Αναβαθμίζεται το e-katanalotis.gr και αυξάνονται οι έλεγχοι στην αγορά το 2024 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναβαθμίζεται το e-katanalotis.gr και αυξάνονται οι έλεγχοι στην αγορά το 2024 
Οι αλλαγές που προωθεί το ΥΠΑΝ στα ψηφιακά κρατικά εργαλεία για τους καταναλωτές.

Ανανεωμένα ψηφιακά εργαλεία θα έχει μελλοντικά, στη διάθεσή του ο Έλληνας καταναλωτής, όπως προκύπτει από το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Ανάπτυξης για το 2024, που ενσωματώνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής της Γενικής Γραμματείας Συντονισμού.

Για την ακρίβεια, με στόχο την ενδυνάμωση του μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων, το ΥΠΑΝ σχεδιάζει ήδη την επέκταση των δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών εργαλείων που ενημερώνουν τους καταναλωτές σχετικά με τις τιμές και που υποδέχονται τυχόν καταγγελίες για παράνομες συμπεριφορές.

Προς αναβάθμιση τα τρία κρατικά ψηφιακά εργαλεία

Σε αυτό το πλαίσιο και βάσει του Σχεδίου δράσης, έως το 4ο τρίμηνο του 2024 θα έχουν επεκταθεί οι δυνατότητες του e-katanalotis, θα έχει αναμορφωθεί το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, fuelprices.gr ενώ θα εμπλουτιστούν και οι δυνατότητες του ιστοτόπου που υποδέχεται τις καταγγελίες των καταναλωτών kataggelies.mindev.gov.gr.

Στην περίπτωση του e-katanalotis.gr του ιστοτόπου που αποτελεί σήμερα ένα βασικό παρατηρητήριο των τιμών αγοράς βασικών ειδών σούπερ μάρκετ σχεδιάζεται η επέκταση των δυνατοτήτων σύγκρισης τιμών της πλατφόρμας και η αύξηση των κωδικών προϊόντων για τα οποία παρέχονται πληροφορίες. Να θυμίσουμε πως μέχρι τώρα η πλατφόρμα ενημερώνει για τις τιμές σε βασικές κατηγορίες προϊόντων τα οποία εντάσσονται και στο Καλάθι του Νοικοκυριού, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσφέρει μια συνολική εικόνα της αγοράς. Στόχος είναι, μέσω της αναβάθμισης την οποία προωθεί ήδη η εταιρεία Warply που την έχει αναπτύξει, να περιλαμβάνει το σύνολο των προϊόντων που τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν στα διαδικτυακά τους καταστήματα (eshop). Επιπλέον σχεδιάζεται και η δυνατότητα σύγκρισης όχι απλά μεμονωμένων ειδών όπως ισχύει σήμερα, αλλά και ενός συνόλου, ώστε να υπάρχει εικόνα τι θα πληρώσει συνολικά ο καταναλωτής για ένα συγκεκριμένο καλάθι προϊόντων που έχει ανάγκη.

Στην περίπτωση του fuelprices.gr προωθείται η βελτίωσή της εικόνας και της ποιότητας των στατικών στοιχείων που παρέχονται αλλά και η επέκταση των δυνατοτήτων του.

Τέλος όσον αφορά στο kataggelies.mindev.gov.gr, προβλέπεται η ενίσχυσή του με δυνατότητες χρήσης βίντεο / γεωεντοπισμού ώστε να μπορούν να αξιοποιούνται στοιχεία που υποβάλλονται με τις καταγγελίες ως αξιόπιστα αποδεικτικά.

Με στόχο την ενίσχυση των καταναλωτών σε ρυθμιστικό επίπεδο σχεδιάζεται επίσης, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή και η δημιουργία ενιαίου Κώδικα που θα ενισχύσει την ασφάλεια δικαίου, η παρακολούθηση και ενεργή συμμετοχή στη συνδιαμόρφωση σε ενωσιακό επίπεδο των προτάσεων Οδηγιών σχετικά με το greenwashing, την επασκευασιμότητα των καταναλωτικών προϊόντων και την προστασία του καταναλωτή στο πλαίσιο των υπηρεσιών πληρωμών καθώς και η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου για τις ενώσεις καταναλωτών.

Mystery shoppers και αύξηση των ελέγχων

Παράλληλα βέβαια προβλέπεται και ο εκσυγχρονισμός αλλά και εμπλουτισμός των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, με την προσθήκη ακόμα και ειδικού μηχανισμού για τους mystery shoppers.

Συγκεκριμένα σχεδιάζεται αύξηση των ελέγχων κατά 3% σε σύγκριση με το στόχο του 2023, ήτοι 15.630 έλεγχοι έως το 4ο τρίμηνο 2024.

Η αύξηση μάλιστα προβλέπεται και για τις δύο κατηγορίες ελέγχων: την εξέταση καταγγελιών αλλά και ελέγχους που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία της υπηρεσίας. Σε αυτή την τελευταία περίπτωση δε αναμένεται να προωθηθεί έως το 3ο τρίμηνο του νέου έτους και η θέσπιση διαδικασίας και μηχανισμού εφαρμογής του mystery shopping.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ένωση Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας στο δρόμο του AI μετασχηματισμού με τη Microsoft

Πληθωρισμός τροφίμων: Αύξηση 23% για τα έλαια και τα λίπη στην ΕΕ το α' τρίμηνο

Μητσοτάκης: Η ενίσχυση της ΔΙΜΕΑ ένα μόνο βέλος στη φαρέτρα μας για την ακρίβεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider