Αν ο Μαρκ Κιούμπαν επένδυε στην Uber το 2009, τώρα θα είχε άλλα 2,3 δισ. δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αν ο Μαρκ Κιούμπαν επένδυε στην Uber το 2009, τώρα θα είχε άλλα 2,3 δισ. δολάρια
Ακόμη και οι δισεκατομμυριούχοι αξιολογούν λανθασμένα ορισμένες επενδυτικές ευκαιρίες και χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο, εάν αποδειχθούν απίστευτα προσοδοφόρες.

Ακόμη και οι δισεκατομμυριούχοι αξιολογούν λανθασμένα ορισμένες επενδυτικές ευκαιρίες και χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο, εάν αποδειχθούν απίστευτα προσοδοφόρες, με τελευταίο παράδειγμα τον Μαρκ Κιούμπαν και την Uber.

Ο 64χρονος ιδιοκτήτης των Ντάλας Μάβερικς του NBA λυπάται που δεν επέλεξε την Uber όταν είχε την ευκαιρία να επενδύσει μόλις 250.000 δολάρια που ζητούσε ο συνιδρυτής της, Τράβις Κάλανικ το 2009. Πιο συγκεκριμένα, ο 190ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο απέρριψε την πρόταση του CEO της Uber επειδή πίστευε ότι η εταιρεία δεν άξιζε τόσο πολύ, όπως αποκάλυψε σε ένα πρόσφατο επεισόδιο στην εκπομπή του κωμικού Κέβιν Χαρτ.

«Σκεφτείτε μόνο: Αν του έδινα 250.000 δολάρια σε μια αποτίμηση (10 εκατομμυρίων δολαρίων), θα ήταν δισεκατομμύρια», επεσήμανε. Συγκεκριμένα, δεδομένης της κεφαλαιοποίησης της Uber στα 90,1 δισεκατομμύρια δολάρια από την Παρασκευή, τα 250.000 δολάρια του Κιούμπαν θα ισοδυναμούσαν με 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια σήμερα. «Εννοώ, τα κατάφερα καλά. Αλλά, ακόμα αυτό με πονάει», τόνισε ο επιχειρηματίας με περιουσία 5,1 δισ. δολάρια.

Πάντως, ο Κιούμπαν ήξερε από παλιά τον Κάλανικ, όταν ο πρώτος επένδυσε 1,7 εκατομμύρια δολάρια στο προηγούμενο εγχείρημα του δευτέρου, μια startup με όνομα Red Swoosh, το 2005. Όταν ο Κάλανικ πούλησε την εταιρεία το 2007 για 18,7 εκατομμύρια δολάρια, «βγάλαμε λίγα χρήματα», ανέφερε ο Κιούμπαν. «Ήρθε σε μένα, όπως, πρώτα όπως πάντα και μου λέει πως έχει σκεφτεί ένα φοβερό πράγμα που θα αντικαταστήσει τα ταξί... Και εγώ του είπα πως μου άρεσε αλλά ζητά πολλά λεφτά. Ο Κάλανικ δεν επέστρεψε ποτέ σε μένα. Πήρε κάποιον άλλο. Κρίμα», υπογράμμισε ο κ. Κούμπαν.

Από την πλευρά του και ο Χαρτ μετάνιωσε για το δικό του λάθος που δεν επένδυσε 75.000 δολάρια στην Uber νωρίς, κάτι που, όπως είπε, θα μπορούσε να του είχε αποδώσει «100 και πλέον εκατομμύρια δολάρια». Ο Χαρτ υπογράμμισε ότι ο διευθυντής μουσικής και επενδυτής της Uber, Τρόι Κάρτερ, προσπάθησε να τον πείσει να επενδύσει στην εταιρεία από τα πρώτα της βήματα, λέγοντάς του πως «βασικά, άγνωστοι θα μεταφέρουν άλλους ανθρώπους όπου τους πουν και θα είναι φθηνότερα από τα ταξί». Ωστόσο, ο ηθοποιός δεν πείστηκε, απαντώντας πως: «αυτό πρέπει να είναι το πιο ανόητο πράγμα που έχω ακούσει ποτέ στη ζωή μου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Από θυρωρός σε μοτέλ, με 1,1 δισ. ευρώ στα 45 του: «Ζω ένα όνειρο»

Έβγαλε 4,5 εκατ. ευρώ και συμβουλεύει: «Ποτέ δουλειές με οικογένεια ή φίλους»

Από ένα στούντιο για πιλάτες, έφτιαξε «αλυσίδα» και την πούλησε για 81,5 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider