Shell: Αποχωρεί από τη Νιγηρία μετά από σχεδόν ένα αιώνα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Shell: Αποχωρεί από τη Νιγηρία μετά από σχεδόν ένα αιώνα
Η Shell αναμένεται να ολοκληρώσει σχεδόν έναν αιώνα εργασιών στις χερσαίες εκµεταλλεύσεις κοιτασµάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νιγηρίας, αφού συμφώνησε να πουλήσει τη θυγατρική της εκεί σε μια κοινοπραξία πέντε κυρίως τοπικών εταιρειών για έως και 2,4 δισ. δολάρια.

Η Shell αναμένεται να ολοκληρώσει σχεδόν έναν αιώνα εργασιών στις χερσαίες εκµεταλλεύσεις κοιτασµάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νιγηρίας, αφού συμφώνησε να πουλήσει τη θυγατρική της εκεί σε μια κοινοπραξία πέντε κυρίως τοπικών εταιρειών για έως και 2,4 δισ. δολάρια.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο βρετανικός ενεργειακός γίγαντας πρωτοστάτησε στις επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της αφρικανικής χώρας ξεκινώντας τη δεκαετία του 1930. Πάλεψε για χρόνια με εκατοντάδες χερσαίες πετρελαιοκηλίδες ως αποτέλεσμα κλοπών, δολιοφθορών και λειτουργικών ζητημάτων που οδήγησαν σε δαπανηρές επισκευές και μεγάλες αγωγές.

Από το 2021 έχει ξεκινήσει η επιδίωξη της εταιρείας να πουλήσει τις δραστηριότητές της στην Νιγηρία, ωστόσο θα παραμείνει ενεργή στον περισσότερο κερδοφόρο και λιγότερο υπεράκτιο τομέα της χώρας. Η έξοδος της Shell αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου υποχώρησης των δυτικών εταιρειών ενέργειας από την Νιγηγρία, καθώς επικεντρώνονται σε νεότερες και πιο κερδοφόρες δραστηριότητες. Η Exxon Mobil, η ιταλική Eni και η νορβηγική Equinor έχουν συνάψει συμφωνίες για την πώληση περιουσιακών στοιχείων στη χώρα τα τελευταία χρόνια.

Η βρετανική εταιρεία θα πουλήσει την Shell Petroleum Development Company of Nigeria Limited (SPDC) έναντι 1,3 δισ. δολαρίων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ενώ οι αγοραστές θα καταβάλουν πρόσθετη πληρωμή έως και 1,1 δισ. δολαρίων σχετικά με προηγούμενες απαιτήσεις κατά την ολοκλήρωση.

«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για τη Shell στη Νιγηρία, ευθυγραμμισμένη με την πρόθεσή μας να εγκαταλείψουμε την χερσαία παραγωγή πετρελαίου στο Δέλτα του Νίγηρα, απλοποιώντας το χαρτοφυλάκιό μας και επικεντρώνοντας μελλοντικές, πιο πειθαρχημένες επενδύσεις μας στη Νιγηρία στις θέσεις Deepwater και Integrated Gas», δήλωσε η εταιρεία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JPMorgan: Η Ινδία η νούμερο 1 αγορά στην Ασία

Μικρή πτώση για το πετρέλαιο παρά την αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα

Προς ιστορικό ρεκόρ το ουράνιο: Στα 103 δολάρια - Υψηλό από το 2007

gazzetta
gazzetta reader insider insider