Τράπεζες: Ομολογιακές εκδόσεις για κεφάλαια MREL 5,5 δισ. ευρώ έως τέλος του 2025

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: Ομολογιακές εκδόσεις για κεφάλαια MREL 5,5 δισ. ευρώ έως τέλος του 2025
Ευνοϊκές συνθήκες για την συμπλήρωση των κεφαλαίων που απομένει να αντλήσουν για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL μέχρι τα τέλη του 2025, έχουν μπροστά τους τέσσερις ελληνικές σημαντικές τράπεζες μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023. Για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL οι τέσσερις τράπεζες έχουν εκδώσει από το 2018 ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 13 δισ. ευρώ.

Ευνοϊκές συνθήκες για την συμπλήρωση των κεφαλαίων που απομένει να αντλήσουν για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL (Ελάχιστη Απαίτηση Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων) μέχρι τα τέλη του 2025, έχουν μπροστά τους τέσσερις ελληνικές σημαντικές τράπεζες μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης στο τέλος Ιουνίου 2023 (SRB MREL Dashboard) και τις επιπλέον εκδόσεις ομολόγων εντός του 2023, απομένουν περίπου 5,5 δισ. ευρώ που οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να καλύψουν από αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις το 2024 και το 2025. Όπως αναφέρεται στην Ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ, οι τέσσερις σημαντικές ελληνικές τράπεζες έχουν εκδώσει ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 13 δισ. ευρώ από το 2018, με βασικό σκοπό την κάλυψη της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL). Από το υφιστάμενο υπόλοιπο ύψους περίπου 12,6 δισ. ευρώ, τα 7,5 δισ. ευρώ έχουν αντληθεί μέσω έκδοσης τίτλων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior), ενώ τα 5,1 δισ. έχουν αντληθεί με την έκδοση τίτλων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (subordinated).

Το μεσοσταθμικό τοκομερίδιο του συνόλου των εκδόσεων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας είναι 5,3% και εκείνο των τίτλων χαμηλής προτεραιότητας 7,5%. Παρά την αυστηροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών διεθνώς κατά το τρέχον έτος, οι αποδόσεις των ομολόγων των τραπεζών στη δευτερογενή αγορά ακολούθησαν πτωτική πορεία, μετά την άνοδό τους τον Μάρτιο λόγω των τραπεζικών προβλημάτων στις ΗΠΑ. Οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας βρίσκονται πλέον σε παρόμοια επίπεδα με τις αποδόσεις ευρωπαϊκών τραπεζικών ομολόγων με αντίστοιχη πιστοληπτική αξιολόγηση (high yield), ενώ σύγκλιση παρουσιάζουν τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα Tier 2 προς τους αντίστοιχους τίτλους άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών.

Ενδεικτικά, μετά την ανακοίνωση των θετικών προοπτικών από τον οίκο S&P τον Απρίλιο για την κρατική πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδος, ο μέσος όρος των αποδόσεων των τραπεζικών ομολόγων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, σταθμισμένος ως προς την αξία των υποκείμενων ομολόγων, έχει μειωθεί κατά 255 μ.β. Η πρόσφατη αναβάθμιση της κρατικής πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας στην Επενδυτική Κατηγορία και η βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των τραπεζών, η οποία οδηγεί σε μείωση της απόστασής τους από την Επενδυτική Κατηγορία, αναμένεται να μετριάσουν τις επιπτώσεις που ασκούν οι αυξήσεις των επιτοκίων στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών από τις αγορές ομολόγων.

Σημειώνεται ότι το 2023 και ειδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο, υπήρξαν ομολογιακές εκδόσεις και από επιχειρήσεις. Στην εγχώρια αγορά, έως τα μέσα Δεκεμβρίου του 2023, είχαν εκδοθεί από ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις ομόλογα συνολικού ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, με υφιστάμενο υπόλοιπο περίπου 4,1 δισ. ευρώ. Από το 2013, ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις έχουν εκδώσει σε διεθνείς αγορές, μέσω θυγατρικών τους, ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 12,6 δισ. ευρώ, ενώ το υφιστάμενο υπόλοιπο, μετά τις ενδιάμεσες λήξεις, είναι 4,8 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έξι τάσεις για την ελληνική οικονομία το 2023 – Οι προκλήσεις για το 2024

Τράπεζες: Αγώνας μετ' εμποδίων η πιστωτική επέκταση το 2023 – Υψηλή ρευστότητα χωρίς αντίστοιχη ζήτηση

Οι νέες ηλεκτρονικές απάτες και πώς να προστατευθείτε από τους επιτήδειους

gazzetta
gazzetta reader insider insider