Μασκ: Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει με τις απεργίες των εργαζομένων της Tesla στη Σουηδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μασκ: Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει με τις απεργίες των εργαζομένων της Tesla στη Σουηδία
Φώτο: Getty Images
Υπό απεργιακό κλοιό ο Μασκ, καθώς πολλά συνδικάτα στηρίζουν τους εργαζομένους της Tesla στη Σουηδία και δεν προβαίνουν σε καμία εργασία που αφορά την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο Έλον Μασκ ανέφερε ότι είναι «τρελό» το πώς μια εργατική διαμάχη στη Σουηδία που επηρεάζει επτά συνεργεία επισκευής οχημάτων Tesla, έχει εξαπλωθεί για να παρεμποδίσει τις δραστηριότητες της Tesla στη μεγαλύτερη σκανδιναβική χώρα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, λιμενεργάτες, εργάτες στην καθαριότητα, ηλεκτρολόγοι και ταχυδρομικοί υπάλληλοι αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε εργασία που σχετίζεται με την Tesla, αφού τα συνδικάτα τους παρενέβησαν για να υποστηρίξουν το σουηδικό σωματείο βιομηχανικών εργαζομένων IF Metall που απεργεί από τις 27 Οκτωβρίου. Συνολικά εννέα συνδικάτα αποτελούν πλέον μέρος του αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στον κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων. Οι εργαζόμενοι στοχεύουν τον Μασκ με μια απεργία που ζητά δικαιώματα συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τα σουηδικά εργατικά συνδικάτα έχουν ευρεία δικαιώματα, κατοχυρωμένα με νόμο και μπορούν να συμμετέχουν στις απεργιακές δράσεις για λογαριασμό άλλων εργαζομένων. Αντίθετα, παρόμοιες κινήσεις ρυθμίζονται αυστηρά ή απαγορεύονται σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η διαμαρτυρία των εργαζομένων στα σουηδικά ταχυδρομεία είναι αυτή που έχει εξοργίσει περισσότερο τον Μασκ. Και αυτό διότι αποτρέπει τη Σουηδική Υπηρεσία Μεταφορών από την παράδοση πινακίδων κυκλοφορίας σε νέα αυτοκίνητα Tesla, καθώς οι κανονισμοί δεν επιτρέπουν άλλη παράδοση εκτός από το ταχυδρομείο. Αυτό σημαίνει ότι κανένα νέο Tesla δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη Σουηδία.

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας ενημερώθηκε για το γεγονός από μια ανάρτηση στο X και η αντίδραση του ήταν να γράψει «αυτό είναι τρελό».

Καθώς οι απεργίες των συνεργείων πρόκειται να εισέλθουν στην πέμπτη τους εβδομάδα, οι διαπραγματεύσεις έχουν σταματήσει. Ο επικεφαλής διαμεσολαβητής μεταξύ των δύο μερών δήλωσε στη σουηδική επιχειρηματική εφημερίδα Dagens Industri ότι η θυγατρική της Tesla στη Σουηδία έχει «μηδενικό περιθώριο ελιγμών», για να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με την ένωση των εργαζομένων και πρόσθεσε ότι είναι κατόπιν «παραγγελίας απευθείας από τον Έλον Μασκ».

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία: Βελτιώνεται το επιχειρηματικό κλίμα παρά τους φόβους για ύφεση

ΔΝΤ: Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία πρέπει να προχωρήσουν σε δημοσιονομικές προσαρμογές

KPMG: Οι αλλαγές που έχουν επιτευχθεί δεν επαρκούν για μηδενικό ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050

gazzetta
gazzetta reader insider insider