Nova: Με θετικό πρόσημο έκλεισε το εννεάμηνο

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Nova: Με θετικό πρόσημο έκλεισε το εννεάμηνο
Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της United για την ελληνική θυγατρική.

Ενισχυμένη λειτουργική κερδοφορία και αυξημένες επενδύσεις δείχνουν τα αποτελέσματα της Nova για το εννεάμηνο του έτους, με τα έσοδα της εταιρείας να κινούνται ωστόσο σε οριακά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η μητρική, τα έσοδα της Nova στο εννεάμηνο έφτασαν τα 612 εκατ. ευρώ, από 601 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 2%.

Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων κι αποσβέσεων (EBITDAal), έφτασαν τα 205 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 12% από πέρυσι που είχαν διαμορφωθεί στα 183 εκατ. ευρώ, χάρη στις συνέργειες που αναπτύσσονται με την μητρική εταιρεία, η οποία έχει διευρύνει την παρουσία της σε 7 χώρες των Βαλκανίων. (Σλοβενία, Σερβία, Κροατία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και Βουλγαρία).

Σε επίπεδο πελατειακής βάσης, ο συνολικός αριθμός πελατών κινητής τηλεφωνίας της Nova (συμβόλαια και καρτοκινητή) παρουσίασε αύξηση της τάξης του 2% σε ετήσια βάση φτάνοντας στο τέλος Σεπτεμβρίου στα 2.213 εκατ. από 2,172 εκατ. στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2022. Ο αριθμός των σταθερών συνδέσεων παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με το πρώτο εξάμηνο του έτους, φτάνοντας τα 1,2 εκατ. ενώ οι πελάτες της συνδρομητικής έφτασαν τις 428 χιλιάδες.

Μειωμένο κατά 2% ήταν τέλος το μικτό μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (blended ARPU) στο σύνολο του πελατολογίου της, φτάνοντας στα 22,8 ευρώ από 23,1 ευρώ εξαιτίας της επιθετικής εμπορικής πολιτικής που ακολούθησε η εταιρεία όλο το προηγούμενο διάστημα. Το μέσο μηνιαίο έσοδο στην κινητή παραμένει στα 12,1 ευρώ, οριακά μειωμένο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 (12,2 ευρώ).

Ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος συνέχισε και τις επενδύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών του. Ειδικότερα όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα οι επενδύσεις ήταν ενισχυμένες κατά 8% φτάνοντας τα 200 εκατ. ευρώ από 185 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Μάλιστα οι επενδύσεις στην ελληνική θυγατρική παρουσίασαν αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τις συνολικές επενδύσεις του ομίλου της United, οι οποίες καταγράφηκαν μειωμένες κατά 11% φτάνοντας τα 455 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο μητρικής, τα EBITDAal ενισχύθηκαν κατά 10% και ανήλθαν στα 751 εκατ. ευρώ, ενώ ο τζίρος έφτασε στο εννεάμηνο τα 2.045 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 7%, με τη Nova να αντιπροσωπεύει το 30% αυτού. Τέλος, χάρη στην πώληση της μονάδας υποδομών πύργων κινητής τηλεφωνίας σε Βουλγαρία, την Κροατία και τη Σλοβενία στην σαουδαραβική TAWAL έναντι 1,218 δισ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη της United Group άγγιξαν τα 453 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών περίπου 150 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, μειώνοντας το καθαρό δανεισμό της από περίπου 5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2022, σε 3,99 δισ. ευρώ στο τέλος του περασμένου Σεπτεμβρίου

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Nova φέρνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αθήνας

United Group: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί σχετικά με τη δραστηριότητα στη Βόρεια Μακεδονία

Τον Δεκέμβριο κληρώνει για το τηλεοπτικό «σπίτι» του Champions League - Cosmote TV και Nova στη μάχη της διεκδίκησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider