Noval Property: Επενδυτικό πλάνο 340 εκατ. ευρώ έως το 2030 – Πότε «μπαίνει» στο ΧΑ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Noval Property: Επενδυτικό πλάνο 340 εκατ. ευρώ έως το 2030 – Πότε «μπαίνει» στο ΧΑ
Ποιο είναι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΑΕΕΑΠ του ομίλου Viohalco. «Ανοιχτό παράθυρο» για νέες εξαγορές ακινήτων. Το timing για την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τι ανέφερε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Π. Καπετανάκος

Μέσα στα επόμενα χρόνια, και με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030, αναμένεται να προχωρήσει και υλοποιηθεί το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 340 εκατ. ευρώ της Noval Property AEEAΠ, θυγατρικής του ομίλου Viohalco στο real estate, με τη διοίκηση της εταιρείας να δηλώνει ότι εξετάζει και νέες εξαγορές. Το επενδυτικό πλάνο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί και από τα κεφάλαια που πρόκειται να αντλήσει στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η εν λόγω κίνηση αποτελεί μάλιστα και μια από τις βασικές προτεραιότητες για τη φετινή, με το ΙΡΟ να εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα εντός του β’ τριμήνου του 2024, αν και κατά τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κ. Π. Καπενάκο υπάρχει περιθώριο έως το τέλος του έτους. Πάντως, όπως έχει από καιρό αναφέρει το insider.gr, κατά πληροφορίες η έναρξη της διαδικασίας τοποθετείται ακόμη και τον Απρίλιο, πριν το Πάσχα.

Πέραν των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την ΑΜΚ, σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο το επενδυτικό πρόγραμμα θα υποστηριχθεί και από την EBRD μετά τη γνωστή σχετική συμφωνία που συνήψαν τον περυσινό Οκτώβριο οι δύο αλλά και από τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας (75 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης του 2023). Ο κ. Καπετανάκος ανάφερε τη χαμηλή δανειακή μόχλευση της εταιρείας η οποία διαμορφώθηκε στο τέλος της χρήσης στο 27,6%.

Εξετάζονται νέες εξαγορές – Η «εικόνα» της αγοράς ακινήτων

«Είμαστε μέσα στην αγορά, εξετάζουμε και νέες περιπτώσεις για μελλοντικά έργα» ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των αναλυτών ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία που συνδέεται με τον όμιλο Viohalco και διαθέτει μία εύλογη αξία χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων χρηματοδοτικών μισθώσεων και συμμετοχών στα 582,6 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023, στο +17% έναντι του 2022. Σημειώνεται πως από το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας το 25% αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και αφορούν τη βασική γραμμή έργων του επόμενου διαστήματος έως το 2026.

Σε ερώτημα σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή η κατασκευαστική αγορά, το υψηλό κατασκευαστικό κόστος και την έλλειψη εργατικού δυναμικού, ο ίδιος ανέφερε ότι «πράγματι το κατασκευαστικό κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, με μεγάλο ζήτημα και την έλλειψη εργαζομένων στον κλάδο, ωστόσο μπορούμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις μέσα από διάφορες παραμέτρους: για παράδειγμα η άνοδος των ενοικίων τελευταία χρόνια, οδηγώντας για τα γραφεία υψηλών προδιαγραφών σε επίπεδα κοντά στα 28- 30 ευρώ ανά τ.μ. και ακόμη υψηλότερα σε ορισμένες περιπτώσεις. Επίσης έχουμε καλές σχέσεις, διαχρονικά με την κατασκευαστική αγορά με στέρεες συνεργασίες, μακράς διαρκείας, σε γερές βάσεις και συνεργαζόμαστε από κοινού ώστε να ελέγξουμε το κόστος. Επιπλέον, διαθέτοντας και την κατάλληλη τεχνογνωσία, δίνουμε μεγάλη βάση και στις προσφορές που λαμβάνουμε από την αγορά».

Σχολιάζοντας, την εικόνα στην εγχώρια αγορά ακινήτων, η διοίκηση της Noval έκανε λόγο για «ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, με χαμηλότερη την προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση λόγω και του ελλείμματος νέων κατασκευών ειδικά στη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης, η οποία, παρά το γεγονός ότι γίνονται τώρα νέες κατασκευές δεν εξακολουθεί να μην καλύπτεται».

Σημείωσε πως αν και θυγατρική του ομίλου Viohalco, η Noval Property μισθώνει μόνον το 12% των ακινήτων της στο μητρικό όμιλο, με τον κύριο όγκο αυτών να είναι μισθωμένα σε τρίτους ισχυρούς ομίλους με ορίζοντα λήξης των μισθωμάτων το 2029. Το ποσοστό πληρότητας στα ακίνητα της εταιρείας ξεπερνά αυτή την στιγμή το 98% με περίοδο μίσθωσης στα 9,6 χρόνια αν ληφθούν υπόψη και τα δικαιώματα επέκτασης της διάρκειας μίσθωσης των χρηστών.

Ποια projects «τρέχουν», τι έρχεται το 2024

Οσον αφορά τις προγραμματιζόμενες επενδύσεις της Επενδυτικής Ακινήτων, αυτές αφορούν σε ποσοστό 82% έξι επενδύσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί και το υπόλοιπο τις νέες εξαγορές. H μεγαλύτερη επένδυση που προωθεί η εταιρεία αυτή την στιγμή, ύψους 169 εκατ. ευρώ, είναι το μικτό project με γραφεία, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις και πολυχώρους πολιτισμού στις παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις του ομίλου Viohalco στην Πειραιώς, επιφάνειας 106.000 τ.μ.. Σύμφωνα με τον κ. Καπετανάκο, για το συγκεκριμένο έργο ολοκληρώνονται οι αδειοδοτήσεις ενώ στόχος είναι η ολοκλήρωση της κατασκευής το 2030.

Το 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί το νέο γραφειακό συγκρότημα, 61.500 τ.μ. που αναπτύσσει η εταιρεία στο Μαρούσι, στην οδό Χειμάρρας στο πρώην ακίνητο της Kodak από κοινού με την επενδυτική Brooklane (50% - 50%), μία επένδυση για τη Νοval της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ που «θα αποτελέσει το μεγαλύτερο γραφειακό campus με πράσινες πιστοποιήσεις Leed Platinum στην Ελλάδα».

Μέσα στο 2024 αναμένεται η ολοκλήρωση του συγκροτήματος γραφείων και κατοικιών στο Μετς επένδυση της τάξης των 10 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Noval, η εταιρεία δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε πωλήσεις των κατοικιών αλλά θα νοικιάσει τα διαμερίσματα, εκτιμώντας πως θα έχει καλύτερες αποδόσεις. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στον τομέα των οικιστικών έργων και γι’ αυτό εστιάζουμε, και θα εστιάσουμε και στο μέλλον, στην κατοικία. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα στην αγορά και μεγάλη ζήτηση για κατοικίες, σε όλες τις κατηγορίες, είτε πρόκειται για πολυτελή ακίνητα, είτε για σπίτια που απευθύνονται στις πιο μεσαίες κατηγορίες», σημείωσε ο ίδιος.

Η εταιρεία επενδύει επίσης σε νέο γραφειακό συγκρότημα, 20.800 τ.μ. με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024 επίσης στο Μαρούσι ενώ το 2025 εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του έτερου κτιρίου γραφείων που έχει αγοράσει η Noval επί της Λ. Κηφισίας στο Μαρούσι, το οποίο θα μεταμορφωθεί πλήρως μετά από επένδυση άνω των 13 εκατ. ευρώ με «πράσινη» πιστοποίηση. Επίσης η εταιρεία παρέδωσε τον περασμένο Ιανουάριο το νέο κέντρο logistics στη Μάνδρα, μία επένδυση 7,9 εκατ. ευρώ για 9.800 τ.μ..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΟΛΘ: Τι «παίζει» με τον διαγωνισμό για τον 6ο προβλήτα και τις προσφορές

gazzetta
gazzetta reader insider insider