Lamda – Ελληνικό: Η ισχυρή ζήτηση φέρνει νέες πωλήσεις οικοπέδων/ακινήτων και αύξηση τιμών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Lamda – Ελληνικό: Η ισχυρή ζήτηση φέρνει νέες πωλήσεις οικοπέδων/ακινήτων και αύξηση τιμών
Πουλάει νέα οικόπεδα σε τρίτους, με στόχο να βάλει επιπλέον 100 εκατ. στα ταμεία της. Πολύ ισχυρή ζήτηση κατοικιών στο mega project του Ελληνικού, με τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο ακόμη και κατά 15- 20% υψηλότερα σε σχέση με 10 μήνες πριν. Τα νέα διαμερίσματα στη γειτονιά Little Athens. Τι παίζει με τα Malls. Τι αναφέρθηκε σε τηλεδιάσκεψη με αναλυτές.

Πολύ ισχυρή ζήτηση, όσον αφορά στην πορεία των πωλήσεων των κατοικιών στο mega project του Ελληνικού, η οποία συνεχίζεται και το 2024, με τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο ακόμη και κατά 15- 20% υψηλότερα σε σχέση με 10 μήνες πριν, διαπιστώνει η διοίκηση της Lamda Development. Την ίδια ώρα, αναμένει διπλασιασμό των EBITDA από τα εμπορικά κέντρα την προσεχή τριετία με την προσθήκη και των δύο νέων στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall, Riviera Gelleria), με το πρώτο τρίμηνο του 2024 να είναι πολύ θετικό για τα υφιστάμενα Malls όπου καταγράφεται επίδοση +9% στις πωλήσεις. Οσον αφορά στο IPO της Lamda Malls στο χρηματιστήριο (που προγραμματίζονταν για φέτος), παραμένει στον σχεδιασμό του ομίλου αλλά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά.

«Το Ελληνικό είναι το μόνο έργο αυτής της κλίμακας το οποίο αυτό- χρηματοδοτείται και θα συνεχίσει να αυτό- χρηματοδοτείται» δήλωσε χαρακτηριστικά χτες στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου, προσθέτοντας ότι το 2023 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τη Lamda Development, με ισχυρά ενοποιημένα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA στα 206 εκατ. ευρώ «που προβλέπουμε ότι θα διπλασιαστούν μόλις λειτουργήσει η επένδυση του Ελληνικού». Το project αναμένεται να εμφανίσει καλύτερα περιθώρια κέρδους στο μέλλον καθώς θα έχει ενσωματώσει τις ανατιμήσεις των προηγούμενων χρόνων ενώ δεν είχε υπολογιστεί και η αύξηση των τιμών που προκύπτει από την υψηλή ζήτηση.

Υπενθυμίζεται, όπως αναφέραμε και χτες, ότι οι συνολικές ταμειακές εισπράξεις από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων από την έναρξη του έργου έως και το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν σε 641 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια του 2023 δεν εκταμιεύθηκαν τραπεζικά δάνεια για το έργο στο Ελληνικό (εξαιρουμένου του δανεισμού για τα malls του Ελληνικού), παρά την ύπαρξη εγκεκριμένης πιστωτικής γραμμής από τις δανείστριες τράπεζες ύψους 232 εκατ. ευρώ.

Έρχονται πωλήσεις οικοπέδων

Ο κ. Αθανασίου έκανε λόγο για «εξαιρετική πορεία πωλήσεων των κατοικιών», που προσθέτουν συνεχώς κεφάλαια στα ταμεία της Lamda, ενώ παράλληλα προχωρά τώρα και σε επιλεκτικές πωλήσεις εκτάσεων σε τρίτους για οικιστική χρήση. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ο όμιλος προχώρησε διαδικασία πώλησης, μέσω πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε τρίτους 5, οικοπέδων με δομήσιμη επιφάνεια 50.000 τ.μ. κατοικιών λαμβάνοντας προσφορές 2,5 φορές επιπλέον της τιμής των 800 ευρώ ανά τ.μ. που είναι η εγγεγραμμένη τιμή ανά δομήσιμο τ.μ. στα βιβλία της εταιρείας. Το νούμερο μεταφράζεται τελικά σε 2.000 ευρώ ανά δομήσιμο τ.μ., γεγονός το οποίο πρόκειται να προσθέσει 100 εκατ. ευρώ. Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία των προσφορών και υπολογίζεται ότι η όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, με τον κ. Αθανασίου να δηλώνει ότι «η ζήτηση ξεπέρασε κατά πολύ τις 5 προσφορές».

Lamda Development – Ελληνικό: «Σπάνε τα ταμεία» οι εισπράξεις από ακίνητα – Ρεκόρ στα Malls, πώς προχωρούν οι υποδομές 

Στην στρατηγική της Lamda, δεδομένου του μεγέθους της ανάπλασης – ανάπτυξης, ήταν το «χτίσιμο» συνεργασιών και joint ventures, όπως και οι επιλεκτικές πωλήσεις εκτάσεων για οικιστικές χρήσεις προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο, να διατηρηθεί υγιής ταμειακή θέση και να μειωθεί το συνολικό ρίσκο. Όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία, λοιπόν, έχει λαμβάνειν επιπλέον κεφάλαια στα ταμεία της μέχρι τον Ιούνιο από τις πωλήσεις των 5 οικοπέδων που βρίσκονται κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο κάτω μέρος του Vouliagmeni Malls, ενώ σκοπεύει να βγάλει στην αγορά 2-3 ακόμη εκτάσεις που θα ανακοινωθούν προσεχώς επίσης για οικιστική χρήση.

