Παγκρήτια Τράπεζα: Έτοιμη για τα επόμενα βήματα της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πόλου

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παγκρήτια Τράπεζα: Έτοιμη για τα επόμενα βήματα της δημιουργίας του 5ου τραπεζικού πόλου
Η Τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα και την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μετά και τη λήψη του fit & proper από τους μετόχους της Thrivest (βασικός μέτοχος της Παγκρήτιας), η Τράπεζα είναι έτοιμη για τα επόμενα βήματα του επιχειρησιακού σχεδιασμού που προβλέπει την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Σημαντικά ενισχυμένη, μετά τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της HSBC Ελλάδος, είναι η Παγκρήτια Τράπεζα. Η Τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα και την απορρόφηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ μετά και τη λήψη του fit & proper από τους μετόχους της Thrivest (βασικός μέτοχος της Παγκρήτιας), η Τράπεζα είναι έτοιμη για τα επόμενα βήματα του επιχειρησιακού σχεδιασμού που προβλέπει την δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου.

Στο πλαίσιο αυτό, εντός των επομένων εβδομάδων θα ξεκινήσει το due diligence της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Attica Bank (και του ΤΧΣ στην Παγκρήτια) ενόψει της προοπτικής συγχώνευσης των δύο τραπεζών μέσα στο 2024. Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η Διοίκηση της Παγκρήτιας Τράπεζας σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου, το due diligence θα αναδείξει το ύψος των νέων κεφαλαίων που θα χρειαστεί το ενιαίο σχήμα, ενώ θα καθορίσει και την σχέση ανταλλαγής μετοχών. Επιπλέον, οι δύο τράπεζες έχουν αναθέσει ήδη στην Oliver Wyman να καταρτίσει το κοινό business plan, το οποίο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και θα παρουσιαστεί στους μετόχους και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως αναφέρθηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Παγκρήτιας Τράπεζας, Αντώνη Βαρθολομαίο, η συγχώνευση με την Attica Bank θα δώσει στην Παγκρήτια assets 4-5 δισ. ευρώ. Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην εξυγίανση της Παγκρήτιας από τα κόκκινα δάνεια. Όπως είπε, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ο νέος «Ηρακλής» που θα βοηθήσει στην δραστική απομείωση του δείκτη NPE. Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια σχεδιάζει να τιτλοποιήσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια 300 εκατ. ευρώ και με αυτή της την κίνηση θα μειώσει τις επισφάλειες στο δανειακό της χαρτοφυλάκιο, στα 680 εκατ. ευρώ.

Μετά την απορρόφηση της HSBC, η Παγκρήτια ενισχύθηκε σε κεφάλαιο κατά 95 εκατ. ευρώ, αύξησε κατά 1 δις. ευρώ τις καταθέσεις της και κατά 400 εκατ. ευρώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια. Με τους 250 εργαζόμενους που πήρε από την HSBC έχει σήμερα 850 άτομα προσωπικό, 40 καταστήματα σε Κρήτη, 18 -20 στην Αθήνα, 3 στη Θεσσαλονίκη και άλλα 4 στη Β. Ελλάδα από τη συγχώνευση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος της Παγκρήτιας είναι η έμφαση στις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επαγγελματιών και στην συμβουλευτική στον πελάτη. Το μοντέλο εξυπηρέτησης της Τράπεζας είναι phygital, δηλαδή εξυπηρέτηση από τα καταστήματα για πελάτες μικρών επιχειρήσεων και λιανικής και μέσω ψηφιακών καναλιών για την διεκπεραίωση συναλλαγών. Μεγάλη έμφαση αποδίδει η Παγκρήτια στα κεφάλαια υπό διαχείριση που απέκτησε μετά την συγχώνευση με την HSBC και στήνουν το wealth management, τομέα με προοπτικές όπου προηγουμένως η Παγκρήτια δεν είχε παρουσία. Ειδικά για να δουλέψουν στο κομμάτι του wealth management είναι τα καταστήματα της Τράπεζας στην Κρήτη (2 στο Ηράκλειο και από ένα σε Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο), στη Θεσσαλονίκη, στη Ρόδο, στην Πάτρα, στην Καλαμάτα και στο Χίο.

Σημειώνεται ότι η Παγκρήτια υιοθετεί τώρα και την τμηματοποίηση της πελατείας της κατά τα πρότυπα της HSBC, εντάσσοντας τους πελάτες με επενδύσεις άνω των 60.000 ευρώ και ατομικό/οικογενειακό εισόδημα άνω των 45.000 και 60.000 ευρώ αντίστοιχα, στην κατηγορία πελατών Cobalt (πρώην Premier της HSBC).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πάγο» στις αυξήσεις επιτοκίων βάζει η ΕΚΤ – Ξεκινά σήμερα η διήμερη συνεδρίαση στην Αθήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider