Διψήφια τιμή στόχος από τη Jefferies για την Εθνική - Άνετη για payout 50% τα επόμενα χρόνια

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διψήφια τιμή στόχος από τη Jefferies για την Εθνική - Άνετη για payout 50% τα επόμενα χρόνια
...
Όπως αναμένονταν, μετά τα άκρως θετικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο, οι αναλυτές σπεύδουν να αναβαθμίσουν εκ νέου τις εκτιμήσεις του, με τη Jefferies να αυξάνει κατακόρυφα την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 10,20 ευρώ, ενώ παραμένει η κορυφαία επιλογή του οίκου.

Όπως αναμένονταν, μετά τα άκρως θετικά αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο, οι αναλυτές σπεύδουν να αναβαθμίσουν εκ νέου τις εκτιμήσεις τους, με τη Jefferies να αυξάνει κατακόρυφα την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 10,20 ευρώ, από 8,80 ευρώ (σύσταση «buy»), με τη μετοχή να παραμένει η κορυφαία επιλογή του οίκου.

Να σημειωθεί, πως προ ολίγων ημερών, η Jefferies, αύξησε την τιμή στόχο τόσο για την Alpha Bank στα 2,55 ευρώ όσο και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,20 ευρώ, ενώ ακολουθεί και η Eurobank (μέχρι στιγμής στα 2,25 ευρώ, αναμένεται re - rating).

Στο «bullish» σενάριο, η τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 14,60 ευρώ για το 2025, με σωρευτικές προβλέψεις (LLR - αποθεματικά για ζημίες από δάνεια) στις 30 μονάδες βάσης, καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 3%, ROTE στο 23% και κόστος κεφαλαίου στο 13%. Το «bearish» σενάριο (τιμή στόχος τα 5,60 ευρώ) προϋποθέτει καθαρά έσοδα από τόκους προς μέσο ενεργητικό στο 1,8%, ROTE στο 8% και κόστος κεφαλαίου στο 19%, με LLR στις 100 μονάδες βάσης και δείκτη κόστους προς έσοδα στο 44% από 29% στο «bullish» σενάριο.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η Εθνική Τράπεζα, εξέπληξε θετικά το consensus των αναλυτών, καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 315 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 14% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ξεπερνούν κατά 5% το στόχο των αναλυτών, ενώ και η ενότητα των εσόδων από προμήθειες και αμοιβές τα πήγε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο. Ο αναλυτής της Jefferies στέκεται στην τροχιά της υψηλή και βιώσιμης κερδοφορίας της τράπεζας, με τη διοίκηση αυτής να αναμένεται πλέον (σύμφωνα με το business plan) οργανική κερδοφορία της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ για το 2024 - 2026, η οποία είναι κατά 20% υψηλότερα από τις τρέχουσες εκτιμήσεις του consensus.

Συνεπώς, έχοντας ως εφόδια, τη σταθερή κερδοφορία, έναν πολύ ελκυστικό δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE (στο 14% το 2026) και μια ισχυρή πλεονάζουσα ρευστότητα, ο αμερικανικός οίκος συνεχίζει να βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου για την Εθνική (top pick). Επί του παρόντος, η Εθνική διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV για τους επόμενους δώδεκα μήνες στο 0,8x για ROTE 15% το 2024, υποχωρώντας στο 14% περίπου το 2026. «Για το 2026, εάν προσαρμόσουμε το δείκτη CET1 στον στόχο της διοίκησης, ήτοι στο 14%, υπολογίζουμε μια απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, βάσει οργανικής κερδοφορίας (core ROTE) στο 19% το 2026. Η Εθνική επωφελείται επίσης από το φθηνότερο κόστος χρηματοδότησης έναντι των υπολοίπων (με αποτέλεσμα ένα υψηλότερο NIM - καθαρό επιτοκιακό περιθώριο), χαμηλότερο κόστος κινδύνου, πειθαρχία στο ζήτημα της μείωσης του κόστους και μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης της υπερβάλλουσας ρευστότητας», αναφέρει η Jefferies.

Παράλληλα, ο αναλυτής του οίκου προχωρά σε αύξηση των εκτιμήσεών του για τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕ για το 2024 κατά 2% (1,22 ευρώ από 1,20 ευρώ) και για το 2025 κατά 20% (1,30 ευρώ από 1,08 - 1,34 ευρώ για το 2026), αλλά και για τη διανομή μερίσματος, υπολογίζοντας ένα payout της τάξεως του 50% το 2025 - 2026 (0,43 ευρώ ανά μετοχή το 2024, 0,65 ευρώ το 2025 (αναβάθμιση 50% έναντι της προηγούμενης εκτίμησης) και 0,67 ευρώ το 2027).

Με ορίζοντα το 2026, η Jefferies υπολογίζει πως η υπερβάλλουσα ρευστότητα θα προσεγγίσει τα 2,4 δισ. ευρώ περίπου, υψηλότερη από τον στόχο της διοίκηση για CET1 στο 14% (περίπου 550 μονάδες βάσης), επισημαίνοντας πως σε αυτό το μέγεθος έχουν συμπεριλιφθεί και οι διανομές μερισμάτων. Αυτό ισοδυναμεί με το 40% περίπου της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης της τράπεζας που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για επαναγορές ιδίων (buybacks) ή τυχόν άλλες ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν.

Η διοίκηση επανέλαβε στο conference call πως αυτές ευκαιρίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων στην εγχώρια αγορά, ενδεχομένως διεθνείς συναλλαγές μέσω του international desk εταιρικών χορηγήσεων (κοινοπρακτικά - διμερή δάνεια) στην Ευρώπη και μια αυξητική τάση στο πεδίο των συγχωνεύσεων και εξαγορών, μέσω συνεργειών. Όσον αφορά τα buybacks, η διοίκηση σχολίασε πως θα αποτελούσε μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδο αξιοποίησης του κεφαλαιακού πλεονάσματος.

Jefferies

Το beta καταθέσεων παραμένει χαμηλό στο 11% (στο 10% στο τρίτο τρίμηνο του 2023), ενώ το μέγεθος των προθεσμιακών καταθέσεων στο συνολικό μείγμα ήταν σταθερό. Επιπλέον, η Εθνική αύξησε κατά 1,5 δισ. ευρώ το χαρτοφυλάκιο τίτλων της (στα 17,2 δισ. ευρώ), σε τριμηνιαία βάση, με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού επιτοκίου να προσφέρουν μια στήριξη στον επικείμενο κύκλο μείωσης των επιτοκίων.

Τέλος και σύμφωνα με το guidance, η διοίκηση αναμένει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των εξυπηρετούμενων δανείων στο 7% για το 2024 - 2026, με το μεγαλύτερο βάρος της πιστωτικής επέκτασης να στρέφεται προς τις εταιρικές χορηγήσεις και κυρίως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις (10% CAGR, έναντι 8% και 5% για μικρομεσαίες και ναυτιλία), ενώ στο retail αναμένεται να κινηθεί με CAGR 2% περίπου, με μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης από την ενότητα των καταναλωτικών. Όπως σημειώνει η Jefferies, η πιστωτική επέκταση αναμένεται να λειτουργήσει υποστηρικτικά στα καθαρά έσοδα από τόκους, με αποτέλεσμα να τη σταθερότητα αυτών κατά την περίοδο 2023 - 2026.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider