Wall Street: Οι «Υπέροχες Επτά» θα συνεχίσουν να «καλπάζουν» και το 2024;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Οι «Υπέροχες Επτά» θα συνεχίσουν να «καλπάζουν» και το 2024;
Οι μετοχές των Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta και Tesla, ήταν το απόλυτο success story της χρονιάς. Όμως οι αμφιβολίες έχουν αρχίσει να γυροφέρνουν τους επενδυτές.

Καθώς μια ισχυρή χρονιά στις μετοχές των ΗΠΑ έφτασε στο τέλος της, οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιμετωπίζουν μια δυνητικά συνεπακόλουθη επιλογή το 2024: Να παραμείνουν στα χαρτοφυλάκια τους με τα λίγα ονόματα εταιρειών τεχνολογίας που έχουν αυξήσει τους μετοχικούς δείκτες ή να δοκιμάσουν την τύχη τους και στην υπόλοιπη αγορά.

Οι μετοχές των λεγόμενων «Υπέροχων Επτά», δηλαδή της Apple, της Microsoft, της Alphabet, της Amazon, της Nvidia, της Meta και της Tesla, μεμονωμένα εκτινάχθηκαν μεταξύ περίπου 50% και 240% το 2023, καθιστώντας τες μεταξύ των πιο ανταποδοτικών στοιχημάτων της αγοράς.

Όπως αναφέρει το Reuters, λόγω της μεγάλης βαρύτητάς τους στον S&P 500, οι «επτά» ήταν υπεύθυνοι για σχεδόν τα δύο τρίτα της ανόδου 24% του δείκτη φέτος, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο S&P 500 κατέγραψε τα μεγαλύτερα κέρδη του από το 2021. Ο Nasdaq Composite, ο οποίος εστιάζει περισσότερο στην τεχνολογία, αυξήθηκε κατά 43,4% φέτος - η μεγαλύτερη ετήσια άνοδός του από το 2020.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων σε πρόσφατη έρευνα της BofA Global Research, δήλωσαν ότι η κατοχή των συγκεκριμένων επτά μετοχών, ήταν το κομμάτι της αγοράς που επικρατούσε «ο μεγαλύτερος συνωστισμός».

Ωστόσο, οι προσδοκίες ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος, παράλληλα με την πεποίθηση ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση, έχουν αφυπνίσει άλλα μέρη της αγοράς τις τελευταίες εβδομάδες. Εν τω μεταξύ, ορισμένοι επενδυτές έχουν την άποψη ότι τα τεράστια ράλι στις μετοχές των «επτά», μπορεί να τις έχουν αφήσει υπερτιμημένες ή ευάλωτες σε αυτούς που θα επιδοθούν σε profit-taking.

«Όταν έχετε επτά εταιρείες που είναι τεράστιες στον δείκτη και όλες ανεβαίνουν, αυτό είναι καλό για την αγορά», δήλωσε ο Jonathan Cofsky, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για την ομάδα Global Technology and Innovation της Janus Henderson Investors. «Αλλά πιστεύω ότι υπάρχουν πιθανώς περισσότερες ευκαιρίες στην υπόλοιπη αγορά, ανάλογα με τα ποσοστά και την οικονομία».

Στοιχεία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τον Όμιλο Apollo έδειξαν ότι το 72% των μετοχών του S&P 500 παρουσίασαν χαμηλότερες επιδόσεις από τον δείκτη φέτος, που βίωσε μια χρονιά ρεκόρ.

Με τη επιρροή που έχουν οι «Υπέροχοι Επτά» στον S&P 500, μια κακή χρονιά για αυτή την ομάδα μετοχών θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ευρύτερη αγορά, εάν οι άλλες μετοχές δεν μαζέψουν τις απώλειες.

Άλλοι σημαντικοί παράγοντες για την αγορά το επόμενο έτος περιλαμβάνουν το εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί, επιτρέποντας στη Fed να μειώσει τα επιτόκια με τον ρυθμό που αναμένουν οι αγορές, καθώς και η συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ. Η περίοδος πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την αστάθεια της αγοράς.

Φυσικά, άλλοι τομείς της αγοράς μπορεί να δυσκολεύονται να αναπαράγουν χαρακτηριστικά που προσέλκυσαν τους επενδυτές στις μετοχές των «επτά». Το μέγεθος και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά τους, τις έκαναν καταφύγιο για επενδυτές που ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις από την επιθετική νομισματική πολιτική, που η Fed ξεκίνησε να κατευνάσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Ο ενθουσιασμός σχετικά με τις προοπτικές από την αναδυόμενη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, βοήθησε επίσης να προωθηθούν ορισμένες από τις μεγάλες επιτυχίες του 2023, συμπεριλαμβανομένων των Nvidia και Microsoft, που οι μετοχές τους αύξησαν την αξία τους κατά 239% και 57%, αντίστοιχα.

Ένας άλλος παράγοντας είναι η κερδοφορία: Η ομάδα των «Υπέροχων Επτά» αναμένεται συνολικά να σημειώσει αύξηση κερδών 39,5% το 2023, έναντι πτώσης 2,6% για τον υπόλοιπο S&P 500, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG. Η αύξηση των κερδών τους αναμένεται να συνεχιστεί το 2024, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Αλλά οι μετοχές των «Υπέροχων Επτά» διαπραγματεύονται σε πιο ακριβές αποτιμήσεις, σε σχέση μετά τα κέρδη τους. Σύμφωνα με την LSEG Datastream, πρόσφατα διαπραγματεύτηκαν με μέσο όρο προθεσμιακής αναλογίας τιμής προς κέρδη 33,6 φορές, ενώ για τον S&P 500 ήταν 19,8 φορές.

Η Vontobel Quality Growth που στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της κατέχει τη Microsoft, την Amazon και την Alphabet, αλλά όχι τις άλλες τέσσερις εταιρείες καθώς Matt Benkendorf, ο επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων βλέπει περισσότερες λειτουργικές προκλήσεις.

Ο Cofsky, από την πλευρά του ανέφερε ότι τα funds που διαχειρίζεται κατέχουν τουλάχιστον μερικές από τις μετοχές των Υπέροχων Επτά», αλλά βλέπει πιθανή μια εναλλαγή σε μετοχές τεχνολογίας μικρής ή μεσαίας κεφαλαιοποίησης το 2024, εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να υποχωρούν.

Ο Brian Belski, επικεφαλής στρατηγικής της BMO Capital Markets, συνέστησε στους επενδυτές να κατέχουν «λίγο από όλα» το επόμενο έτος, δεδομένης της «προσδοκίας του για σημαντική διεύρυνση της συμμετοχής και άλλων μετοχών (στον S&P 500)», σε σχέση με το 2023.

Άλλοι πάντως πιστεύουν ότι οι «Υπέροχες Επτά» θα συνεχίσουν να προσελκύουν επενδυτές, ελπίζοντας σε επανάληψη της απόδοσής τους του 2023.

Η κυριαρχία του «Υπέροχων Επτά» σε βασικούς δείκτες σημαίνει ότι ανήκουν ευρέως σε αμοιβαία κεφάλαια και ETF και μπορεί να ωφεληθούν καθώς τα χρήματα βγαίνουν από το «μπαούλο» και τοποθετούνται στις μετοχές, δήλωσε ο Francisco Bido, ανώτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην F/m Investments. Στα χαρτοφυλάκια του υπάρχουν ως μακροπρόθεσμες συμμετοχές μετοχές των «επτά», εκτός από την Tesla.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μετοχές τεχνολογίας: Το 2023 ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές τους εδώ και δύο δεκαετίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider