MIG: Επέστρεψε στην κερδοφορία το 2023 με EBITDA 0,2 εκατ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
MIG: Επέστρεψε στην κερδοφορία το 2023 με EBITDA 0,2 εκατ. ευρώ
Τα αποτελέσματα προ Φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε κέρδη 0,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.   

Κέρδη μετά από φόρους 103,3 εκατ. ευρώ σε ενοποιημένο επίπεδο έναντι ζημιών 5,6 εκατ. ευρώ το 2022, εμφάνισε η MIG Συμμετοχών λόγω της θετικής επίδρασης από την διάθεση της άμεσης και έμμεσης συμμετοχής στην ATTICA, σύμφωνα με την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2023 της εταιρείας στο χρηματιστήριο την Δευτέρα.

Τα ίδια Κεφάλαια αποδιδόμενα στους Ιδιοκτήτες της Μητρικής ανήλθαν σε 121,9 εκατ. ευρώ έναντι 10,8 εκατ. ευρώ την 31/12/2022.

Μηδενικός ήταν ο τραπεζικός δανεισμός σε επίπεδο Εταιρείας, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και λοιπά άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού στην Εταιρεία ανήλθαν σε 12,1 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 7,9 εκατ. ευρώ έναντι 7,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022 σημειώνοντας αύξηση 10,5%.

Τα αποτελέσματα προ Φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε κέρδη 0,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η θυγατρική RKB παρουσίασε αύξηση πωλήσεων 11,8%, αύξηση του μεικτού κέρδους κατά 26,3%, αύξηση του EBITDA κατά 23,6%, βελτίωση του μεικτού περιθωρίου κέρδους κατά 6,8 ποσοστιαίες μονάδες και προχώρησε στην καταβολή προς τη MΙG ποσού 4,4 εκατ. ευρώ/

Αναλυτικότερα, αναφορικά με την πορεία των εταιρειών του Ομίλου MIG, επισημαίνονται τα εξής:

MIG: Η Εταιρεία εμφάνισε κέρδη 88,3 εκατ. ευρώ λόγω της θετικής επίδρασης από την πώληση της συμμετοχής της στην ATTICA, έναντι ζημιών 22,0 εκατ. ευρώ το 2022. Τα λειτουργικά έξοδα της Εταιρείας, παρά τα έκτακτα έξοδα που προέκυψαν στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της Δημόσιας Πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς, παρουσίασαν μείωση κατά 1,6% και διαμορφώθηκαν σε 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι 3,6 εκατ. ευρώ το 2022.

Στα αποτελέσματα της Εταιρείας περιλαμβάνονται κέρδη από την διαχείριση του χαρτοφυλακίου ύψους 0,7 εκατ. στα πλαίσια της ενεργητικής διαχείρισης των διαθεσίμων της Εταιρείας, έναντι 0,2 εκατ. ευρώ το 2022.

Η απόδοση των μετοχικών τοποθετήσεων ως ποσοστό του μέσου Επενδεδυμένου Κεφαλαίου ανήλθε σε 35,1% ενώ η απόδοση του χαρτοφυλακίου των τίτλων Σταθερού Εισοδήματος ανήλθε σε 27,5%. Η Εταιρεία στο τέλος του 2023 διατηρούσε μετοχικό χαρτοφυλάκιο ύψους 4,0 εκατ. ευρώ και χαρτοφυλάκιο τίτλων Σταθερού Εισοδήματος ύψους 1,8 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο του 2024 η Εταιρεία προχώρησε στην αγορά γραφείων για εμπορική χρήση επί της οδού Σταδίου 10 και Ομήρου τα οποία μισθώνονται με μακροχρόνιο μισθωτήριο με ικανοποιητικό yield.

Παράλληλα συνεχίζεται η Ενεργητική διαχείριση της επένδυσης στην RKB με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Η διαχείριση αυτή περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε θέματα εσόδων, εξόδων, διαχείρισης διαθεσίμων, πωλήσεων ακινήτων και νέων επενδύσεων.

RKB: O κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 7,9 εκατ. έναντι 7,0 εκατ. ευρώ το 2022 σημειώνοντας αύξηση κατά 11,8%. Αν από τον κύκλο εργασιών του 2022 αφαιρεθεί αυτός που προήλθε από εμπορικά ακίνητα που πουλήθηκαν η αύξηση στον κύκλο εργασιών ανέρχεται σε 15,4%.

Το μεικτό κέρδος ανήλθε σε 4,6 εκατ. ευρώ, έναντι 3,7 εκατ. ευρώ το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 26,3% εξαιτίας σημαντικών δράσεων μείωσης του λειτουργικού κόστους της εταιρείας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του περιθωρίου κέρδους στο 58,8% έναντι 52,0% το 2022. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) ανήλθαν σε 3,5 εκατ. ευρώ έναντι 2,8 εκατ. ευρώ το 2022 σημειώνοντας σημαντική αύξηση κατά 23,6%.

Η βελτίωση αυτή στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας έδωσε την δυνατότητα στην RKB να προχωρήσει στην καταβολή προς την MΙG ποσού 4,4 εκατ. ευρώ. Το 2023 η RKB εμφάνισε καθαρά κέρδη 0,1 εκατ. επηρεαζόμενα σημαντικά από τα χρηματοοικονομικά έξοδα ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

Στα πλαίσια λειτουργικών παρεμβάσεων για την περαιτέρω βελτίωση των αποτελεσμάτων της εταιρείας, της αποτελεσματικής διαχείρισης των εταιρικών πόρων, της μείωσης των χρηματοοικονομικών εξόδων και της κατεύθυνσης πόρων προς νέα επενδυτικά έργα που ήδη εκτελεί η εταιρεία, συνεχίζεται η ορθολογικοποίηση του αριθμού των εμπορικών κέντρων που διαθέτει με γνώμονα την οικονομική τους επίδοση και τις προοπτικές τους καθώς και την συμβολή τους στα συνολικά αποτελέσματα.

Η βελτίωση των λειτουργικών επιδόσεων της RKB εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί και την τρέχουσα χρήση με αύξηση του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βρυξέλλες: Ελληνικό καφέ στο πλευρό των αγροτών

Ιστορική μέρα για ΝΑΤΟ: Η Σουηδία γίνεται το 32ο μέλος - «Πράσινο φως» και από την Ουγγαρία

Απώλειες εσόδων έως 2 εκατ. ευρώ από την απεργία στον Πύργο του Άιφελ

gazzetta
gazzetta reader insider insider