Apple: Στοίχισαν 490 εκατ. δολ. οι δηλώσεις του Tim Cook για τις πωλήσεις του iPhone στην Κίνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Apple: Στοίχισαν 490 εκατ. δολ. οι δηλώσεις του Tim Cook για τις πωλήσεις του iPhone στην Κίνα
Είπε στους επενδυτές να μην ανησυχούν για την Κίνα και δύο μήνες μετά η Apple υποβάθμισε δραματικά την πρόβλεψή της για τα έσοδα λόγω Κίνας.

Διακανονισμό 490 εκατ. δολαρίων πέτυχε η Apple για την επίλυση μιας ομαδικής αγωγής που έβαζε στο στόχαστρο τον CEO, Tim Cook, καθώς φέρεται να εξαπάτησε τους μετόχους αποκρύπτοντας τη μείωση της ζήτησης για iPhone στην Κίνα.

Οι νομικές αξιώσεις ξεκίνησαν μετά την απροσδόκητη ανακοίνωση της Apple στις 2 Ιανουαρίου του 2019, ότι θα υποβαθμίσει την πρόβλεψη για τα έσοδα τριμήνου κατά έως 9 δισ. δολάρια, επικαλούμενη τις εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Cook είχε πει στους επενδυτές σε τηλεδιάσκεψη την 1η Νοεμβρίου του 2018 ότι, παρόλο που οι πωλήσεις της Apple δέχονται πιέσεις σε αγορές όπως η Βραζιλία, η Ινδία, η Ρωσία και η Τουρκία, όπου τα νομίσματα είχαν αποδυναμωθεί, «δεν θα έβαζα την Κίνα σε αυτή την κατηγορία». Λίγες ημέρες αργότερα, η Apple ζήτησε από τους προμηθευτές της να περιορίσουν την παραγωγή.

Η πρόβλεψη για τα μειωμένα έσοδα ήταν η πρώτη της Apple μετά την κυκλοφορία του iPhone το 2007. Οι μετοχές του τεχνολογικού κολοσσού υποχώρησαν 10% την επόμενη μέρα, εξαλείφοντας 74 δισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίησή της.

Η εταιρεία με έδρα το Κουπερτίνο της Καλιφόρνια αρνήθηκε την κατηγορία, αλλά προχώρησε σε διακανονισμό για να αποφύγει το κόστος και τον αντιπερισπασμό της δίκης.

Ο Shawn Williams, δικηγόρος των μετόχων, χαρακτήρισε τον διακανονισμό «εξαιρετικό αποτέλεσμα», από το οποίο ωφελούνται όσοι αγόρασαν μετοχές της Apple στο διάστημα δύο μηνών, μεταξύ των σχολίων του Cook και της πρόβλεψης για τα έσοδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

DHL Global Connectedness Index: Σε επίπεδα ρεκόρ η παγκοσμιοποίηση!

Η Nissan και η Honda θα συνεργαστούν στα ηλεκτρικά οχήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider