Intrakat: Come back σε κέρδη, margin 12% - Η στρατηγική σε Κατασκευές/ΑΠΕ, το deal με ΑΚΤΩΡ

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Intrakat: Come back σε κέρδη, margin 12% - Η στρατηγική σε Κατασκευές/ΑΠΕ, το deal με ΑΚΤΩΡ
Ο όμιλος κατέγραψε δυναμική πορεία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, με επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία, διεύρυνση του ανεκτέλεστου στα 2,1 δισ. ευρώ και ισχυρή χρηματοοικονομική διάρθρωση. Τι έρχεται με ΑΚΤΩΡ, βασικός πυλώνας οι ΑΠΕ με pro forma ebitda 120 εκατ.. Τι δήλωσε ο Αλ. Εξάρχου σε αναλυτές για την επόμενη ημέρα.

«Τα θετικά μεγέθη του πρώτου 6μήνου μας γεμίζουν αισιοδοξία για ανάλογη συνέχεια στο β’ εξάμηνο 2023 αλλά και για να κάνουμε το επόμενο βήμα για την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ΑΚΤΩΡ. Όπως διοικήσαμε την Intrakat για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα α’ εξάμηνου, έτσι θα κάνουμε και στη νέα δομή, τα δεδομένα μας δίνουν βάση για τη συνέχεια μαζί με την ΑΚΤΩΡ». Με αυτά τα λόγια, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Intrakat και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου εξέφρασε την αισιοδοξία του για το νέο σχήμα, κλείνοντας την χτεσινή παρουσίαση σε αναλυτές.

Όπως σημείωσε, ο κατασκευαστικός τομέας γύρισε σε λειτουργική κερδοφορία μετά από χρόνια, το ανεκτέλεστο της Intrakat έφτασε στα 2,1 δισ. ευρώ και μαζί με την ΑΚΤΩΡ θα δημιουργηθεί ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα υποδομών στην χώρα, με συνολικό ανεκτέλεστο άνω των 5 δις ευρώ, στρατηγική στόχευση στις αγορές της Ελλάδας και των Βαλκανίων και ειδικότερα της Ρουμανίας. Επίσης, το γκρουπ εστιάζει, πέραν των ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων που εξασφαλίζουν μακροχρόνιες και σταθερές ροές, και στις ΑΠΕ, προσδοκώντας όταν ωριμάσει το επενδυτικό πλάνο σε pro forma ebitda πάνω από 120 εκατ. ευρώ ετησίως in full capacity (χωρίς τις μπαταρίες, βάσει σημερινών τιμών).

Πώς πέτυχε gross margin 10% - 12%

Το μικτό περιθώριο στην κατασκευή ανήλθε στο 6μηνο 2023 σε περίπου 12%, με τη διοίκηση της εισηγμένης να εκτιμά ότι είναι εφικτή η διατήρηση gross margin 10% - 12% προσεχώς και με την απόκτηση της ΑΚΤΩΡ. Ο κ. Εξάρχου εξήγησε ότι «όσο τελειώνουν τα παλιά έργα η κερδοφορία θα αυξάνεται, δίναμε παλιά χαμηλές εκπτώσεις, αυτά τα έργα τελειώνουν σχεδόν στο 100%, μπήκαμε σε νέα έργα υγιή, με μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι θα διατηρηθεί θετικό περιθώριο κέρδους». Κάτι αντίστοιχο εκτιμά και για το ανεκτέλεστο της ΑΚΤΩΡ. Επίσης, επανάλαβε ότι δεν θα χρειαστεί κάποια νέα ΑΜΚ άμεσα.

Η ΑΚΤΩΡ και η στόχευση σε Ελλάδα, Ρουμανία

Όπως σημείωσε ο κ. Εξάρχου, η έγκριση της απόκτησης του 100% της ΑΚΤΩΡ (με κεφάλαια από την ΑΜΚ των 100 εκατ. και δανεισμό) από την Επιτροπή Ανταγωνισμού αναμένεται έως το τέλος του έτους, ενώ σημείωσε πως «ότι πετύχαμε σε 1 χρόνο στην Intrakat θα το πετύχουμε και στην ΑΚΤΩΡ, γνωρίζουμε την εταιρεία, θα την επαναφέρουμε στον δρόμο του παρελθόντος». Αναφορικά με τυχόν επέκταση σε άλλες αγορές, σημείωσε «ότι παλιά η ΑΚΤΩΡ είχε δράση σε πολλές, εστιάζουμε όμως σε Ελλάδα και Ρουμανία, δεν θα διακινδυνεύουμε επέκταση σε άλλες, έχουμε σοβαρό ανεκτέλεστο, ελπίζουμε να το αυξήσουμε, για 2-3 έτη αυτά αρκούν. Όμως, οι αγορές μεταβάλλονται, το ανεκτέλεστο μειώνεται, τα έργα τελειώνουν, οπότε θα αναζητήσουμε νέες διεξόδους αλλά με ασφάλεια. Η επέκταση θα είναι συντηρητική ώστε να μην έχουμε ζημιές από άγνοια της αγοράς».

Οσον αφορά στον εταιρικό μετασχηματισμό επανέλαβε ότι ακόμα δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, η ΑΚΤΩΡ θα λειτουργήσει για κάποιο διάστημα ως 100% θυγατρική, θα φανεί αν απαιτηθούν μετασχηματισμοί και απορρόφηση αλλά μετά την έγκριση της Ε.Α. και τους νέους ελέγχους που θα γίνουν.

Τα θετικά μεγέθη

Στην παρουσίαση έγινε λόγος για μετρητά 60 εκατ. ευρώ, equity 177 εκατ., λειτουργικές ταμειακές ροές που σημείωσαν αύξηση 5 εκατ. ευρώ. Το καθαρό χρέος έπεσε στα 94 εκατ. ευρώ (-26%), ενώ σημαντικό μέρος του καθαρού χρέους είναι στις ΑΠΕ. Θετικό είναι το κεφάλαιο κίνησης στα 54 εκατ. Το ενοποιημένο gross profit εκτινάχθηκε στα 17 εκατ. ευρώ από 3 εκατ. έναν χρόνο πριν. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 βρήκε την Intrakat σε ενισχυμένη οικονομική θέση. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σημαντικά και ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 19 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ από ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα 9 εκατ. ευρώ από ζημίες 7 εκατ. ευρώ την περυσινή αντίστοιχη περίοδο. Ενώ το ανεκτέλεστο (των υπογεγραμμένων 1,5 δις και των προς συμβασιοποίηση έργων 646 εκατ.) διαμορφώθηκε σε 2,1 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ στις 30/06/22, αυξημένο κατά 71%. Στις Κατασκευές καταγράφηκε ενίσχυση τζίρου (136 εκατ., +45%) και ebitda (στα 7 εκατ. αντί ζημίων 6 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο 2023), άρα περιθώριο προσαρμοσμένου EBITDA στο 5%, ενώ ο όμιλος στις ΑΠΕ είχε τζίρο 3 εκατ. και EBITDA 21 εκατ., ενώ έχει πρόσβαση σε έργα 1,8GW σε ΑΠΕ και 1GW σε μπαταρία. Όπως σημειώθηκε, η Intrakat είναι καθετοποιημένη στις ΑΠΕ, αναπτύχθηκε με προσεκτικό σχεδιασμό, ήδη μεγάλο μέρος των πλάνων είναι περιβαλλοντικά αδειοδοτημένο, με μειωμένο ρίσκο. Ο τομέας ακινήτων εισέφερε EBITDA περίπου 1 εκατ. ευρώ.

Νέα έργα και ΣΔΙΤ στο χαρτοφυλάκιο

Εντός του 1ου εξαμήνου του 2023 υπεγράφησαν νέες συμβάσεις έργων ύψους 914,5 εκατ. ευρώ, ανάμεσα στα οποία είναι η κατασκευή τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαίου - για λογαριασμό της εταιρείας ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην περιοχή Φουτζέιρα, προϋπολογισμού €352 εκατ., οι εργασίες για την ανέγερση του Πύργου Κατοικιών στη Μαρίνα Ελληνικού. Κοινοπραξία Bouygues Batiment International - INTRAKAT, για λογαριασμό της ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ Α.Ε., συνολικού προϋπολογισμού €350 εκατ., ενώ ο όμιλος, μέσω της θυγατρικής της INTRA-S ENERGY M.A.E., αναδείχθηκε μειοδότης σε διαγωνισμό της ΡΑΑEΥ για την κατασκευή 3 αποθηκευτικών σταθμών, συνολικής ισχύος 100 MW, σε Εύβοια και Ροδόπη.

Ο αναπτυξιακός προσανατολισμός του Ομίλου Intrakat παραμένει ισχυρά εστιασμένος στους κύριους πυλώνες στρατηγικής επένδυσης και ειδικότερα κατασκευές, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ανάπτυξη ακινήτων (real estate). Παράλληλα, παραμένει σε εξέλιξη το ολοκληρωμένο πλάνο λειτουργικής και διοικητικής αναδιάρθρωσης της Εταιρείας με στόχο την υλοποίηση του αναπτυξιακού και επενδυτικού της προγράμματος. Οι τομείς ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων αποτελούν σημαντικό πυλώνα στρατηγικής, παράγουν ταμειακές ροές και επαναλαμβανόμενα έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος φέτος συμμετείχε σε κοινοπραξίες που υπέγραψαν δυο οδικά ΣΔΙΤ (Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, Τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη με Σ.Δ.Ι.Τ. Κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ INTRAKAT συνολικού προϋπολογισμού €189 εκατ. και Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του οδικού άξονα ΝΔ Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη με Σ.Δ.Ι.Τ. Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ - INTRAKAT, προϋπολογισμού €239 εκατ.), ενώ διεκδικεί πάνω από 20 διαγωνισμούς ΣΔΙΤ.

Βασικός τομέας οι ΑΠΕ

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο Όμιλος διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 1,8 GW και τα οποία κατηγοριοποιούνται σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW και σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,9 GW. Η περαιτέρω διείσδυση στον τομέα των ΑΠΕ περιλαμβάνει και την ανάπτυξη 11 αδειών σταθμών αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, συνολικής ισχύος 0,9 GW. Εκ των ανωτέρω έργων του χαρτοφυλακίου, το Αιολικό Πάρκο “Φραγκάκι / Άνδρου” ισχύος 15 MW παρέμεινε σε φάση δοκιμαστικής λειτουργία για όλο το α’ εξαμήνο του 2023 και η άδεια εμπορικής λειτουργίας αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος του έτους. Επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του Αιολικού Πάρκου ισχύος 5 MW στη θέση Καστρί Ευβοίας προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία εντός του β’ εξαμήνου. Επιπλέον, Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 110 MW έχουν εξασφαλίσει τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, βρίσκονται σε κατασκευαστικό ή προκατασκευαστικό στάδιο και αναμένεται έως το τέλος του 2024 να έχουν τεθεί σταδιακά σε λειτουργία.

Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση των ωριμότερων από τα ανωτέρω έργα 100MW έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από τις συνεργαζόμενες τράπεζες για τη λήψη ομολογιακού δανείου ύψους ποσού €120 εκ. με το οποίο θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των έργων ώστε να τεθούν σε λειτουργία και να ενισχύσουν ανάλογα το EBITDA και τη συνολική κερδοφορία του Ομίλου. Ο πρώτος στόχος είναι για εγκατεστημένη ισχύ άνω των 550 MW τα προσεχή 2 έτη και 1.500 MW έως το 2030 (753 MW από αιολικά, 542 MW από φωτοβολταϊκά και 250 MW μπαταρίες).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πώς θα πετύχει μακροχρόνιες ροές/EBITDA «μαμούθ» – Η αξιοποίηση Παραχωρήσεων, η Αττική Οδός, το μέρισμα

Χωρίς επιδόματα οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα «φτώχειας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider