Με το δεξί μπήκε ο Ιανουάριος στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με το δεξί μπήκε ο Ιανουάριος στα περιφερειακά αεροδρόμια της Fraport
Αύξηση της επιβατικής κίνησης - Οι κερδισμένοι προορισμοί των εορτών.

Με θετικούς οιωνούς ξεκίνησε η χρονιά για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος), τα οποία τον πρώτο μήνα του έτους παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 7,4% σε σχέση με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της επιβατικής κίνησης των 14 περιφερειακών Αεροδρομίων που δημοσιοποίησε η Fraport, τον Ιανουάριο του 2024 μετακινήθηκαν 640.470 επιβάτες έναντι 596.125 επιβατών του 2023.

Η αύξηση της κίνησης μάλιστα τροφοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από τους διεθνείς επισκέπτες, οι οποίοι παρατηρήθηκαν αυξημένοι κατά 10,3% έναντι αύξησης 5,8% που σημείωσαν οι επισκέπτες εσωτερικού. Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο, οι εγχώριοι επιβάτες ήταν περισσότεροι από τους διεθνείς, 395.766 έναντι 244.704 του 2023.

Οι κερδισμένοι προορισμοί

Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση τον πρώτο μήνα της χρονιάς, ενόψει και της εορταστικής περιόδου, κατέγραψε το αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς και ακολούθησε αυτό της Καβάλας, δεδομένου ότι η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 15,2% και 14,3% αντίστοιχα και ήταν αποκλειστικά εγχώρια. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το αεροδρόμιο της Ρόδου το οποίο υποδέχθηκε 9,6% περισσότερους εγχώριους επισκέπτες σε σχέση με πέρυσι. Με υψηλά ποσοστά ανόδου, της τάξης του 9,1%, κινήθηκε και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ενώ την πεντάδα των κερδισμένων του πρώτου μήνα του νέου έτους, συμπλήρωσε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης το οποίο παρουσίασε αύξηση της τάξης του 7,5%.

Στον αντίποδα, αρνητικό πρόσημο παρουσίασαν τέσσερα αεροδρόμια. Πρόκειται για το αεροδρόμιο του Ακτίου, όπου η κίνηση καταγράφηκε κατά 4,2% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι, το αεροδρόμιο της Σάμου όπου η κίνηση ήταν 2,8% λιγότερη από πέρυσι και το αεροδρόμιο της Σκιάθου και της Κω με την επιβατική κίνηση να κλείνει στο - 2,1% και - 0,6% αντίστοιχα.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, τέλος, και η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Μυκόνου η οποία κινήθηκε οριακά ανοδικά και καταγράφηκε 0,6% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, όταν το αεροδρόμιο της Σαντορίνης παρουσίασε το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό ανόδου (7,5%) όπως αναφέρθηκε πριν.

Μονοψήφια ποσοστά ανόδου καταγράφηκαν στα λοιπά αεροδρόμιο. Συγκεκριμένα, στα Χανιά η επιβατική κίνηση καταγράφηκε 1,7% υψηλότερη από πέρυσι, στην Κέρκυρα 5,9% υψηλότερη, στη Ζάκυνθο αυξήθηκε κατά 1,8% σε σχέση με πέρυσι και στη Μυτιλήνη παρατηρήθηκε αυξημένη κατά 4,4%.

Όσο για τον μικρό αριθμό διεθνών επισκεπτών που ταξίδεψαν εκτός ελληνικής πρωτεύουσας τον Ιανουάριο η πλειονότητα προήλθε από τη Γερμανία, με Κύπριους, Ιταλούς και Ελβετούς να συμπληρώνουν το παζλ των αφίξεων εξωτερικού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Απογειώθηκε» το «Ελευθέριος Βενιζέλος» - Ρεκόρ για όλα τα αεροδρόμια της χώρας

Τουρισμός: Πώς κινήθηκε η Ελλάδα έναντι των Eυρωπαίων ανταγωνιστών της

Τουρισμός: Ποιες περιφέρειες ξεχώρισαν το 2022 και ποιες υστέρησαν σε αφίξεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider