Ατελείωτες ουρές για το iPhone 15 στο Πεκίνο - Θα απαντήσει η Huawei;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ατελείωτες ουρές για το iPhone 15 στο Πεκίνο - Θα απαντήσει η Huawei;
Ατελείωτες ήταν οι ουρές έξω από το κατάστημα της Apple στο Πεκίνο σήμερα, με τους πελάτες να ανυπομονούν για το πιο πρόσφατο iPhone, αδιαφορώντας πλήρως για την ένταση στις σχέσεις της χώρας τους με τις ΗΠΑ.

Ατελείωτες ήταν οι ουρές έξω από το κατάστημα της Apple στο Πεκίνο σήμερα, με τους πελάτες να ανυπομονούν για το πιο πρόσφατο iPhone, αδιαφορώντας πλήρως για την ένταση στις σχέσεις της χώρας τους με τις ΗΠΑ, κάτι που οι αναλυτές πίστευαν πως θα αποτυπωθεί στην αγορά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Πολλοί ήταν εκείνοι που παρήγγειλαν το τηλέφωνο για παράδοση στο χώρο στους για να αποφύγουν την αναμονή στις ουρές ενώ και μέσω της εφαρμογής Dada, που υπόσχεται παραδόσεις μέσα σε μία ώρα, οι παραγγελίες εκτοξεύθηκαν κατά 253% συγκριτικά με το iPhone 14 πέρυσι. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως τα πρώτα κιόλας 10 λεπτά μετά την έναρξη των παραδόσεων στις 8.00 π.μ.. η εταιρεία ανακοίνωσε πως 25.000 τηλέφωνα βρίσκονταν κιόλας καθ’ οδόν για τους πελάτες! Μάλιστα, η Dada είπε φέτος ότι συνεργάζεται με 4.600 εξουσιοδοτημένους λιανοπωλητές της Apple στην Κίνα — από 500 το 2020.

Η Apple ξεκίνησε τις παραδόσεις του iPhone 15 την Παρασκευή ενώ οι προπαραγγελίες είχαν ξεκινήσει από τις 15 Σεπτεμβρίου. Το φετινό λανσάρισμα ωστόσο, έρχεται σε μια εποχή που ο τεχνολογικός γίγαντας αντιμετωπίζει οικονομικές και πολιτικές δυσκολίες στην Κίνα, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά του.

Στην αντεπίθεση η Huawei

Όπως ήταν φυσικό, η αντίπαλη Huawei, δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια. Δύο βδομάδες πριν το λανσάρισμα της Apple, η Huawei, κυκλοφόρησε το smartphone Mate 60 Pro, με ενσωματωμένο τσιπάκι 5 από τη SMIC. Και αυτό έγινε παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ από το 2019, που είχαν «γονατίσει» τον κλάδο smartphone της Apple. Ωστόσο, για τους καταναλωτές που περίμεναν υπομονετικά για ώρες στην ουρά, υπήρχε μια γενικότερη αμφιθυμία για το brand. Ανάμεσά τους και ο Zhao, που ήθελε να αγοράσει το νέο κινητό της Huawei αλλά επειδή εξαντλήθηκε online αποφάσισε να προτιμήσει εκείνο της Apple. «Δε νομίζω πως διαφέρουν και πολύ, ανέφερε χαρακτηριστικά». Η μόδα για το μοντέλο της Huawei θα περάσει σε 2-3 χρόνια και της Apple σε 4-5 αλλά ως τότε εγώ θα έχω αλλάξει ξανά κινητό, τόνισε ο Zhao, που πήγε στις 6.30 το πρωί να πιάσει τη 10η θέση στην ουρά έξω από το κατάστημα. «Δεν πιστεύω πως είναι περισσότερο πατριώτης αν διαλέξω το ένα ή το άλλο. Άλλωστε και οι δύο δεν πληρώνουν φόρους στην Κίνα. Και πιστεύω πως η Apple πληρώνει περισσότερους φόρους», συμπλήρωσε.

Να σημειωθεί, πως τόσο η Wall Street Journal όσο και το Bloomberg, μετέδωσαν τον Σεπτέμβριο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σε κυβερνητικούς υπαλλήλους είχε απαγορευθεί να φέρνουν το iPhone στη δουλειά, κάτι που διέψευσε το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι μετοχές της Apple, έχουν καταγράψει πτώση 7% αυτό το μήνα ενώ η ίδια η εταιρεία δεν έδωσε στοιχεία για τη μέχρι σήμερα εμπορική πορεία του iPhone 15. Ωστόσο, τα πρώτα δείγματα κάνουν λόγο για εμπορική επιτυχία, με τα e-shops της Alibaba και της JD να μιλούν για λίστες αναμονής που ξεπερνά τον έναν μήνα.

Τι νέο θα παρουσιάσει η Huawei

Παρόλο που η Apple αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό της Huawei και την έλλειψη «ντόρου» από τα social media για το νέο της μοντέλο, φαίνεται πως διατηρεί προβάδισμα στις πωλήσεις της ανέφερε ο Will Wong, ερευνητής στο IDC, μια εταιρία ερευνών.

«Αναμένουμε αύξηση 5%-6% σε ετήσια βάση για τις συνολικές αποστολές της Apple στην Κίνα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, σημείωσε ενώ τόνισε πως ο υψηλός αριθμός προπαραγγελιών δεν σημαίνει αυτόματα και περισσότερες πωλήσεις καθώς η Κίνα ακόμη παλεύει με τον Covid-19.

Αλλά και οι μικρότερες πόλεις της Κίνας φαίνεται πως επιλέγουν το νέο κινητό της Apple καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει η DADA, οι προπαραγγελίες αυξήθηκαν κατά 6 φορές συγκριτικά με πέρυσι και για περιοχές εκτός Πεκίνου και Σανγκάης.
Η Κίνα αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των εσόδων της Apple. Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας στην Κίνα αυξήθηκαν από χρονιά σε χρονιά σχεδόν κατά 8% στα 15,76 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, έναντι μείωσης 5,6% στην αγορά της Αμερικής στα 35,38 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτό συμβαίνει παρά τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν μια ευρύτερη επιβράδυνση. Οι λιανικές πωλήσεις της Κίνας αυξήθηκαν κατά 4,6% τον Αύγουστο συγκριτικά με πέρυσι, ακολουθώντας μια αύξηση 2,5% τον Ιούλιο.
Καθώς η αγορά στην Κίνα είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, η Huawei, προχωρά σε ένα νέο λανσάρισμα, τα αναδιπλούμενα κινητά, μια κατηγορία που η Apple ακόμη δεν έχει αγγίξει και που ήδη έχουν αποκτήσει πολλούς οπαδούς στην Κίνα.

Η Counterpoint Research προβλέπει μείωση 4% στις αποστολές Apple iPhone το τέταρτο τρίμηνο με το χειρότερο σενάριο να μιλά για πτώση που θα αγγίξει το 15% από έτος σε έτος

Ο Tarun Pathak, διευθυντής έρευνας στην Counterpoint Technology Market Research έκανε λόγο για προβλήματα εφοδιασμού, που οδήγησαν σε μεγαλύτερους χρόνους παράδοσης για προπαραγγελίες τις τελευταίες δύο ημέρες. Αν αυτά τα ζητήματα επιμείνουν, τότε η μεγαλύτερη πτώση θα επιβεβαιωθεί, ανέφερε.

Τέλος, ο ίδιος απέδωσε την επιτυχία του νέου iPhone στην παρακμή της Huawei που οδήγησε στους καταναλωτές στα προϊόντα της αμερικανικής εταιρίας με τιμές άνω των 600 $ ενώ τόνισε πως και οι χρήστες iPhone 11 και iPhone 12 πιθανότατα θα ήθελαν να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους με το iPhone 15.

Πάνω από 3 εκατ. προπαραγγελίες του iPhone 15

Το e-shop JD ανέφερε πως οι προπαραγγελίες του iPhone 15, ξεπέρασαν τα 3 εκατ. τεμάχια, Ωστόσο, η CINNO Research με έδρα τη Σαγκάη, δεν είναι τόσο αισιόδοξη καθώς προβλέπει πτώση κατά 22% στις συνολικές πωλήσεις μονάδων iPhone 15 συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο στην Κίνα. Πρόκειται για 10 εκατομμύρια iPhone 15, σε σύνολο 45,5 εκατομμυρίων iPhone που πωλήθηκαν στην Κίνα φέτος, μια μείωση που αγγίζει το 2% συγκριτικά με πέρυσι. Για τα αποτελέσματα αυτά, η CINNO, θεωρεί αποκλειστικά υπεύθυνη τη Huawei, με το νέο Mate 60 Pro αλλά και την οικονομική ύφεση. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το νέο Mate 60 Pro της Huawei, θα κονταροχτυπηθεί με το νέο iPhone 15», σχολίασε ο Pathak.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Το πιο ακριβό iPhone 15 στον κόσμο διαθέτει 570 διαμάντια και κοστίζει 564.000 δολάρια

Το iPhone 15 έρχεται με ένα χαρακτηριστικό που δεν είχαν τα προηγούμενα

gazzetta
gazzetta reader insider insider