Noval Property: «Στρώνει το χαλί» για το Χρηματιστήριο η θυγατρική της Viohalco

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Noval Property: «Στρώνει το χαλί» για το Χρηματιστήριο η θυγατρική της Viohalco
Ακόμα και εντός Απριλίου αναμένεται, αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες, το IPO της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco. Οι προετοιμασίες, το επενδυτικό πλάνο 340 εκατ. ευρώ, η EBRD. Το χαρτοφυλάκιο και τα οικονομικά μεγέθη.

Ενδεχομένως και μέσα στον επόμενο μήνα να έχουμε εξελίξεις σχετικά με την εισαγωγή της Noval Properties, της θυγατρικής ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η πρόσφατη γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε, μεταξύ άλλων, και την τροποποίηση άρθρου του καταστατικού για σκοπούς αποϋλοποίησης των μετοχών της, λόγω της εισαγωγής, στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η κίνηση αυτή βέβαια είναι τεχνικού – διαδικαστικού χαρακτήρα, πλην όμως, δείχνει ότι η ΑΕΕΑΠ «στρώνει το χαλί» για το Χρηματιστήριο.

Όπως είχε σχετικά πρόσφατα αναφέρει το insider.gr, κατά τη διάρκεια παρουσίασης σε αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης ΑΕΕΑΠ που συνδέεται με τον όμιλο Viohalco, Π. Καπετανάκος, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το IPO προγραμματίζεται για το β’ τρίμηνο του 2025. Όπως και τότε είχαμε αναφέρει, κατά πληροφορίες η έναρξη της διαδικασίας τοποθετείται ακόμη και τον Απρίλιο, πριν το Πάσχα. Μάλιστα, υπάρχουν σενάρια που θέλουν την ΑΕΕΑΠ σύντομα να προχωρά σε περαιτέρω ενέργειες ώστε αφού εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό της ΑΜΚ, να έχουμε την είσοδο στο ταμπλό στο β’ «μισό» του Απρίλη, κάπου γύρω από τις 20 του μήνα. Πάντως, όπως συμβαίνει σε αυτές τις διαδικασίες, το timing είναι σχετικό, αλλά ο γενικότερος στόχος της διοίκησης της ΑΕΕΑΠ παραμένει αυτός.

Χαρτοφυλάκιο, μεγέθη και επενδύσεις

Υπενθυμίζεται ότι για το 2023 η Noval Property δημοσίευσε ότι τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε 29,3 εκατ. ευρώ, έναντι 24,9 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 4,5 εκατ. ευρώ (αύξηση 18%).Τα κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και αναπροσαρμογής εύλογης αξίας περιουσιακών στοιχείων (adjusted EBITDA) για τη χρήση του 2023 ανήλθαν σε 17,8 εκατ. ευρώ, έναντι 12,8 εκατ. ευρώ κατά το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση 5 εκατ. ευρώ (αύξηση 39%) και καταδεικνύοντας τη βελτίωση της συνολικής λειτουργίας της Εταιρείας. Τα καθαρά κέρδη για τη χρήση που έληξε την 31 Δεκεμβρίου 2023 ανήλθαν σε 64,6 εκατ. ευρώ. Η ΑΕΕΑΠ διαθέτει εύλογη αξία χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων χρηματοδοτικών μισθώσεων και συμμετοχών στα 582,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, στο +17% έναντι του 2022.

«Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την εν λόγω εισαγωγή, και μέσω μίας pre-IPO συναλλαγής που ολοκληρώθηκε εντός του 2023, η EBRD δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Noval Property νωρίτερα από την αγορά, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό τις προοπτικές του επενδυτικού σχεδιασμού και την πρόταση αξίας της Εταιρείας», είχε δηλώσει ο κ. Καπετανάκος πρόσφατα. H εταιρεία θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πάνω από 100 εκατ. ευρώ, με τις νέες μετοχές να διατίθενται στο επενδυτικό κοινό, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη διασπορά. Παράλληλα, μετοχές της Noval θα αποκτήσει και η EBRD μέσω της κάλυψης ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτήσει πράσινα έργα που έχει σε εξέλιξη η εταιρεία. Η εισηγμένη έχει επενδυτικό πλάνο 340 εκατ. έως το 2030, ενώ εξετάζει και νέες αγορές. Πέραν των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την ΑΜΚ, σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο το επενδυτικό πρόγραμμα θα υποστηριχθεί και από την EBRD μετά τη γνωστή σχετική συμφωνία που συνήψαν τον περυσινό Οκτώβριο οι δύο αλλά και από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας (75 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης του 2023).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος: Άγνωστο το μέλλον για την παραχώρηση των 500 εκατ. ευρώ 

Trastor ΑΕΕΑΠ: Εξετάζει επιλεκτικές αγορές σε γειτονικές χώρες – Τι «βλέπει» για τα επαγγελματικά ακίνητα 

O «λογαριασμός» στη Eurostat – Τι περιμένουν οι ξενοδόχοι – Τι ψάχνει η Επ. Ανταγωνισμού

gazzetta
gazzetta reader insider insider