Η νέα οικιστική γειτονιά «Little Athens»

Σε σχέση με τις νέες οικιστικές «γειτονιές», όπως σημείωσε ο CEO της Lamda, έχει βγει στην αγορά εδώ και δυόμιση μήνες ένα μεγάλο μέρος από τα σπίτια της πρώτης φάσης του project Little Athens και ήδη υπάρχει πολύ ισχυρή ζήτηση. Επισημαίνεται ότι συνολικά η γειτονιά του Little Athens περιλαμβάνει πάνω από 1.100 σπίτια και η πρώτη φάση αντιστοιχεί σε 459 διαμερίσματα. Από αυτά, έχουν διατεθεί στο αγοραστικό κοινό 243 διαμερίσματα, περίπου 53% του συνόλου και μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2024 είχαν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 140 διαμερίσματα (58% των διαμερισμάτων που έχουν διατεθεί στην αγορά), συνολικού ποσού περίπου 19 εκατ. ευρώ.

Η υπογραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας αναμένεται να ξεκινήσει το Β’ Τρίμηνο 2024, κατά την οποία θα εισπράττεται 20% του συνολικού τιμήματος εκάστης, συμπεριλαμβανομένης και της τυχόν κατατεθειμένης προκαταβολής. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda στους επόμενους 12- 18 μήνες θα βγούνε στην αγορά σταδιακά και τα υπόλοιπα διαμερίσματα της πρώτης φάσης του ‘’Little Athens’’. O ίδιος επεσήμανε ότι οι πωλήσεις γίνονται με τιμές ακόμη και 15%- 20% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια για βελτίωση των τιμών, κάνοντας σύγκριση με άλλες δυτικές αγορές, καθώς προκύπτει ότι «οι τιμές με τις οποίες διατίθενται, παρά την αύξηση, γι’ αυτού του είδους το κοινό είναι λογικές για να μην πω ακόμη και χαμηλές σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές αγορές».

«Ψηλώνει» ο Riviera Tower

Όπως επίσης ανέφερε ο κ. Αθανασίου, στον Πύργο Κατοικιών Riviera Tower φαίνεται ήδη ο δεύτερος όροφος και μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει φτάσει τα 78 μέτρα ύψος (από τα 200 συνολικά). Οσον αφορά τα 15 χαμηλά κτίρια πίσω από τις βίλλες, και αυτά είναι σε πλήρη εξέλιξη κι έχουν ήδη ξεπεράσει το επίπεδο του εδάφους.

Η εικόνα στα Malls

Επίσης, σημειώθηκε ότι ποσοστό 57% του δανεισμού αυτή την στιγμή είναι με σταθερούς όρους ή διασφαλισμένος με συμβάσεις αντιστάθμισης κινδύνου (hedged), ενώ ο όμιλος προχώρησε και σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού της Lamda Malls ύψους 600 εκατ. ευρώ που υπεγράφη μέσα στον Απρίλιο, από το οποίο θα υπάρχει όφελος 5 εκατ. στα έξοδα. Το κόστος για τα δύο νέα Malls είναι 650 εκατ. ευρώ, για τα οποία διεκδικούν χρηματοδότηση 300 εκατ. ευρώ από το RRF, και άρα συνολικά το LTV υπολογίζεται να διαμορφωθεί στο 50% στη Lamda Malls.

Σε σχέση με τα 4 υφιστάμενα malls του ομίλου, σε Μαρούσι, Σπάτα και Θεσσαλονίκη, η διοίκηση της Lamda αναφέρθηκε σε πολύ ικανοποιητικές επιδόσεις. Στο σχεδιασμό του ομίλου παραμένει η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Lamda Malls που περιλαμβάνει τα 4 υφιστάμενα και επιπλέον τα δύο σχεδιαζόμενα του Ελληνικού, στο Vouliagmenis Mall και τη Riviera Galleria. O διαχωρισμός των εμπορικών έχει σε εταιρικό επίπεδο, ωστόσο «το timing για το IPO θα εξαρτηθεί από τις γενικότερες συνθήκες της αγοράς. Επειδή τα malls πάνε πολύ καλά δε θέλουμε να προχωρήσουμε σε μία τέτοια κίνηση με υποτιμημένη την αξία των εμπορικών μας κέντρων και να κάνουμε την εισαγωγή με discount», σχολίασε ο κ. Αθανασίου. Εν τω μεταξύ, η εταιρεία προχωρά σε ουσιαστική ανακαίνιση στο The Mall Athens, όπου ήδη φαίνεται το πρώτο δείγμα με ενεργειακή αναβάθμιση 20 -25 εκατ. ευρώ. Το έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2024- αρχές του 2025. Για τα άλλα malls υπάρχουν πλάνα για ανακαίνιση όχι όμως στην έκταση του The Mall Athens και προβλέπεται να φτάσει συνολικά σε κόστος κοντά στα 5 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Lamda Development – Ελληνικό: «Σπάνε τα ταμεία» οι εισπράξεις από ακίνητα – Ρεκόρ στα Malls, πώς προχωρούν οι υποδομές 

Έρχεται ο διαγωνισμός – «ακτινογραφία» για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ

Αττική Οδός: «Τρέχουν» κυκλοφορία και έσοδα στον... «δρόμο» προς τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider