Chevron: Μειωμένα τα κέρδη δ' τριμήνου αλλά και αύξηση μερίσματος κατά 8%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Chevron: Μειωμένα τα κέρδη δ' τριμήνου αλλά και αύξηση μερίσματος κατά 8%
Το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε αύξηση 8% στο τριμηνιαίο μέρισμα στα 1,63 δολάρια από τον Μάρτιο.

Ραγδαία μείωση εσόδων υπέστη η Chevron κατά το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το προηγούμενο έτος, επιβαρυνθείσα από μια σειρά χρεώσεων απομείωσης, αλλά η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία κατάφερε να επιστρέψει ρεκόρ μετρητών στους μετόχους της το 2023.

Η Chevron επέστρεψε 23,6 δισ. δολάρια στους επενδυτές καταβάλλοντας μερίσματα 11,3 δισ. δολαρίων και αγοράζοντας μετοχές 14,9 δισ. δολαρίων πέρυσι. Το κατάφερε παρόλο που τα κέρδη της μειώθηκαν περίπου 40% στα 21,3 δισ. δολάρια από 35,5 δισ. δολάρια το 2022.

Η Chevron είπε ότι το διοικητικό της συμβούλιο ενέκρινε αύξηση 8% στο τριμηνιαίο μέρισμα στα 1,63 δολάρια από τον Μάρτιο.

Αναλυτικά η Chevron για το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις ανακοίνωσε κέρδη ανά μετοχή στα 3,45 δολάρια προσαρμοσμένα έναντι 3,21 δολάρια αναμενόμενα ενώ στα έσοδα ανακοίνωσε 47,18 δισ. δολάρια έναντι 51,62 δισ. δολαρίων αναμενόμενων.

Τα καθαρά κέρδη της Chevron μειώθηκαν κατά 65% στα 2,3 δισ. δολάρια, ή 1,22 δολάρια ανά μετοχή, κατά τη διάρκεια του τριμήνου, από 6,4 δισ. δολάρια ή 3,33 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο πριν.

Την τελευταία περίοδο, τα περιουσιακά στοιχεία της Chevron στις ΗΠΑ κατέγραψαν απώλεια 1,35 δισ. δολαρίων λόγω της επίδρασης 1,8 δισ. δολαρίων σε χρεώσεις απομείωσης και «πλήγμα» 1,9 δισ. δολαρίων που σχετίζεται με υποχρεώσεις παροπλισμού περιουσιακών στοιχείων που είχαν πουληθεί προηγουμένως στον Κόλπο του Μεξικού.

Εξαιρουμένων των επιβαρύνσεων απομείωσης, η Chevron ανέφερε προσαρμοσμένο κέρδος 3,45 δολαρίων ανά μετοχή ξεπερνώντας την εκτίμηση της Wall Street για 3,21 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίμηνο.

Τα κέρδη από τη λειτουργία διύλισης της Chevron μειώθηκαν στα 1,15 δισ. δολάρια το τρίμηνο, μειωμένα κατά 35% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, όταν δεσμεύθηκαν κέρδη 1,77 δισ. δολαρίων. Το τμήμα υποχώρησε καθώς τα κέρδη των διυλιστηρίων στις ΗΠΑ μειώθηκαν λόγω των χαμηλότερων περιθωρίων στις πωλήσεις προϊόντων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Peloton: Διέψευσε τους αναλυτές που περίμεναν άνοδο στις πωλήσεις

Apple: Νίκησε τις εκτιμήσεις σε κέρδη και έσοδα - «Πληγή» η Κίνα

Exxon Mobil: Κέρδισε τις προβλέψεις με κέρδη 36 δισ. δολάρια το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider