OpenAI: Επιστρέφει ως CEO ο Altman μετά το «τσουνάμι» αντιδράσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
OpenAI: Επιστρέφει ως CEO ο Altman μετά το «τσουνάμι» αντιδράσεων
Αρκούσε μόλις μια εβδομάδα διαμαρτυριών για να επιστρέψει στη θέση του CEO του OpenAI ο Sam Altman, ακυρώνοντας την προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. για την απομάκρυνσή του.

Αρκούσε μόλις μια εβδομάδα διαμαρτυριών για να επιστρέψει στη θέση του CEO του OpenAI ο Sam Altman, ακυρώνοντας την προηγούμενη απόφαση του Δ.Σ. για την απομάκρυνσή του.

Ο Sam Altman θα επιστρέψει ως Διευθύνων Σύμβουλος της OpenAI, δήλωσε σήμερα η startup στην πλατφόρμα X καθώς το διοικητικό συμβούλιο δέχθηκε τεράστιες πιέσεις από υπαλλήλους και επενδυτές να τον επαναφέρει στην θέση από την οποία τον είχε απολύσει μόλις μια εβδομάδα πριν!

Ο πρώην συν-CEO της Salesforce, Bret Taylor, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Larry Summers, θα συμμετάσχουν στο διοικητικό συμβούλιο του OpenAI, δήλωσε η startup που υποστηρίζεται από τη Microsoft, με τον Taylor να κατέχει τη θέση του προέδρου. Ο Adam D'Angelo, συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της startup Quora, θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο.

«Τσουνάμι» διαμαρτυρίας

Να σημειωθεί πως στις αρχές της εβδομάδας, εκατοντάδες εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή και μέλους του διοικητικού συμβουλίου, Ilya Sutskever, υπέγραψαν μια επιστολή λέγοντας ότι, εάν το διοικητικό συμβούλιο δεν παραιτηθεί και δεν επαναφέρει τον Altman, η συντριπτική πλειοψηφία θα μετακινηθεί για να συνεργαστεί μαζί του στη Microsoft.

Ο Satya Nadella, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, δήλωσε σε μια ανάρτηση στο X ότι ο Altman και ο συνιδρυτής του Greg Brockman θα ενταχθούν στη Microsoft για να δημιουργήσουν ένα νέο εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης.

Η κίνηση αυτή έγινε μετά από ανακοίνωση ότι η OpenAI είχε προσλάβει τον πρώην CEO του Twitch Emmett Shear ως προσωρινό αντικαταστάτη του Altman. Αρχικά, το διοικητικό συμβούλιο είχε ανακοινώσει ότι η επικεφαλής τεχνολογίας OpenAI Mira Murati θα αναλάβει αυτόν τον ρόλο, αλλά ακολούθησε «τσουνάμι» διαμαρτυριών που ζητούσε την επιστροφή του Altman.

«Με το νέο διοικητικό συμβούλιο και την υποστήριξη του Satya, ανυπομονώ να επιστρέψω στο OpenAi και να αξιοποιήσω τη δυνατή συνεργασία μας με το msft», έγραψε ο Άλτμαν σε μια δική του ανάρτηση στο X.

Από την πλευρά του ο Nadella επικρότησε με ανάρτηση στο Χ τις αλλαγές που έχει κάνει το OpenAI στο νέο του ΔΣ. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα σε μια πορεία προς μια πιο σταθερή, καλά ενημερωμένη και αποτελεσματική διοίκηση της εταιρείας», έγραψε o Nadella.

Το ChatGPT και η συνεισφορά του Altman

Η επαναφορά του Altman ξεκίνησε όταν μια ομάδα διακεκριμένων επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital και Sequoia Capital αποφάσισε να ανατρέψει την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου παρόλο που καμία από τις εταιρείες αυτές δεν έχει θέση εκπροσώπησης στο Δ.Σ.

Λάδι στη φωτιά, έριξε και ο ίδιος ο Altman με ανάρτησή του που έγραφε, «αγαπώ την ομάδα του openai τόσο πολύ». Και πώς άλλωστε να μην την αγαπά αφού το OpenAI, αναδείχθηκε ως η πιο διάσημη startup στον πλανήτη φέτος μετά την κυκλοφορία του ChatGPT chatbot στα τέλη του 2022. Μια φήμη που θέλησε να εξαργυρώσει πουλώντας μετοχές εργαζομένων σε επενδυτές με αποτίμηση 86 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Το πιο επιτυχημένο προϊόν της εταιρείας, το ChatGPT επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν σε απλό κείμενο ερωτήματα και να λαμβάνουν δημιουργικές απαντήσεις. Ο Altman ηγείτο της εταιρείας από το 2019, μιας εταιρείας που δεν ήταν είχε τυπική δομή καθώς ήταν μέρος μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ξεκίνησε το 2015. Ο Sutskever και ο Brockman ήταν και οι δύο μέρος της ιδρυτικής ομάδας του OpenAI με αρχικούς επενδυτές τον Altman, τον συνιδρυτή του LinkedIn, Reid Hoffman, και τον CEO της Tesla, Elon Musk, ο οποίος φέρεται να έχει επενδύσει 1 δις δολάρια.

Διθυραμβικά σχόλια

Αμέσως αφού το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI ανακοίνωσε την απόλυση του Altman, εξέχοντες επενδυτές και ιδρυτές της Silicon Valley εξέφρασαν τις ανησυχίες τους και συνέκριναν ακόμη και την κίνηση με την απόφαση της Apple πριν από 38 χρόνια να απολύσει τον Steve Jobs. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Eric Schmidt, αποκάλεσε τον Altman «ήρωά μου», ο οποίος έχτισε μια εταιρεία που «άλλαξε για πάντα τον συλλογικό μας κόσμο». Ο διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky, περιέγραψε τον Altman ως «έναν από τους καλύτερους ιδρυτές της γενιάς του». Και ο επιχειρηματίας Vinod Khosla είπε ότι είναι «ένας από τους καλύτερους CEO». O Nadella, η εταιρεία του οποίου έχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI, δήλωσε αναστατωμένος από την ανακοίνωση του Δ.Σ. ασκώντας με τη σειρά του μία ακόμη πίεση για την αλλαγή της απόφασης. Η οποία τελικά δεν άργησε να έρθει..

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενέργεια: Οι 8 «πράσινες» δράσεις που θα μοιραστούν τα 795 εκατ. του REPowerEU

Mercedes-Benz: Γεγονός το πρώτο φουτουριστικό σημείο φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Ναντέλα (CEO της Microsoft): Ο τρόπος διοίκησης της OpenAI πρέπει να αλλάξει

gazzetta
gazzetta reader insider insider