Novo Nordisk: Ξεπέρασε την Tesla σε κεφαλαιοποίηση - Έφτασε στα 604 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Novo Nordisk: Ξεπέρασε την Tesla σε κεφαλαιοποίηση - Έφτασε στα 604 δισ. δολάρια
Μεγάλη ώθηση στη δανέζικη φαρμακοβιομηχανία από τα θετικά αποτελέσματα, για ένα νέο πειραματικό χάπι αδυνατίσματος.

H Novo Nordisk ξεπέρασε την Tesla σε κεφαλαιοποίηση, μετά από τα νέα δεδομένα δοκιμής που έδειξαν θετικά αποτελέσματα, για ένα νέο πειραματικό χάπι αδυνατίσματος.

Σύμφωνα με το CNBC, οι μετοχές της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας σημείωσαν υψηλό ρεκόρ την Πέμπτη, σημειώνοντας ράλι έως και 8%, αφού ανακοινώθηκε στους επενδυτές ότι η δοκιμή της Φάσης Ι του χαπιού αμυκρετίνης της εταιρείας, έδειξε απώλεια βάρους 13,1% στους συμμετέχοντες μετά από 12 εβδομάδες χρήσης.

Η Novo Nordisk είναι τώρα η 12η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση 604 δισ. δολαρίων — μπροστά από τα 569 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης της Tesla, σύμφωνα με στοιχεία του FactSet.

Η άνοδος της Πέμπτης ήταν το επιστέγασμα σε ένα ράλι διάρκειας μηνών για τη Novo Nordisk, καθώς ο ενθουσιασμός γύρω από τα φάρμακα απώλειας βάρους και τις πιθανές ευρύτερες εφαρμογές τους αυξάνεται. Η εταιρεία είναι πλέον η πιο πολύτιμη στην Ευρώπη, με αποτίμηση μεγαλύτερη από το περσινό ΑΕΠ της Δανίας.

Τα πρώιμα δεδομένα για την αμυκρετίνη σηματοδοτούν ένα νέο ορόσημο για τη Novo Nordisk, προσφέροντας πιθανώς μια πιο αποτελεσματική και λιγότερο παρεμβατική εναλλακτική λύση, στα ήδη ευρέως επιτυχημένα φάρμακα Wegovy και Ozempic που βασίζονται σε ένεση. To Wegovy έδειξε απώλεια βάρους 6% σε μια δοκιμή 12 εβδομάδων, ενώ το Ozempic είναι μια θεραπεία για τον διαβήτη.

Μια δοκιμή Φάσης ΙΙ της αμυκρετίνης θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, με τα αποτελέσματα να αναμένονται στις αρχές του 2026, δήλωσε η εταιρεία την Πέμπτη. Στη συνέχεια, η θεραπεία θα υποβληθεί σε δοκιμές Φάσης ΙΙΙ και Φάσης IV — μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει χρόνια.

Πάντως, ο επικεφαλής ανάπτυξης της φαρμακοβιομηχανίας, Μάρτιν Χολστ Λανγκ, δήλωσε την Παρασκευή ότι αναμένει ότι το χάπι θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο στους καταναλωτές «μέσα σε αυτήν τη δεκαετία».

«Ποτέ δεν δεσμεύομαι σε χρονοδιαγράμματα, αλλά πολύ άνετα θα μπορούσα να το πω ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μέσα σε αυτή τη δεκαετία», είπε ο Λανγκ, σύμφωνα με το Reuters.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κίνα: Ξεπέρασε τις ΗΠΑ σε πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Κίνα: Δημιουργεί fund 27 δισ. δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη και δημιουργία ημιαγωγών

gazzetta
gazzetta reader insider insider