Πληθωριστική αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο το 2023 – «Στενάζουν» οι μικροί της αγοράς  

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωριστική αύξηση τζίρου στο λιανεμπόριο το 2023 – «Στενάζουν» οι μικροί της αγοράς  
Μεγάλοι κερδισμένοι της περσινής χρονιάς ήταν οι μεγάλοι όμιλοι του λιανεμπορίου που αύξησαν το τζίρο τους κατά σχεδόν 13%, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είχαν σημαντικά χαμηλότερες επιδόσεις παρά τον υψηλό πληθωρισμό.  

Στα 68,14 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου το 2023 καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, μια αύξηση που αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στον πληθωρισμό. Ακόμη και έτσι πάντως οι κερδισμένοι της περσινής χρονιάς είναι οι μεγάλοι όμιλοι, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είδαν τα έσοδά τους να αυξάνονται με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς που δεν καλύπτουν καν τις αυξήσεις των τιμών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάστηκε το insider.gr, ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου αυξήθηκε μόλις κατά 3,2% το 2023 σε σχέση με το 2022. Πιο κερδισμένες ήταν οι μεσαίες επιχειρήσεις (επιχειρήσεις που απασχολούν από 50 έως 250 άτομα και έχουν τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ), που είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά 9,7% φέτος.

Οι μικρές επιχειρήσεις (έως 50 άτομα προσωπικά και μέχρι 10 εκατ. τζίρο) είχαν την μικρότερη ετήσια αύξηση τζίρου της τάξης του 0,6% και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (μέχρι 10 άτομα προσωπικό και τζίρο 2 εκατ. ευρώ) είδαν τον τζίρο τους να αυξάνεται κατά 3%.

Αντίθετα ο τζίρος των μεγάλων επιχειρήσεων κατέγραψε σημαντικά υψηλότερο ρυθμό αύξησης, κατά 12,7% και διαμορφώθηκε στα 28,19 δισ. ευρώ.

Τα μερίδια των μικρών και των μεγάλων

Σε ό,τι αφορά τα μερίδια αγοράς για άλλη μια χρονιά το υψηλότερο ποσοστό του τζίρου καταγράφεται στις μικρομεσαίες. Ειδικότερα, το 37% της "πίτας" κατευθύνθηκε στις πολύ μικρές επιχειρήσεις, το 14% στις μικρές επιχειρήσεις, το 8% στις μεσαίες και το 41% σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι ανά κλάδο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ ο τζίρος των επιχειρήσεων το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ανήλθε σε 18,16 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 3,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Για το σύνολο του 2023 ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 68,14 δισ. ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου χωρίς τους κλάδους οχημάτων, τροφίμων και καυσίμων, ο τζίρος ανήλθε σε 24,82 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 5,6% σε σχέση με το 2022.

Τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών του 2023 σε σχέση με το 2022 παρουσίασαν οι δραστηριότητες:

  • Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 28,0%.
  • Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, αύξηση 26,8%.
  • Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε ειδικευμένα καταστήματα, αύξηση 26,8%.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το έτος 2023 σε σχέση με το έτος 2022 είναι:

  • Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 11,4%.
  • Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε ειδικευμένα καταστήματα, μείωση 5,7%.

Οι περιφέρειες που είχαν την μεγαλύτερη αύξηση σε κύκλο εργασιών το 2023 ήταν η Περιφέρεια Αττικής (+9,6%) και η Περιφέρεια Κρήτης (+7,2%). Αντίθετα μείωση είχαν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (-1,3%) και Δυτικής Μακεδονίας (-0,2%).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Συνετός ο δανεισμός με εξασφαλίσεις σε οικιστικά ακίνητα - Μόλις 1,1% των εκταμιεύσεων είναι υψηλού κινδύνου

Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αγορά – Η τάση των Ελλήνων για αλλαγή κατοικίας τα επόμενα χρόνια 

Παράταση ενός έτους για την ολοκλήρωση των επενδυτικών σχεδίων - Ποιους αφορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider