ΗΡΑΚΛΗΣ: «Πρασινίζει» με επενδύσεις 600 εκατ., «βλέπει» τζίρο 0,8 δισ. – Το «Olympus» και το Ελληνικό

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΡΑΚΛΗΣ: «Πρασινίζει» με επενδύσεις 600 εκατ., «βλέπει» τζίρο 0,8 δισ. – Το «Olympus» και το Ελληνικό
Το project «OLYMPUS» στην Εύβοια των 320 εκατ. ευρώ και οι δράσεις για μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Αναμένεται άνοδος κύκλου εργασιών και κέρδη EBIT 200 εκατ. ευρώ έως το 2030. Η στρατηγική της τσιμεντοβιομηχανίας για «Επιτάχυνση της πράσινης Ανάπτυξης». Τι ανέφερε ο CEO σε ενημερωτική συνάντηση.

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 600 εκατ. ευρώ προωθεί η γνωστή τσιμεντοβιομηχανία ΗΡΑΚΛΗΣ με στόχο, μεταξύ άλλων, και να «πρασινίσει» την παραγωγική δραστηριότητα και τα προϊόντα του μειώνοντας στο ελάχιστο το ανθρακικό αποτύπωμα. Όπως ανέφερε χτες ο CEO του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ, κ. Δημήτρης Χανής, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των media, την πενταετία 2019-2023 οι επενδύσεις του γκρουπ προσεγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2024 έως το 2027 εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ.

Το project «OLYMPUS»

Μεγάλο μέρος των επενδύσεων σχετίζονται με το project «OLYMPUS», το οποίο αφορά στον πράσινο μετασχηματισμό του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ στο Μηλάκι Ευβοίας σε εγκατάσταση μηδενικού αποτυπώματος άνθρακα (net zero carbon), με αξιοποίηση καινοτόμων τεχνολογιών δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για επένδυση συνολικού ύψους 320 εκατ., εκ των οποίων το Ταμείο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Innovation Fund) θα καλύψει κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 124,5 εκατ. ευρώ. Από τη λειτουργία της τεχνολογίας που θα υιοθετηθεί, η ετήσια αποφυγή εκπομπών CO2 υπολογίζεται στους 1εκατ. τόνους. Το έργο αναμένεται να έχει σημαντικό θετικό αποτύπωμα σε τοπικό επίπεδο, μέσα από τη δημιουργία 1.000 θέσεων εργασίας στη φάση της κατασκευής, και συνεργασιών με αναδόχους έργων και προμηθευτές, συμβάλλοντας στη συνολική οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Από το τέλος του 2028 θα διαθέσει στην αγορά το τσιμέντο ECOPlanetZERO με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα.

To insider.gr είχε αναφερθεί προ μηνών στο έργο αυτό και στην αίτηση του ομίλου για ένταξή του στις διατάξεις του Ν.4864/2021 ως «Εμβληματική Επένδυση Εξαιρετικής Σημασίας», με τη διοίκηση του γκρουπ χτες να σημειώνει ότι η ενίσχυση επί της ουσίας θα αφορά σε ένα μικρό ποσό, της τάξεως των 25 – 30 εκατ. ευρώ, και οι υπόλοιποι πόροι προφανώς θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια και δανεισμό (πέραν της παραπάνω συμβολής των 320 εκατ.). Το project θα έχει ολοκληρωθεί το 2028 και από το 2029 θα συμβάλει στον στόχο του ομίλου προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα στην παραγωγή και στο προϊόν, προβλέποντας προφανώς και σε μείωση του κόστους πχ. κατά 30% (οι επενδύσεις είναι 80% «πράσινες»).

Τα μερίδια, ο τζίρος και τα κέρδη

Ο όμιλος στην παρούσα φάση έχει μερίδιο στην εγχώρια αγορά τσιμέντου περί το 47%, πάνω από το αντίστοιχο της ΤΙΤΑΝ (εκτιμήθηκε σε 35% - 37%), η οποία συνολικά έχει τζίρο κάπου στα 1,2 δισ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε σημαντικά από τα 220 εκατ. ευρώ το 2019 σε 373 εκατ. πέρυσι και υπολογίζεται για το 2023 σε πάνω από 400 – 420 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις της διοίκησης του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ κάνουν λόγο για τζίρο 800 εκατ. ευρώ το 2030. Αντίστοιχα, τα EBIT (κέρδη προ φόρων και τόκων) το 2029 ήταν στα 18 εκατ. ευρώ, το 2022 ανήλθαν σε 30 εκατ.,, φέτος υπολογίζονται σε πάνω από 45 εκατ. ενώ για το 2030 ο στόχος είναι να προσεγγίσουν τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι αγορές – «κλειδί» και το Ελληνικό

Προσεχώς η εγχώρια αγορά τσιμέντου υπολογίζεται συνολικά σε 3,7 εκατ. τόνους, με το μερίδιο του ΗΡΑΚΛΗ να προσεγγίζει τους 1,8 εκατ. τόνους, ενώ στην 5ετία προβλέπεται να ενισχυθεί σε 4,6 εκατ. τόνους. Το capacity του κλάδου υπολογίζεται σε 8,5 εκατ. τόνους. Τα πολλά και μεγάλα έργα που προχωρούν στην εγχώρια αγορά, τα ιδιωτικά projects όπως το Ελληνικό όπου ήδη ο όμιλος έχει παρουσία μέσω του κτηρίου ΑμεΑ (έχει παραδοθεί ήδη), της παροχής προϊόντων στην υπογειοποίηση της Λ. Ποσειδώνος και προφανώς στον Riviera Tower (ήδη με τη σκυροδέτηση θεμελίων, ενδεχομένως και με την κατασκευή του πύργου κατοικιών όπως εκτιμά ότι έχει δώσει ανταγωνιστική προσφορά), οι οικιστικές αναπτύξεις κ.α. προφανώς στηρίζουν και έχουν αναθερμάνει την εσωτερική αγορά. Στο εξωτερικό, και σε περιοχές όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και σε χώρες της Αφρικής, εξάγει περί τους 1,2 με 1,3 εκατ. τόνους.

Σε σχέση με τις τιμές στην αγορά, όπως σημειώθηκε έχει καταγραφεί αύξηση περί το 25% στα τελευταία 2-3 έτη, καθώς οι τιμές ανέβηκαν κατά 7-8 ευρώ/τόνο το 2022 και κατά 9-10 ευρώ/τόνο επιπλέον το 2023, ενώ προβλέπεται περαιτέρω άνοδος. Συνολικά, από τα 85 ευρώ τον τόνο οι τιμές ανέβηκαν σε 112-113 ευρώ/τόνο στην παρούσα φάση.

Οι επενδύσεις με φ/β

Ο κ. Χανής σημείωσε επίσης ότι στο εργοστάσιο στο Μηλάκι θα λειτουργήσει και εγκατάσταση με φ/β ισχύος 10MW, από τις αρχές 2025, μια επένδυση 8 εκατ. ευρώ η οποία θα αναπτυχθεί από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ). Επίσης, προβλέπονται και άλλα ανάλογες επενδύσεις (π.χ. 20MW στο εργοστάσιο στον Βόλο, που μάλιστα έπαθε και ζημιές από την πρόσφατη θεομηνία), ενώ ο στόχος είναι έως το 2030 το περίπου 70% της ενέργειας που χρησιμοποιεί το ενεργοβόρο γκρουπ να προέρχεται από ΑΠΕ.

Ο όμιλος το 2019 απασχολούσε 617 άτομα ενώ πλέον το ανθρώπινο δυναμικό ανήλθε σε 950 εργαζόμενους.

Σημαντική η ελληνική θυγατρική

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Χανής αναφέρθηκε και στη στήριξη της τσιμεντοβιομηχανίας από την μητρική LafargeHolcim (παρουσία σε 19 χώρες στην Ευρώπη αλλά και στη Β. Αμερική), σημειώνοντας ότι η ελληνική θυγατρική θεωρείται μία από τις 6-7 πιο σημαντικές του ομίλου, με σημαντική προοπτική τουλάχιστον για τα επόμενα 7-10 έτη λόγω των έργων που υλοποιούνται ή έρχονται, με σημαντικό μερίδιο, που έδειξε αντοχές στα δύσκολα έτη, ενώ αποτελεί και ενός είδους ανάχωμα για τη διείσδυση άλλων κοντινών αγορών (Αιγύπτου αλλά και Τουρκίας, από την οποία γίνονται εισαγωγές που αντιστοιχούν σε μερίδιο 2%-3%, όχι με χύδην φορτίο αλλά με σακιά). Ο Όμιλος Εταιριών ΗΡΑΚΛΗΣ, μέλος της Holcim, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός τσιμέντου, αδρανών και σκυροδέματος στην Ελλάδα, έχοντας περισσότερα από 110 χρόνια παρουσίας στην αγορά, με ένα δίκτυο περισσότερων από 50 παραγωγικών και εμπορικών εγκαταστάσεων ανά την Ελλάδα.

Η στρατηγική «Επιτάχυνση της πράσινης Ανάπτυξης»

Πάντως, όπως ήδη αναφέρθηκε, ο όμιλος δίνει έμφαση στο «πρασίνισμα» της παραγωγής και του προϊόντος του, θέλοντας, με οδηγό την «πράσινη» στρατηγική και με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, να πρωτοστατήσει στην απανθρακοποίηση της βιομηχανίας και του κατασκευαστικού κλάδου, και στην ενεργειακή μετάβαση για ένα μέλλον με μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα. Η στρατηγική του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ 2021-2025 «Επιτάχυνση της πράσινης Ανάπτυξης» διαρθρώνεται σε τρεις πυλώνες: ΔΙΑΡΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΥΨΗΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ, ΗΓΕΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ. Όπως σημειώνει η εταιρεία, σε ένα διεθνές ευμετάβλητο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από έντονες πληθωριστικές πιέσεις, γεωπολιτική αστάθεια και διαδοχικές κρίσεις (κλιματική, υγειονομική, ενεργειακή), ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ εστιάζει από το 2019 σε επενδύσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας και την τεχνολογική αναβάθμιση των εγκαταστάσεών του, την ενίσχυση της θέσης του στο σκυρόδεμα και τα αδρανή υλικά και την είσοδο σε νέες δραστηριότητες.

Κύριες προτεραιότητες με στόχο την διαρκή ανάπτυξη είναι η περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του Ομίλου στο σκυρόδεμα και τα αδρανή, με 2 επενδύσεις που άλλαξαν τα εγχώρια δεδομένα στους συγκεκριμένους τομείς:

  • Το 2022, η εξαγορά των δραστηριοτήτων αδρανών υλικών και σκυροδέματος της ΧΑΛΥΨ Δομικά Υλικά Α.Ε. (Heidelberg) περιλαμβάνει ένα λατομείο αδρανών υλικών και δύο μονάδες σκυροδέματος στην Αττική.
  • Το 2023, με την εξαγορά της ΛΑΡΣΙΝΟΣ Α.Ε. επεκτείνει το εμπορικό του δίκτυο και έχει πλέον τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη στη χώρα. Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ διαθέτει σήμερα 40 μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και 15 λατομεία αδρανών υλικών.
  • Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας και είσοδος σε νέες δραστηριότητες μέσω εξαγορών και κοινοπραξιών.
  • Νέες πράσινες μονάδες παραγωγής σκυροδέματος – Η 1η πράσινη μονάδα με EPD ολοκληρώθηκε στο “The Ellinikon” για τις ανάγκες του έργου.

Ο όμιλος εστιάζει στην καινοτομία και βιωσιμότητα μέσω διάφορων προγραμμάτων – επενδύσεων, πέραν του OLYMPUS Project. Στον τομέα αυτόν ξεχωρίζουν:

  1. Πεδίο Εφαρμογής (Scope) 1: Παραγωγική διαδικασία τσιμέντου, σταθερή αύξηση της χρήσης εναλλακτικών Α’ υλών, ενεργειακή αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων: 2019: 25% υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων, 2023: 45% υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων, 2028: 90% υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων.
  2. Πεδίο Εφαρμογής (Scope) – Ενέργεια: Διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος και εξοικονόμηση φυσικών πόρων με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά, με προτεραιότητα εφαρμογής τα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου.
  3. Πεδίο Εφαρμογής (Scope) 3 - Εφοδιαστική αλυσίδα: Σταδιακή αντικατάσταση του στόλου οχημάτων μεταφοράς των προϊόντων μας με ηλεκτρικά οχήματα, φιλικά προς το περιβάλλον. Τα πρώτα 100% ηλεκτρικά οχήματα μεταφοράς σκυροδέματος αξιοποιούνται ήδη στο The Ellinikon.
  4. Πράσινες Λύσεις & καινοτόμα Προϊόντα: Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛHΣ προσφέρει ένα ολοκληρωμένο χαρτοφυλάκιο «πράσινων» λύσεων με βελτιωμένο ανθρακικό αποτύπωμα μέσα από τις σειρές ECOPlanet και ECOPact. Επίσης, η νέα σειρά DYNAMax. Σκυροδέματα υψηλών επιδόσεων, τα οποία χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλές αντοχές, μεγάλο μέτρο ελαστικότητας και ανθεκτικότητα στον χρόνο, ιδανικά για πολυώροφα κτίρια και πολύπλοκες υποδομές με μειωμένο ανθρακικό αποτύπωμα σε όλο τον κύκλο ζωής τους.
  5. Αειφόρες κατασκευές – Κυκλικότητα: Το 2022 με την είσοδο στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) ΠΕΔΜΕΔΕ ECO ο Όμιλος δημιούργησε νέα δεδομένα στην εναλλακτική διαχείριση των ΑΕΚΚ. Σήμερα έχει 3 Μονάδες επεξεργασίας ΑΕΚΚ. Το 2023 ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ ανακύκλωσε/αξιοποίησε 100.000 τόνους ΑΕKΚ ως πρώτη ύλη στην παραγωγή τσιμέντου, ενώ οι προβλέψεις για τα επόμενα έτη κάνουν λόγο για 500.000 τόνους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider