Intralot: Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, πού στοχεύει η εισηγμένη – Τα συμβόλαια, ο ισολογισμός, το νέο μοντέλο

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intralot: Σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, πού στοχεύει η εισηγμένη – Τα συμβόλαια, ο ισολογισμός, το νέο μοντέλο
Ποιοι είναι οι πυλώνες ανάπτυξης. «Βλέπει» έξι νέα συμβόλαια στο business plan, από 850 εκατ. έως 2 δις τζίρο. Στοχεύει σε 2 έργα στην λοταρία και 1 έργο στο vlt monitoring. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΗΠΑ, οι νέες αγορές, οι ταμειακές ροές έως 40 εκατ., η απομόχλευση και το μοντέλο project finance.

Σημαντικές προοπτικές στην αγορά των ΗΠΑ, που είναι μεγέθους 108 δισ. δολαρίων, όπως και σε άλλες χώρες (π.χ. Αυστραλία, Βραζιλία κ.α.) διαβλέπει προσεχώς η διοίκηση της Intralot που μετά από μια περίοδο εσωτερικής αναδιοργάνωσης, ανακατανομής συμβολαίων και «μαζέματος» των χρηματοοικονομικών της, ύστερα από τέσσερα χρόνια αναταράξεων και προσπαθειών για την αναδιάρθρωση του χρέους του, με υγιέστερο πλέον ισολογισμό εισέρχεται σε φάση εξωστρέφειας, επιχειρώντας να κερδίσει νέα συμβόλαια στην Αμερική και άλλες περιοχές. Αυτό προκύπτει από όσα ανέφεραν η διοίκηση και τα στελέχη της εισηγμένης (Χρυσόστομος Σφάτος, Ν. Νικολακόπουλος, Γ. Παπαβασιλείου, Κ. Φαρρής) σε χτεσινή παρουσίαση – συνέντευξη τύπου στο πλαίσιο της δημόσιας προφοράς για το retail bond των 130 εκατ. ευρώ (ξεκινάει σήμερα, ήδη έχει καταγραφεί έντονη ζήτηση από πριν). Στα «όπλα» της είναι το γεγονός ότι λήγουν πάνω από 12 συμβόλαια ανταγωνιστών τα επόμενα έτη, όχι όμως και της ίδιας, ενώ υπάρχει έλλειμα ψηφιακού μετασχηματισμού στις ΗΠΑ, άρα και ευκαιρίες διείσδυσης.

Οι νέες διεκδικήσεις, τι «βλέπει» η εισηγμένη

Η εισηγμένη αναμένεται να διεκδικήσει με αξιώσεις έως και 2-νέες άδειες για λοταρίες στις ΗΠΑ, από τις 5-6 στις οποίες έχει εστιάσει, ενώ ευελπιστεί να κερδίσει και σε 1 τουλάχιστον διαγωνισμό για VLTs monitors, διευρύνοντας το «πακέτο» με τα συμβόλαιά της ή αναπληρώνοντας κάποιο που τυχόν χάσει. Επί της ουσίας, υπάρχουν 5- 6 Συμβόλαια που έχει στο business plan της η εταιρεία (από 850 εκατ. ως 2 δισ. τζίρο) στοχεύοντας να πάρει 2 έργα στην λοταρία και 1 έργο στο vlt monitoring. Στην παρούσα φάση, έχει πάνω από 50 μακροχρόνια συμβόλαια σε 39 αγορές που ωριμάζουν – λήγουν από το 2027 έως το 2033, έχοντας μάλιστα εξασφαλισμένα συμβόλαια της τάξεως των 2 δισ. ευρώ έως τότε, δίχως να υπολογίζονται τυχόν νέες προσθήκες, και σε σχέση με τις τοπικές συνθήκες όσον αφορά στα περιθώρια EBITDA.

Οι ταμειακές ροές και τα περιθώρια EBITDA

Όπως σημειώθηκε, σύμφωνα με εκτιμήσεις για τη χρήση 2023 η Ιntralot σημείωσε ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 35-40 εκατ., ενώ ισχυρά θετικές ταμειακές ροές αναμένονται τουλάχιστον κατά την επόμενη διετία. Περαιτέρω στόχος είναι οι ελεύθερες αυτές ταμειακές ροές να μειώνουν τον δανεισμό της εταιρείας. Τα δε περιθώρια EBITDA ανέρχονται σε περίπου 36%, ενώ ο στόχος είναι για τα επόμενα χρόνια να διατηρηθούν σε εύρος 36% έως 40%.

Ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού στην αγορά των 108 δισ. δολαρίων

Όπως αναφέρθηκε χτες, το κομμάτι των λοταριών που είναι η 1η αγορά που δραστηριοποιείται ο όμιλος, έχει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης και «τρέχει» ετησίως με 5%. Οι προοπτικές είναι να συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό ή και περισσότερο. Πρόκειται για μια αγορά 108 δισ. δολάρια (η αγορά λοταριών από τις 45 λοταρίες σε Πολιτείες στην Αμερική). Όμως, στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι πολύ πίσω η αγορά των ΗΠΑ, καθώς μόνο τα 7 δισ. από τα 108 γίνονται μέσω ψηφιακών καναλιών (λόγω ρυθμιστικού πλαισίου δεν επιτρέπεται το ilottery) κι ενώ μόλις 11 πολιτείες συν τη Ν. Υόρκη το επιτρέπουν. Προβλέπεται ότι αυτό θα αλλάξει, άρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα είναι σημαντικός για το growth του ομίλου. «Όποια πολιτεία έχει επιλέξει τέτοιο μοντέλο, βλέπουμε ότι η συνολική αγορά μεγαλώνει. Το retail συνεχίζεται, ενώ η ψηφιακή αγορά μεγαλώνει. Τα επόμενα χρόνια, 12-13 συμβόλαια ανταγωνιστών λήγουν κι έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν διαγωνισμοί. Η Intralot επικεντρώνεται σε 5-6 από αυτά ώστε όταν βγουν να τα διεκδικήσουμε, ενώ εμείς δεν έχουμε συμβόλαια που λήγουν άμεσα», είπε η διοίκηση του γκρουπ. Ο όμιλος κοιτάζει συμβόλαια που είναι ικανός να διεκδικήσει και όχι μεγάλα σε μέγεθος, όπως της Ν. Υόρκης ή του Τέξας (αγορές σχεδόν 8 δις δολάρια η κάθε μία), έχοντας ανοιχτό «παράθυρο» για συνεργασίες.
Στοχεύει και σε VLTs monitoring

Επίσης, ο όμιλος στοχεύει και σε VLTs monitoring - συστήματα εποπτείας και ελέγχου που τοποθετεί η Ιntralot για να συνδέσει τους κουλοχέρηδες. Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν 600 χιλ. μηχανές που δεν είναι συνδεδεμένες με ένα τέτοιο σύστημα που σιγουρεύει ότι όλα αυτά τα μηχανάκια λειτουργούν με τον τρόπο που πρέπει. Πολλές Πολιτείες να τα εντάξουν, κατά συνέπεια, πρόκειται για ένα νέο πεδίο διεκδικήσεων για την Intralot που εκτιμά ότι έχει πλεονέκτημα και τεχνολογική επάρκεια ώστε οι «κουλοχέρηδες» παλιότερης γενιάς να μείνουν συνδεδεμένοι με το σύστημα. «Πολλοί κουλοχέρηδες παλαιότερης γενιάς που δεν έχουν δυνατότητα διασύνδεσης, αλλά οι κάτοχοί τους θέλουν να τα λειτουργήσουν σε λειτουργία. Εμείς όμως, δίνουμε τη δυνατότητα σε κουλοχέρηδες παλαιότερης γενιάς να διασυνδέονται κεντρικά με τα συστήματα. Η Ιntralot δεν είναι κατασκευαστής τέτοιων μηχανών, όπως οι ανταγωνιστές μας που δίνουν έμφαση στα δικά τους συστήματα», σημειώθηκε χαρακτηριστικά.

Η απομόχλευση και το μοντέλο του Project Finance

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι η εταιρεία έχει μειώσει σημαντικά τη μόχλευσή της, ειδικά μετά την τελευταία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 135 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Μαζί με τις ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές και το γεγονός ότι δεν υπάρχει άμεσα κάποια να λήξη δανεισμού, σημαίνει ότι ο όμιλος προχωρά με ευκολία σε απομόχλευση. Επίσης, η Intralot είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με αμερικάνικες τράπεζες για να μπορέσει με αξιώσεις να έχει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία. Η χρηματοδότηση των καινούριων συμβάσεων που θα αναληφθούν, προγραμματίζει να γίνεται μέσα από τη διαδικασία του Project Finance, χωρίς επιβάρυνση χρέους, που θα δίνει αμέσως κερδοφορία.

Πού αλλού «κοιτάζει»

Να σημειωθεί επίσης ότι η εισηγμένη κοιτάζει δύο ακόμα μεγάλες αγορές. Η πρώτη αφορά στην Αυστραλία, όπου η χώρα είναι σε διαδικασία αλλαγής τεχνολογικής υποδομής (σε short list η Intralot, αναμένεται διαγωνισμός αρχές Απριλίου) και η δεύτερη στην Βραζιλία, όπου ήδη γίνονται συζητήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΑΙΠΕΔ: Προ των πυλών οι διαγωνισμοί για επιχειρηματικά/logistics centers 1,5 δισ. ευρώ σε Φυλή και Θεσσαλονίκη

Πέντε «μνηστήρες» για τις ΣΔΙΤ φοιτητικές κατοικίες ύψους 85 εκατ. στη Δυτική Μακεδονία

Εγνατία Οδός: Υπογραφή - «σφραγίδα» του Υπουργικού Συμβουλίου – Τα διόδια και οι εκκρεμότητες 

gazzetta
gazzetta reader insider insider