Τι περιμένει τον νέο CEO της Boeing

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι περιμένει τον νέο CEO της Boeing
Η νέα διοίκηση της Boeing αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων όπως ποινικές έρευνες, διάβρωση των οικονομικών της, ρυθμιστικό έλεγχο, κι απώλεια μεριδίου αγοράς από την ανταγωνίστρια Airbus.

Λίγες ημέρες αφότου κορυφαία στελέχη μεγάλων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών άσκησαν πίεση στο διοικητικό συμβούλιο της Boeing για να αντιμετωπιστεί η κρίση ασφάλειας, ο κατασκευαστής ανακοίνωσε μια από τις πιο δραματικές αναδιαρθρώσεις στην ιστορία του: Η τριάδα που ηγήθηκε της εταιρείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραδίδει τον έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου Ντέιβ Καλχούν.

Η κίνηση αυτή έγινε αφού οι διευθύνοντες σύμβουλοι των τριών μεγαλύτερων πελατών της Boeing στις ΗΠΑ -United Airlines Holdings, Southwest Airlines και American Airlines Group- πίεσαν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Boeing την περασμένη εβδομάδα για μια συνάντηση -χωρίς την παρουσία του Calhoun- με σκοπό να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Η νέα διοίκηση της Boeing αντιμετωπίζει πληθώρα προκλήσεων όπως ποινικές έρευνες, διάβρωση των οικονομικών της, ρυθμιστικό έλεγχο, κι απώλεια μεριδίου αγοράς από την ανταγωνίστρια Airbus. Παράλληλα, η εταιρεία θα προσπαθήσει να στρέψει το focus της από τις ταμειακές ροές, οι οποίες καθόριζαν τη στρατηγική της την τελευταία δεκαετία. Η βασικότερη πρόκληση ωστόσο, παραμένει να πείσει τους αγοραστές των αεροπλάνων και τους επιβάτες της, ότι είναι ασφαλή.

Η επιχείρηση βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες για την εξαγορά του μεγαλύτερου προμηθευτή της, της Spirit AeroSystems Holdings, ένα εγχείρημα που θα ήταν ακατόρθωτο πριν από το περιστατικό στην Αλάσκα. Η νέα ηγεσία θα πρέπει ακόμη να χαράξει τα σχέδια για το πρώτο ολοκαίνουριο αεροσκάφος της εδώ και δύο δεκαετίες, δήλωσε ο Calhoun στο CNBC τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση της επικείμενης αποχώρησής του.

Οι CEOs βρήκαν στήριξη και σε άλλους ηγέτες αεροπορικών εταιρειών, σε ένα σωματείο του κλάδου αλλά και στην απογοήτευση μιας μεγάλης κατηγορίας «μετόχων»: των επιβατών και των βουλευτών στην Ουάσιγκτον που τους εκπροσωπούν.

«Η απλούστερη εξήγηση είναι συχνά η σωστή, και αυτή είναι οι επικείμενες συναντήσεις χωρίς τον Calhoun και τις αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες είναι όχι μόνο θυμωμένες, αλλά αντανακλούν ευρύτερα και την οργή του επιβατικού κοινού», δήλωσε ο Richard Aboulafia, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AeroDynamic Advisory.

Οι αλλαγές στην ηγεσία επισημοποιήθηκαν μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου το Σαββατοκύριακο, αλλά συζητούνταν εδώ και μήνες μετά από ένα σχεδόν καταστροφικό περιστατικό σε ένα αεροσκάφος της Alaska Airlines, το οποίο ώθησε τον αερομεταφορέα σε κρίση.

Μεταξύ των πιθανών υποψηφίων για την κορυφαία θέση είναι η COO Stephanie Pope, η οποία παραμένει στη διεκδίκηση παρά την αλλαγή ρόλων στην αναδιάρθρωση της Δευτέρας, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τα σενάρια. Άλλοι που εξετάζονται ως πιθανή επιλογή είναι ο CEO της General Electric Co. Larry Culp., ο David Gitlin, μέλος του δ.σ. της Boeing και CEO της Carrier Global, o Patrick Shanahan, CEO της Spirit AeroSystems και ο Greg Smith, πρόεδρος της American Airlines και πρώην οικονομικός διευθυντής της Boeing.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Airbus: Κερδίζει έδαφος στην Ασία, «κλέβοντας» πελάτες από την Boeing

Boeing: «Πλήγμα» στα κέρδη μετά τα ατυχήματα - Επιβράδυνση παραγωγής με έμφαση στην ποιότητα

Boeing: Ντόμινο στις αεροπορικές εταιρείες τα προβλήματα στην παραγωγή της

gazzetta
gazzetta reader insider insider