAIN» (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και «DAMCO ENERGY» (όμιλος Κοπελούζου), για την εκμετάλλευση του project στο Θριάσιο, παραχώρηση αξίας 561 εκατ. ευρώ.

Γνωστοποιήθηκε στις 10 Απριλίου 2024 στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η νέα κοινή εταιρεία που πρόκειται να συστήσουν οι «HELLENIC TRAIN» (πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ) και «DAMCO ENERGY» (όμιλος Κοπελούζου), η οποία θα συνιστά αυτόνομη οικονομική οντότητα και θα ελέγχεται από κοινού από την HELLENIC TRAIN και από την DAMCO. Η εν λόγω κοινή επιχείρηση θα συσταθεί για την εκτέλεση σύμβασης παραχώρησης για τη λειτουργία, συντήρηση, εκμετάλλευση, ολοκλήρωση μελετών, κατασκευής έργων και προμήθεια εξοπλισμού του Ε.Σ.Σ.Σ.Δ.Ι. Θριασίου Πεδίου.

Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων είναι οι ακόλουθες: (α) H HELLENIC TRAIN ανήκει στον Όμιλο Ferrovie dello Stato Italiane και αποτελεί το βασικό πάροχο σιδηροδρομικής μεταφοράς εμπορευμάτων στην Ελλάδα. (β) Η DAMCO ανήκει στον Όμιλο Κοπελούζου και δραστηριοποιείται στον κλάδο της ενέργειας, με συμμετοχή σε έργα κατασκευής και προμήθειας εξοπλισμού σταθμών παραγωγής ενέργειας (θερμικών, υδροηλεκτρικών), ανάπτυξης ορυχείων, μονάδων συμπαραγωγής και γενικότερα ανάπτυξης και λειτουργίας έργων υποδομής.

Η κοινή επιχείρηση θα δραστηριοποιηθεί στην παροχή υπηρεσιών τερματικού σταθμού σιδηροδρομικής μεταφοράς. Όπως πρόσφατα είχε αναφέρει το insider.gr αν και έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η κοινοπραξία Hellenic Train – DAMCO, δηλαδή το κοινό σχήμα των πρώην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ομίλου Κοπελούζου, ανακηρύσσονταν «με τη βούλα» προσωρινός ανάδοχος του έργου της «Λειτουργίας, Συντήρησης, Εκμετάλλευσης, Ολοκλήρωση Μελετών, Κατασκευής Έργων και Προμήθεια Εξοπλισμού του Ε.Σ.Σ.Σ.Δ.Ι. Θριασίου Πεδίου», μέσω σύμβασης παραχώρησης αξίας άνω των 561 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ στα 696 εκατ.), ήτοι το μεγάλο project - logistics center που είναι γνωστό και ως «Θριάσιο II» (Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και Σταθμό Διαλογής Θριασίου Πεδίου), το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με υπογραφή Χρ. Σταϊκούρα, γνωστοποίησε ότι έδωσε νέα παράταση του χρόνου ισχύος της Προσφοράς του προσωρινού αναδόχου «ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ HELLENIC TRAIN - DAMCO», έως τις 30-06-2024.

Η ανάπτυξη

Η έκταση αναμένεται να διαμορφωθεί και μετατραπεί σε μεγάλο logistics center, σύγχρονο κέντρο συνδυασμένων μεταφορών και αποθήκευσης. Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης, περιλαμβανομένης και της περιόδου εκτέλεσης του τεχνικού έργου, ορίστηκε στα 30 έτη. Σημειώνεται πως η κοινοπραξία υπήρξε ο μοναδικός διεκδικητής του έργου στην τελευταία προσπάθεια δημοπράτησης του, καθώς προηγούμενα εγχειρήματα είτε δεν προχώρησαν είτε οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι.

Η ανάπτυξη προωθείται σε ακίνητο κυριότητας του ΟΣΕ Α.Ε., σε έκταση περίπου 1.450 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε έκταση όμορη στο «Θριάσιο Ι» (εκεί την επένδυση προωθεί, με σύμβαση παραχώρησης, η ΘΕΚ ΑΕ στην οποία συμμετέχουν η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και ο όμιλος Goldair), μία από τις μεγαλύτερες στην Αττική, όπου υφίστανται σιδηροδρομικές υποδομές, οδοί πρόσβασης, σιδηροδρομικός σταθμός διαλογής, χώροι εναπόθεσης φορτίων, χώροι τελωνείου και γραφείων και άλλα κτήρια υποστηρικτικών υπηρεσιών. Στην έκταση αναμένονταν να υλοποιηθεί μεγάλο logistics center, με σιδηροδρομικές και άλλες υποδομές.

Βάσει όσων αναφέρονταν σε προκηρύξεις, η σύμβαση παραχώρησης έχει ως αντικείμενο την εκτέλεση του τεχνικού έργου (ολοκλήρωση μελετών, κατασκευή έργων και προμήθεια Εξοπλισμού) του σιδηροδρομικού terminal, καθώς και τη παροχή των υπηρεσιών, τη λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης. Εντός του Χώρου Παραχώρησης υπάρχει και λειτουργεί Σιδηροδρομική Υποδομή και θα παρέχονται υπηρεσίες σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις της Σύμβασης Παραχώρησης. Για την ολοκλήρωση του συνόλου του Ε.Σ.Σ.Σ.Δ.Ι. εκκρεμούν εργασίες κατασκευής κτιρίων και προμήθειας και εγκατάστασης ειδικού εξοπλισμού τις οποίες θα αναλάβει να εκτελέσει ο Παραχωρησιούχος στο πλαίσιο εκτέλεσης του Τεχνικού Έργου.

Στην πλήρη διαμόρφωσή του, στο πλαίσιο εκτέλεσης της υπό ανάθεση Σύμβασης Παραχώρησης, ο χώρος αναμένεται να αποτελείται από τις ακόλουθες λειτουργικές ενότητες/περιοχές λειτουργίας: α) Σιδηροδρομικό Σύστημα, β) Χώρος Μεταφόρτωσης Συνδυασμένων Μεταφορών, γ) Χώρος Εξυπηρέτησης Ε/Κ, δ) Χώρος Μεταφόρτωσης Φορτίου Βαγονιών, ε) Χώροι Μεταφόρτωσης Γενικού Φορτιού, στ) Χώρος Μεταφόρτωσης Οχημάτων, ζ) Οδικό Σύστημα, η) Κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου, θ) Χώρος Μεταφόρτωσης Υγρών Φορτίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιατρικό Αθηνών - Lamda: Μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας για τη δημιουργία υπερσύγχρονου Healthcare Park στο Ελληνικό

Ακίνητα: Οι hot κλάδοι, οι κίνδυνοι διόρθωσης στην κατοικία και η γενική «εικόνα»

ΑΒΑΞ: Αύξηση μεγεθών, ανεκτέλεστο ρεκόρ 3,3 δισ., μείωση δανεισμού – Η πρόταση για μέρισμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider