ΕΛΒΑΚ: Οι κονσέρβες από τη Λάρισα που φτάνουν σε 70 χώρες του κόσμου

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΛΒΑΚ: Οι κονσέρβες από τη Λάρισα που φτάνουν σε 70 χώρες του κόσμου
Σε ποιους πυλώνες στηρίζει την αναπτυξιακή της πολιτική η ελληνική βιομηχανία κονσερβοποιίας από τη Λάρισα και τι σχεδιάζει για την επόμενη μέρα.

Στην αύξηση του κύκλου εργασιών της, μέσω της εισόδου της σε νέες αγορές και της εισαγωγής καινοτόμων προϊόντων, συνοψίζεται η βασική αναπτυξιακή στρατηγική των επόμενων ετών για την κονσερβοποιία ΕΛΒΑΚ από τη Λάρισα που εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου.

Ειδικά για τη χρήση 2023-2024 ο κυριότερος στόχος της θεσσαλικής εταιρείας που εξειδικεύεται στην παραγωγή και εμπορική διάθεση κονσερβών φρούτων και λαχανικών είναι η περαιτέρω αύξηση του τζίρου της και η βελτίωση της κερδοφορίας της. Αυτό σκοπεύει να το επιτύχει κυρίως μέσω της επίτευξης υψηλότερων τιμών πώλησης άρα βελτίωσης του περιθωρίου κέρδους ταυτόχρονα με την περαιτέρω μείωση του κόστους.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση της ΕΛΒΑΚ στις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικά 24ωρα, «από τα στοιχεία που η εταιρεία έχει στη διάθεσή της εκτιμά ότι στη χρήση 2023-2024 θα επιτύχει κερδοφόρο αποτέλεσμα».

Ξεπέρασε τα 45 εκατ. ευρώ ο τζίρος

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, στη χρήση 2022-2023 (το διάστημα από 1ης Ιουλίου 2022 μέχρι 30 Ιουνίου 2023), η θεσσαλική εταιρεία πραγματοποίησε υψηλότερη κερδοφορία σε σχέση με την προηγούμενη χρήση. Ειδικότερα, η ΕΛΒΑΚ εμφάνισε κύκλο εργασιών ύψους 45,73 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 7,85 εκατ. ευρώ έναντι της αμέσως προηγούμενης χρήσης.

Τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων διαμορφώθηκαν σε κέρδος ύψους 6,49 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 1,74 εκατ. ευρώ έναντι της χρήσης 2021-2022, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν στα 5,74 εκατ. ευρώ έναντι 4,41 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Ο δανεισμός της εταιρείας ανήλθε σε 19,65 εκατ. ευρώ έναντι 18,29 εκατ. ευρώ κατά την προηγούμενη χρήση παρουσιάζοντας αύξηση κατά 7,46%, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώθηκαν σε 3,37 εκατ. ευρώ από 1,10 εκατ. ευρώ στην αμέσως προηγούμενη χρήση.

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της ΕΛΒΑΚ στις 30.06.2023 διαμορφώθηκαν σε 24,06 εκατ. ευρώ από 23,45 εκατ. ευρώ στις 30.06.2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 2,62%.

Επενδύσεις σε ακίνητα και μηχανολογικό εξοπλισμό

Την ίδια ώρα, η θεσσαλική κονσερβοποιία πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις στη χρήση 2022-2023, οι οποίες αφορούσαν κατά κύριο λόγο σε ακίνητα και μηχανολογικό εξοπλισμό.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις στα ακίνητά της έφτασαν τα 739.749,42 ευρώ, σε μηχανολογικό εξοπλισμό τα 986.718 ευρώ, ενώ επενδύθηκαν επιπλέον 42.957 ευρώ σε λοιπό εξοπλισμό και 18.000 ευρώ σε άυλα πάγια.

Σημαντικές δε ήταν οι επενδύσεις της ΕΛΒΑΚ στο σύνολο της τελευταίας δεκαετίας.

Σημαντική δυναμική για τον κλάδο της κονσερβοποιίας

Όπως εκτιμά η διοίκηση της εταιρείας, ο κλάδος της κονσερβοποιίας αποκτά μια σημαντική δυναμική που θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής ροδάκινου στην Αμερική -η οποία ήταν η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ροδάκινου- και της μεγάλης ζήτησης για το προϊόν.

Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια καθιστώντας τις τιμές πώλησης του στο εξωτερικό ανταγωνιστικές.

Από στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας προκύπτει ότι τα επόμενα έτη αναμένεται αύξηση των διατιθέμενων ποσοτήτων πώλησης ροδάκινου από τους παραγωγούς. Αυτό θα έχει ως συνέπεια τη βελτίωση της ποιότητας του ροδάκινου και κατά συνέπεια θετική επίδραση στην κερδοφορία της εταιρείας», σημειώνεται επίσης στις οικονομικές καταστάσεις.

Μια επιχειρηματική διαδρομή που ξεπερνά τον μισό αιώνα

Η ΕΛΒΑΚ ιδρύθηκε το 1972, εδρεύει στη Λάρισα και δη στο 5ο χλμ της εθνικής οδού Λάρισας – Φαλάνης, ενώ είναι θυγατρική της γερμανικής εταιρείας Schroeder.

Η παραγωγική μονάδα βρίσκεται εγκατεστημένη σε μία περιοχή όπου παράγεται μέρος των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την παραγωγική της δραστηριότητα και η οποία προσφέρει φρέσκες και καλής ποιότητας πρώτες ύλες.

Οι κομπόστες, τα φρουτοσκευάσματα, οι χυμοί και οι ελιές αποτελούν τις κυριότερες δραστηριότητες της εταιρείας και διοχετεύονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε αγορές του εξωτερικού, ενώ οι μαρμελάδες αποτελούν αντικείμενο ως επί το πλείστον εγχώριας κατανάλωσης και κατέχουν μικρή θέση στο σύνολο των πωλήσεων.

Με ισχυρό εξαγωγικό αποτύπωμα, η ΕΛΒΑΚ τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα εισόδου σε νέες αγορές, όπως η Γαλλία, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη κερδοφορία σε σχέση με άλλες αγορές.

Η εταιρεία συνεργάζεται με 2.500 παραγωγούς και έχει παραγωγική δυναμικότητα 40.000 τόνων σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Pink Woman: Πού θέτει τον πήχη για το 2024 – Τι προβλέπει για πωλήσεις και νέα καταστήματα

Κρόνος: Μια ανάσα από τα 80 εκατ. ο τζίρος – Πού επενδύει η ιστορική κονσερβοποιία

Τα τρία «κλειδιά» για την ανάπτυξη του λιανικού εμπορίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider